search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:36
MENU CLOSE

Στον Guardian έφτασαν οι «σερίφηδες» της Μόριας – «Φέρονται να έχουν σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή»

09.02.2020 15:00
Στον Guardian έφτασαν οι «σερίφηδες» της Μόριας - «Φέρονται να έχουν σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή» - Media

 

«Καθώς αυξάνονται τα αντιπροσφυγικά αισθήματα, ομάδες εθελοντών ‘’φρουρών’’ στις οποίες φέρονται να έχουν παρεισφρήσει μέλη της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής έκαναν την εμφάνισή τους». Αυτό σημειώνει μεταξύ άλλων ο βρετανικός Guardian σε ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στα ελληνικά νησιά και κυρίως τη Λέσβο, όσον αφορά το προσφυγικό.

«Την Παρασκευή απτά άνθρωποι οπλισμένοι με ξύλινα κοντάρια συνελήφθηκαν στη Μόρια με την υποψία ότι ανήκουν σε συμμορία που συνδέεται με τη Χρυσή Αυγή», συνεχίζει το βρετανικό έντυπο. Ο Guardian σημειώνει ότι η ένταση στα νησιά έχει φτάσει πια σε ένα κρίσιμο επίπεδο, κάνοντας λόγο για «βαρέλι πυρίτιδας έτοιμο να εκραγεί». Στα νησιά πλέον βρίσκονται περίπου 42.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, εγκλωβισμένοι όλοι λόγω της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ορίζει ότι πρέπει να παραμείνουν στα νησιά μέχρι να εξεταστεί το αίτημα ασύλου τους.

«Ζουν σε άθλιες και μεσαιωνικές συνθήκες, με ελάχιστη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως καθαρό και ζεστό νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, υγιεινή και υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε η Sophie McCann, στέλεχος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Σε καθημερινή βάση οι ιατρικές μας ομάδες αντιμετωπίζουν την επακόλουθη υποβάθμιση της υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων αυτών», πρόσθεσε.

«Η κοινωνία της Λέσβου έχει εγκαταλειφθεί από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια», σημείωσε ακόμα, τονίζοντας ότι οι κάτοικοι έχουν αφεθεί μόνοι τους να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες ενός αποτυχημένου συστήματος υποδοχείς. «Όπως και η κοινότητα των προσφύγων, έτσι και η τοπική κοινότητα έχει κουραστεί», κατέληξε.

Ο Guardian αναφέρεται ακόμα στην στοχοποίηση εργαζομένων σε ΜΚΟ από ακροδεξιά στοιχεία. «Υπήρξε μία εβδομάδα κατά την οποία κανένας εργαζόμενος σε ΜΚΟ δεν ήθελε να βγει από το σπίτι του», ανέφερε εθελόντρια που διδάσκει παιδιά προσφύγων στη Λέσβο. «Ξεκάθαρα, πρόκειται για ένα σκηνικό που είναι έτοιμο να εκραγεί και κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει», πρόσθεσε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:33