search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:57
MENU CLOSE

Reuters: Πώς «θεραπεύει» την τουρκική οικονομία ο κορονοϊός

07.02.2020 16:47
Reuters: Πώς «θεραπεύει» την τουρκική οικονομία ο κορονοϊός  - Media

 

Αρκετές εταιρίες λιανικής πώλησης ενδυμάτων, των οποίων τα ρούχα ράβονται στην Κίνα, που έχει πληγεί από την επιδημία του νέου ιού, βρίσκονται σε συνομιλίες με τουρκικές επιχειρήσεις προκειμένου να μεταφέρουν την παραγωγή στην Τουρκία, δήλωσαν στο Reuters, δύο αξιωματούχοι του κλάδου, με έναν εξ αυτών να προβλέπει νέες παραγγελίες αξίας έως 2 δισεκ. δολαρίων.

Η επιδημία του κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε 637 ανθρώπους στην ηπειρωτική Κίνα, απ’ όπου εκτιμάται ότι ξεκίνησε, οδηγώντας πολλά εργοστάσια να αναστείλουν την λειτουργία τους έως την επόμενη εβδομάδα ή και αργότερα καθώς οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωσή του.

Η πολωνική εταιρία LPP ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με εργοστάσια στην Τουρκία, το Μπαγκλαντές και το Βιετνάμ ως σχέδιο Β στην περίπτωση που συνεχιστούν οι καθυστερήσεις στην παραγωγή στην Κίνα.

«Οι υπεύθυνοι προμηθειών και οι σχεδιαστές δεν μπορούν να πάνε στην Κίνα λόγω των ανησυχιών για τον κορονοϊό και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις. Άρα αρκετές γνωστές εταιρίες ξεκίνησαν συζητήσεις για παραγωγή νέων εποχικών προϊόντων στην Τουρκία», δήλωσε ο Χάντι Καρασού, επικεφαλής της Τουρκικής Ένωσης Μεταποιητικών Εταιριών Ενδυμάτων (TGSD).

Το αυξανόμενο κόστος μεταποίησης στην Κίνα και η υποχώρηση κατά 36% της αξίας της τουρκικής λίρας τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ήδη καταστήσει την Τουρκία μια οικονομική επιλογή, πρόσθεσε ο Καρασού.

«Καθώς το κόστος μεταποίησης εξισορροπήθηκε μεταξύ της Κίνας και της Τουρκίας, κάποιες ευρωπαϊκές εταιρίες (ήδη) εξετάζουν τη μεταφορά παραγγελιών προς εδώ», δήλωσε ο Καρασού.

«Η Κίνα έχει ήδη εξαγωγές έτοιμων ενδυμάτων περίπου 170 δισεκ. δολαρίων», πρόσθεσε ο ίδιος. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, περίπου το 1% των παραγγελιών θα μεταφερθεί (τώρα) στην Τουρκία αρχικά και μπορεί να ανέλθει στα 2 δισεκ. δολάρια».

Η Τουρκία εξήγαγε περίπου 17,7 δισεκ. δολάρια έτοιμων ενδυμάτων πέρυσι. Η όποια αύξηση θα μπορούσε να βοηθήσει την στηριζόμενη στις εισαγωγές οικονομία να συγκρατήσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος της κυβέρνησης για οικονομική ανάπτυξη 5% φέτος.

Ο Μουσταφά Γκιουλτεπέ, επικεφαλής της Ένωσης Εξαγωγέων Ενδυμάτων της Κωνσταντινούπολης (IHKIB), δήλωσε ότι ο κλάδος έχει τη δυνατότητα να δεχθεί επιπλέον παραγγελίες ενώ ολοένα και περισσότεροι νέοι και υφιστάμενοι πελάτες επικοινωνούν με τουρκικά εργοστάσια.

«Υπάρχουν εταιρίες λιανικής πώλησης ενδυμάτων που ρωτούν για τιμές και προϊόντα στην Τουρκία ύστερα από το ξέσπασμα της επιδημίας», δήλωσε ο Γκιουλτεπέ. «Νομίζω ότι ο αντίκτυπος της επιδημίας θα συνεχιστεί για 5-6 μήνες… και νομίζω ότι θα υπάρξει μια σημαντική μεταστροφή από την Κίνα την οποία θα δούμε μετά τον Μάιο», πρόσθεσε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:57