search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:28
MENU CLOSE

22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Δυνατές συγκινήσεις από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ του κόσμου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2111
6-2-2020
09.02.2020 04:00
5b.jpg

 

Το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επιστρέφει για ακόμα μια φορά, παρουσιάζοντας – από τις 5 έως τις 15 Μαρτίου 2020 – τα πιο αποκαλυπτικά και ανατρεπτικά ντοκιμαντέρ της χρονιάς.

Οσκαρικά, πολυαναμενόμενα και πολυβραβευμένα, τα πιο αξιόλογα ντοκιμαντέρ του κόσμου είναι εδώ, έτοιμα να χαρίσουν στο κοινό πολλαπλές εκπλήξεις και δυνατές συγκινήσεις.

Στο ντοκιμαντέρ «Desert One» ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια των θεατών η πραγματική ιστορία πίσω από τη μυστική επιχείρηση διάσωσης Αμερικανών ομήρων στο Ιράν, το 1979. Χρησιμοποιώντας ένα σπάνιο αρχειακό υλικό και με τη βοήθεια animation αλλά και συνεντεύξεων που έδωσαν άνθρωποι που ενεπλάκησαν στην επιχείρηση – μεταξύ αυτών και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ – η δύο φορές κάτοχος Όσκαρ Μπάρμπαρα Κοπλ θυμάται μία από τις πιο περίπλοκες και επώδυνες επιχειρήσεις στην αμερικανική ιστορία. Ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζεται σε μια περίοδο που οι πληγές στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν παραμένουν ανοιχτές…

Ακολουθεί το ντοκιμαντέρ «5Β», στο οποίο ο βραβευμένος με δύο Όσκαρ Πολ Χάγκις και ο Νταν Κράους αφηγούνται την ιστορία των εργαζομένων στην πρώτη μονάδα που δημιουργήθηκε με σκοπό τη φροντίδα και την περίθαλψη των ασθενών που νόσησαν από AIDS στο Γενικό Νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο. Ένα πολύ αξιόλογο ντοκιμαντέρ, το οποίο διεισδύει στη δύσκολη αυτήν περίοδο, αποκαλύπτοντας τις υπεράνθρωπες προσπάθειες καθημερινών ηρώων, γιατρών και νοσοκόμων, που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το πρώτο κύμα της επιδημίας.

Στα πιο «σύγχρονα» ντοκιμαντέρ συγκαταλέγεται το «Citizen K», όπου ο Άλεξ Γκίμπνι καταπιάνεται με την παράξενη υπόθεση του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Ρωσία, ο οποίος πέρασε δέκα χρόνια στη φυλακή και από ολιγάρχης μετατράπηκε σε απρόσμενο μάρτυρα – σύμβολο για τους διαφωνούντες με τον Πούτιν.

Έπειτα, μεταφερόμαστε στο ντοκιμαντέρ «XY Chelsea» του Τιμ Τρέιβερς – Χόκινς, όπου εξερευνάται η πραγματική ιστορία της διεμφυλικής πρώην στρατιωτικού Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία «διέρρευσε» 750.000 απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 35 ετών. Αφού έμεινε στη φυλακή για επτά χρόνια, η Μάνινγκ αφέθηκε ελεύθερη έπειτα από χάρη που της απένειμε ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την προσπάθεια μιας γυναίκας που καλείται να ξεκινήσει μια νέα ζωή, εστιάζοντας στον αγώνα της για τα δικαιώματα της διεμφυλικής κοινότητας.

Ακολουθεί το ντοκιμαντέρ «This is not a movie» του Καναδού Γιουνγκ Τσανγκ, το οποίο παρουσιάζει τη συγκλονιστική καθημερινότητα του Βρετανού πολεμικού ανταποκριτή Ρόμπερτ Φισκ, ακολουθώντας τον στην εμπόλεμη Συρία και το Ισραήλ. Ένα άκρως ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, το οποίο διαμέσου της καριέρας του βετεράνου ανταποκριτή αποκαλύπτει άγνωστες λεπτομέρειες και παράλληλα θέτει σημαντικά ερωτήματα αναφορικά με τη φύση της σύγχρονης δημοσιογραφίας.

Το «For Sama» των Γουάαντ Αλ-Κατέμπ και Έντουαρντ Γουότς είναι ένα υποψήφιο για Όσκαρ μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, το οποίο καταγράφει βήμα βήμα τη συγκλονιστική εμπειρία μιας γυναίκας στον πόλεμο. Πρόκειται για μια επιστολή που γράφει μια μητέρα στην κόρη της. Μια επιστολή που αφηγείται πέντε ολόκληρα χρόνια από τη ζωή της σκηνοθέτιδος Γουάαντ Αλ-Κατέμπ στη Συρία. Πέντε χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ερωτεύεται, παντρεύεται, φέρνει στη ζωή την κόρη της Σάμα, ενώ την ίδια στιγμή αγωνίζεται να επιβιώσει από τον πόλεμο, καθώς και να προστατεύσει τη ζωή του παιδιού της.

Ακολουθούν τα μουσικά ντοκιμαντέρ, ένα από τα οποία είναι το «Mystify: Michael Hutchence» του Ρίτσαρντ Λοουενστάιν, που αποτελεί και ένα πορτρέτο του τραγουδιστή των INXS Μάικλ Χάτσενς, ο οποίος σε ηλικία μόλις 37 ετών βρέθηκε κρεμασμένος σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Σίδνεϊ. Έχοντας στη διάθεσή του ένα σπάνιο αρχειακό υλικό, ο σκηνοθέτης σκιαγραφεί τα δύσκολα παιδικά χρόνια του τραγουδιστή, τη μετέπειτα άνοδό του, τις ερωτικές σχέσεις του, τη μάχη που έδωσε με τα ναρκωτικά αλλά και τον προσωπικό του αγώνα να βρει την εσωτερική γαλήνη. Την ίδια στιγμή, το ντοκιμαντέρ εστιάζει στο άδοξο τέλος του τραγουδιστή, επιχειρώντας να φωτίσει το μυστήριο γύρω από τον θάνατό του.

Τελειώνοντας με ένα ακόμα μουσικό ντοκιμαντέρ, το «The Quiet One» φέρνει στο φως ένα σπάνιο υλικό και μια μοναδική συλλογή από τη ζωή του Μπιλ Γουάιμαν, ενός από τα ιδρυτικά μέλη του θρυλικού συγκροτήματος The Rolling Stones. Χιλιάδες φωτογραφίες, άγνωστα αναμνηστικά, σπάνιο οπτικό υλικό που μέχρι τώρα δεν είχε προβληθεί ποτέ, καθώς και συνεντεύξεις με φίλους και μέλη της οικογένειάς του, γίνονται γνωστά στο κοινό με τον ίδιο τον Γουάιμαν να περιγράφει την 30χρονη μουσική του πορεία με το θρυλικό ροκ συγκρότημα.

Περισσότερες πληροφορίες: www.filmfestival.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:27