search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:42
MENU CLOSE

Πέφτουν κεφάλια στην Κίνα: Αύξηση-ρεκόρ στα κρούσματα κορωνοϊού – Μπέρδεμα με τα ονόματα (Photos)

13.02.2020 13:35
Σπάνιες γαίες, η νέα παγκόσμια «σκακιέρα» - Media

 

Οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν πάνω από 15.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού, αύξηση-ρεκόρ που οφείλεται στον νέο τρόπο διάγνωσης και προσδιορισμού των κρουσμάτων μόλυνσης, ενώ οι επικεφαλής των αρχών της επαρχίας Χουμπέι και της πόλης Ουχάν, της εστίας της μόλυνσης, απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους.

Συνολικά στην ηπειρωτική Κίνα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φτάσει τα 59.805 και οι θάνατοι τους 1.367.

Ο εξαιρετικά ανησυχητικός νέος απολογισμός και τα νέα πειθαρχικά μέτρα τροφοδοτούν τη σεναριολογία κατά την οποία η βαρύτητα της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο COVID-19 πιθανόν είναι ακόμα και τώρα υποτιμημένη.

Η επαρχιακή επιτροπή υγείας της Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 242 νέους θανάτους εξαιτίας της επιδημίας χθες Τετάρτη. Αυτή ήταν μακράν η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί μέσα σε 24 ώρες από το ξέσπασμά της τον Δεκέμβριο στην επαρχιακή πρωτεύουσα Ουχάν.

Σε όλη την επικράτεια, αναφέρθηκαν 254 νέοι θάνατοι, και 15.152 νέα κρούσματα, σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσιοποίησε με ασυνήθιστα μεγάλη καθυστέτρηση η εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας.

Η αλματώδης έκρηξη των κρουσμάτων ενδέχεται να οφείλεται στον ευρύτερο ορισμό της μόλυνσης. Στο εξής, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, θα καταμετρώνται τα κρούσματα που έχουν «διαγνωστεί κλινικά».

Πλέον πιθανόν θα θεωρείται επαρκής μια ακτινογραφία των πνευμόνων για να επαληθεύεται η διάγνωση. Μέχρι τώρα, ήταν απαραίτητη η εξέταση νουκλεϊνικού οξέος. Ο τρόπος διάγνωσης πάντως δεν θα αλλάξει στις άλλες επαρχίες.

Οι αρχές δικαιολόγησαν τη νέα μέθοδο επικαλούμενες την «καλύτερη επίγνωση» της ασθένειας και των συμπτωμάτων της και τη βούλησή τους να χορηγείται ταχύτερα θεραπεία στους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί.

«Σε μια επιδημία τέτοιου τύπου, υπάρχουν δύο μέθοδοι: είτε το ευρύ σάρωμα ώστε να εξασφαλίζεται πως κανένας ασθενής δεν θα περάσει τα δίχτυα, ή μια πολύ πιο συγκεκριμένη σειρά εξετάσεων», που όμως παίρνει περισσότερο χρόνο, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κεντάρο Ιουάτα, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κόμπε (Ιαπωνία), ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες.

Πέφτουν κεφάλια

«Αυτό είναι πάντα δίλημμα», συνέχισε, κρίνοντας πως είναι «κατανοητοί» οι λόγοι που οι αρχές της επαρχίας Χουμπέι επιλέγουν πλέον την πρώτη λύση για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Σύμπτωση ή όχι, το κορυφαίο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στη Χουμπέι, ο Τζιανγκ Τσαολιάνγκ, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του και αντικαταστάθηκε από τον δήμαρχο της Σαγκάης Γινγκ Γιονγκ, που έχει φήμη στελέχους απόλυτα κοντά στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Αλλά πέραν του γραμματέα της επαρχιακής οργάνωσης και ο γραμματέας της κομματικής οργάνωσης της πόλης Ουχάν, ο Μα Γκουτσιάνγκ, επίσης καθαιρέθηκε.

Οι αποπομπές ενδέχεται να μην έχουν τελειώσει, καθώς η οργή της κοινής γνώμης στην Κίνα είναι απτή. Πολλοί Κινέζοι κατηγορούν τις αρχές ότι άργησαν πάρα πολύ να αντιδράσουν μπροστά στο ξέσπασμα της επιδημίας, στα πρώτα της στάδια, όταν ακόμη τα κρούσματα ήταν λίγα.

Η δυσαρέσκεια έγινε οργή μετά τον θάνατο την Παρασκευή του Λι Γουενλιάνγκ, του 34χρονου οφθαλμίατρου που ήταν ένας από τους πρώτους γιατρούς που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδημία. Αφού επιπλήχθηκε από την αστυνομία για «διασπορά φημών», μολύνθηκε και ο ίδιος.

Κεφάλια είχαν ήδη αρχίσει να πέφτουν στις αρχές της εβδομάδας στη Χουμπέι, όταν κορυφαία στελέχη της επαρχιακής επιτροπής υγείας είχαν απαλλαχθεί από τα καθήκοντά τους.

«Πολύ νωρίς»

Οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη βρίσκονται σε διαμετρική αντίθεση με αυτούς που είχαν δημοσιοποιηθεί μία ημέρα νωρίτερα, όταν διαπιστωνόταν ο χαμηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων του τελευταίου δεκαπενθήμερου. Ένας κινέζος ειδικός προέβλεπε μάλιστα πως η επιδημία θα έφθανε στην «κορύφωσή της» ως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος χθες υπογραμμίζοντας τη «θετική εξέλιξη» της κατάστασης.

Αλλά στη Γενεύη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) προτίμησε να δείξει περισσότερη επιφύλαξη. Ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής της διεύθυνσης υγειονομικών κρίσεων, τόνισε: «νομίζω ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε (…) το μέσον ή το τέλος αυτής της επιδημίας».

