search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:40
MENU CLOSE

Κι όμως, συμβαίνει: Δείτε πώς γίνεται το μάτι αν «ξεφλουδίσει» η ίριδα (Photos, σκληρές εικόνες)

07.02.2020 15:58
Κι όμως, συμβαίνει: Δείτε πώς γίνεται το μάτι αν «ξεφλουδίσει» η ίριδα (Photos, σκληρές εικόνες) - Media
 
Παρότι φαίνεται απίστευτο,  η ίριδα -το στρογγυλό, έγχρωμο τμήμα του ματιού σας- μπορεί να αποσπαστεί και να καταρρεύσει. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται διαχωρισμός της ίριδας (iridodialysis) και είναι τόσο δυσάρεστο, όσο ακούγεται!
 
Η παρακάτω εικόνα, που δημοσιεύτηκε σε ένα από τα συχνά “κουίζ” από την New England Journal of Medicine, δείχνει την… τσαλακωμένη ίριδα ενός ατυχούς 48χρονου ασθενή, που χτυπήθηκε στο μάτι από ένα λάστιχο, προσπαθώντας να δέσει κάποιες αποσκευές στην μοτοσικλέτα του.
Μετά από μια εβδομάδα με πόνους στο μάτι και ενώ ταυτόχρονα είχε θολή όραση και διπλωπία (διπλή όραση, δηλαδή έβλεπε τα πάντα διπλά από το μάτι αυτό) πήγε σε κλινική οφθαλμολογίας. Εκεί διαπιστώθηκε ότι είχε τραυματιστεί στην ίριδα, η οποία είχε αρχίσει να αποκολλάται από τον οφθαλμό.
 
Συγκεκριμένα, η ίριδα του ασθενούς είχε αποκολληθεί κατά μήκος της πάνω πλευράς της και ήταν χαλαρή.
 
Η πιο συνηθισμένη αιτία της ίριδας που αποκόπτεται από το ακτινωτό σώμα του ματιού είναι ο τραυματισμός από χτύπημα στο πρόσωπο.
 
Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις τραυματισμών από αθλήματα, τραυματισμοί που σχετίζονται με ιππασία, από αερόσακο αυτοκινήτου, βασικά από οποιοδήποτε χτύπημα με δύναμη στην περιοχή των ματιών.
Όταν συμβεί αυτό, ο τραυματίας αδυνατεί πλέον να ρυθμίζει το πόσο φως μπαίνει στο μάτι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως η φωτοφοβία -ο πόνος που βιώνουμε όταν το φως είναι πολύ έντονο- μαζί με διπλή όραση και λάμψεις.
 
Σε σχετικά ήπιες περιπτώσεις, η αντιμετώπιση της αποκόλλησης της ίριδας γίνεται με ανάπαυση στο κρεβάτι, αλλά σε πιο σοβαρές περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την επανασύνδεση της ίριδας.
 
Πηγή: iatropedia.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24