search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:23
MENU CLOSE

ΠΟΕΣΥ: Τα 8 μέτρα για τη στήριξη του Τύπου

06.02.2020 14:16
ΠΟΕΣΥ: Τα 8 μέτρα για τη στήριξη του Τύπου - Media

 

Tο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ έστειλε στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα τις προτάσεις της Ομοσπονδίας και ζήτησε μια συνάντηση μαζί του.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις “Τυπολογίες“, ο Στ. Πέτσας αρνήθηκε να συναντήσει την ΠΟΕΣΥ, υποτηρίζοντας ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών με όλες τις πλευρές και όλους τους φορείς.

Σημειώνεται ότι η ΕΣΗΕΑ έθεσε ως βασική προϋπόθεση για τα μέτρα ενίσχυσης να δοθούν τα χρήματα της κρατικής επιδότησης για το 2019 και το 2020, χρήματα που προορίζονται για τα χρωστούμενα δεδουλευμένα και τα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία.

Οκτώ συνολικά μέτρα προτείνει το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ:

  • Την οικονομική ενίσχυση του έντυπου Τύπου σε συνάρτηση με τον αριθμό των φύλλων και των θέσεων εργασίας και να προβλεφθεί όπως και στους τηλεοπτικούς σταθμούς μίνιμουμ θέσεων εργαζομένων (ποσόστωση δημοσιογράφων).
  • Τη μείωση ή κατάργηση του ΦΠΑ, ενώ σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η κατάργησή του να προβλεφθούν μέτρα επιστροφής του.
  • Επιδότηση ως και 60% επιλέξιμων δαπανών για τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό των εφημερίδων.
  • Συγκρότηση επιτροπής εκδόσεων με τη συμμετοχή κρατικών φορέων, εργαζομένων και εκδοτών για την ποιότητα των εφημερίδων.
  • Θέσπιση ειδικού τέλους που θα αποδίδει το ΓΕΜΗ στον Τύπο ως αντάλλαγμα για την κατάργηση υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών.
  • Υποχρέωση ενσωμάτωσης barcode στα έντυπα, για να γίνει ο έλεγχος της πραγματικής κυκλοφορίας.
  • Ενίσχυση της διακίνησης των εφημερίδων μέσω των ΕΛΤΑ, το κόστος του οποίου θα αναλάβει το κράτος.
  • Παροχή κουπονιών σε μαθητές και φοιτητές για την αγορά εφημερίδων.

Η ΠΟΕΣΥ προτείνει επίσης, στα πρότυπα του γαλλικού μοντέλου ενίσχυσης του έντυπου Τύπου, να προωθηθούν μέτρα όπως οι προκαταβολές έναντι μελλοντικών κρατικών ενισχύσεων, φορολογική απαλλαγή σε επιχειρήσεις που διανέμουν δωρεάν στους εργαζόμενους τους εφημερίδες και περιοδικά, χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές κατά 20% για όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο καθώς και φορολογική έκπτωση για τους δημοσιογράφους με ειδικό αφορολόγητο, ώστε να μειώνεται και το μισθολογικό κόστος στις επιχειρήσεις Τύπου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:22