search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:33
MENU CLOSE

Βλέπετε σινεμά; Δείτε και πώς ωφελείτε την υγεία σας!

08.02.2020 06:44
Βλέπετε σινεμά; Δείτε και πώς ωφελείτε την υγεία σας! - Media

 

Οι ερευνητές του University College London παρατήρησαν ότι κατά την παρακολούθηση μιας ταινίας στο σινεμά ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται όσο θα αυξανόταν κατά τη διάρκεια μιας αερόβιας προπόνησης 45 λεπτών.

Συγκεκριμένα, το σώμα αντιδρά και o εγκέφαλος διεγείρεται καθώς παρακολουθεί την εναλλαγή των εικόνων.

Τα οφέλη από την μακρά περίοδο εστίασης, είναι σημαντικά και για τον εγκέφαλο. Το σινεμά ενισχύει τη συγκέντρωση και τη μνήμη, καθώς εστιάζοντας σε κάτι για αρκετή ώρα αναζωογονούνται τα κέντρα του εγκεφάλου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της ταινίας η καρδιά των θεατών χτυπούσε μεταξύ 40% και 80% του μέγιστου ρυθμού.

Για τον μέσο όρο ηλικίας των 30 ετών, αυτή η τιμή μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 95 και 160 χτύπων ανά λεπτό. Το ίδιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να επιτευχθεί, κατά τους ερευνητές και με μια ήπια αερόβια προπόνηση, όπως η κηπουρική ή το γρήγορο περπάτημα.

Παρατηρήθηκε επίσης ότι οι καρδιές των ανθρώπων που παρακολουθούσαν την ταινία συγχρονίστηκαν σε ορισμένα σημεία, σαν να χτυπούσαν από κοινού, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει το αίσθημα του «ανήκειν».

Εκτός από τα προαναφερθέντα φυσικά οφέλη, ενισχύονται και οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, καθώς προσπαθώντας να παρακολουθήσετε την πλοκή της ταινίας, προπονείτε σε αυτή την κατεύθυνση τον εγκέφαλό σας.

Ο καθηγητής Νευροεπιστήμης στο UCL, Δρ. Joseph Devlin υποστηρίζει ότι τέτοιου είδους πολιτισμικές εμπειρίες, όπως η παρακολούθηση μιας ταινίας στον κινηματογράφο, δίνουν την ευκαιρία στον εγκέφαλό μας να αφιερώσει αμέριστη προσοχή σε κάτι συγκεκριμένο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο σινεμά, συγκεκριμένα, δοκιμάζουμε αφενός και εκπαιδεύουμε αφετέρου την ικανότητά μας να εστιάζουμε την προσοχή μας σε κάτι συγκεκριμένο, γεγονός που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της ψυχικής μας αντοχής.

Το γεγονός ότι εστιάζουμε σε ένα πρόβλημα και προσπαθούμε να το λύσουμε, ανεξάρτητα από το αν είναι φανταστικό, μας επιτρέπει να επιλύουμε και τα προβλήματα στην καθημερινότητά μας με πιο δημιουργικούς τρόπους, κάνοντάς μας πιο παραγωγικούς ή πρακτικούς.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:33