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΫ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους υπερθεμάτισε, προτείνοντας «τη μέγιστη σύνεση», καθώς «αυτή η επιδημία μπορεί να κατευθυνθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση».

Προς το παρόν, το 99,9% των θανάτων εξαιτίας του COVID-19 παγκοσμίως έχουν καταγραφεί στην Κίνα. Εκτός της χώρας αυτής, δεν έχει καταγραφεί παρά μόλις ένας θάνατος, αυτός ενός Κινέζου από την Ουχάν στις Φιλιππίνες.

Στην Ιαπωνία, η κατάσταση παραμένει τεταμένη πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, αγκυροβολημένο και σε καραντίνα κοντά στη Γιοκοχάμα: αναφέρθηκαν 44 νέα κρούσματα του COVID-19, κάτι που σημαίνει ότι 218 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τους 710 που έχουν εξεταστεί επί συνόλου 3.700 επιβαινόντων.

Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν σήμερα για την επιδημία στο συμβούλιό τους στις Βρυξέλλες.

Ο πρώτος νεκρός στην Ιαπωνία

Η Ιαπωνία επιβεβαίωσε την Πέμπτη τον πρώτο θάνατο στη χώρα από τον νέο κοροναϊό, δήλωσε ο ιάπωνας υπουργός Υγείας Κατσουνομπού Κάτο.

Το θύμα ήταν μια γυναίκα στα 80 της που ζούσε στη νομαρχία Καναγκαουά, που συνορεύει με το Τόκιο, δήλωσε ο Κάτο σε συνέντευξη Τύπου. Δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Αύξηση κρουσμάτων στη Σιγκαπούρη

Στο μεταξύ η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε σήμερα το μεγαλύτερο άλμα στα κρούσματα του κοροναϊού μέσα σε μια ημέρα, καθώς υπάρχουν οκτώ νέα κρούσματα που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό σε 58, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Όλα τα νέα κρούσματα συνδέονται με προηγούμενα κρούσματα, σύμφωνα με το υπουργείο. Από τους 58 επιβεβαιωμένους ασθενείς που έχουν αναφερθεί, 15 έχουν αναρρώσει και πάρει εξιτήριο ενώ επτά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Εξάλλου ο νέος επικεφαλής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στην επαρχία Χουμπέι δεσμεύθηκε σήμερα να συγκρατήσει την επιδημία που έχει ξεσπάσει στην περιφέρειά του, η οποία είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο από τον κοροναϊό, ανέφερε σήμερα η επίσημη εφημερίδα της επαρχίας.

Ο Γινγκ Γιονγκ, πρώην δήμαρχος της Σανγκάης ο οποίος διορίσθηκε στη νέα του θέση νωρίτερα σήμερα, δήλωσε πως η κατάσταση εκεί παραμένει πολύ σοβαρή, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ημερησίας της Χουμπέι.

Μπέρδεμα με τα ονόματα

Σύγχυση έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομα του νέου κοροναϊού, ο οποίος μετά το αρχικό προσωρινό όνομα του «2019 nCoV» πήρε επίσημη ονομασία, αλλά χωρίς να αποφευχθεί η παρεξήγηση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ονόμασε Covid-19 τη νόσο που προκαλεί ο ιός, ενώ ο ίδιος ο ιός ονομάστηκε SARS-CoV-2 από την αρμόδια ομάδα μελέτης των κοροναϊών της Διεθνούς Επιτροπής για την Ταξινόμηση των Ιών (ICTV), η οποία είναι η κατ’ εξοχήν υπεύθυνη για να «βαφτίζει» τους ιούς (και όχι ο ΠΟΥ).

Covid-19 σημαίνει «νόσος που προκαλείται από κοροναϊό και εκδηλώθηκε το 2019», ενώ το όνομα SARS-CoV-2 επιλέχθηκε επειδή ο νέος ιός θεωρείται «αδελφός» του παλαιότερου κοροναϊού SARS. Το όνομα σημαίνει «Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο από Κοροναϊό 2» και σχετική επιστημονική προδημοσίευση έγινε από τους επιστήμονες στην ιστοσελίδα Biorxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη επιστημονική δημοσίευση).

Ο ΠΟΥ και η επιτροπή ταξινόμησης ιών ακολουθούν διαφορετικά κριτήρια ονοματοδοσίας. Ο ΠΟΥ πρωτίστως ενδιαφέρθηκε να δοθεί ένα όνομα που να μην «ενοχοποιεί» την Κίνα και να μην αναφέρεται άμεσα σε γεωγραφικές τοποθεσίες, ομάδες ανθρώπων ή ζώα, ώστε να αποφευχθεί κάθε στιγματισμός.

Η ομάδα μελέτης των κοροναϊών, με επικεφαλής τον ιολόγο Τζον Ζίμπουρ του γερμανικού Πανεπιστημίου Γιούστους Λίμπιχ του Γκίσεν, σύμφωνα με το «Science», πήρε υπόψη της το γονιδίωμα του νέου ιού και τον θεώρησε «αδελφάκι» του SARS, που είχε προκαλέσει την επιδημία του 2002-03, προσθέτοντας την ένδειξη CoV-2 (κοροναϊός 2).

Ο Ζίμπουρ δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τον ΠΟΥ πως η Κίνα δεν ενθουσιάστηκε με το όνομα του νέου ιού, επειδή δεν θέλει συγκρίσεις και αναφορές με την τραυματική εμπειρία του παλαιότερου ιού SARS, ο οποίος είχε επίσης εμφανιστεί αρχικά στη χώρα αυτή (αυτό ίσως εξηγεί και τη βιασύνη του ΠΟΥ να «βαφτίσει» τη νόσο Covid-19).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:40