search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:52
MENU CLOSE

Ευρωπαϊκές οδηγίες για τις πλατφόρμες streaming

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2112
13-2-2020
13.02.2020 14:03
apple-tv-remote-control-100792181-large.jpg

 

H ευρωπαϊκή οδηγία για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, η οποία πρέπει να ενσωματωθεί στη νομοθεσία των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας ώς τον Σεπτέμβριο του 2020, περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν και τις πλατφόρμες συνεχούς ροής (streaming).

Η δικηγορική εταιρεία που ανέλαβε την πρόταση υποβολής του νομοθετικού πλαισίου έλαβε παράταση μέχρι και τις 30 Απριλίου για να την καταθέσει, προκειμένου να ενσωματωθεί η ευρωπαϊκή οδηγία από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η γενική προσέγγιση της οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων καλεί τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών να προστατεύσουν τους ανήλικους. Όσο λιγότερο έλεγχο έχει ο θεατής και όσο πιο επιβλαβές είναι ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο, τόσο περισσότερο ισχύουν περιορισμοί. Οι κανόνες της οδηγίας σχετίζονται με την προστασία των ανηλίκων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Σύμφωνα με αυτή, η προστασία των ανηλίκων πρέπει πάντα να είναι ισορροπημένη με άλλες σημαντικές αξίες μιας δημοκρατικής κοινωνίας, όπως η ελευθερία της έκφρασης, και δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη γονική μέριμνα.

Μάλιστα, η ευρωπαϊκή οδηγία διαχωρίζει το επιβλαβές περιεχόμενο σε περιεχόμενο που θα μπορούσε να βλάψε σοβαρά τους ανήλικους και περιεχόμενο που πιθανόν να βλάψει τους ανήλικους.

Περιεχόμενο που θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τους ανηλίκους

  • Αυτό το είδος περιεχομένου δεν πρέπει να περιλαμβάνεται σε κανένα πρόγραμμα, ειδάλλως στο πρόγραμμα θα επιβάλλεται πλήρης απαγόρευση. Πρόκειται για προγράμματα τα οποία «θα μπορούσαν να βλάψουν σοβαρά» την ανάπτυξη ανηλίκων, που περιέχουν πορνογραφία ή βία και είναι απαγορευμένα.
  • Αυτά τα οποία θα μπορούσαν απλώς να είναι «επιβλαβή» για ανηλίκους, μπορούν να μεταδοθούν μόνο όταν επιβεβαιώνεται ότι – επιλέγοντας τον χρόνο μετάδοσης ή με οποιοδήποτε τεχνικό μέτρο (π.χ. κρυπτογράφηση) – οι ανήλικοι δεν θα τα ακούν ή θα τα δουν κανονικά.
  • Όταν τα επιβλαβή προγράμματα δεν είναι κρυπτογραφημένα, πρέπει να προηγείται ακουστική προειδοποίηση ή να προβάλλεται ένα σαφώς αναγνωρίσιμο οπτικό σύμβολο καθ’ όλη τη διάρκειά τους.

Περιεχόμενο που ενδέχεται να βλάψει τους ανηλίκους

Το περιεχόμενο αυτό πρέπει να επιβεβαιώνεται, επιλέγοντας τον χρόνο μετάδοσης ή με οποιοδήποτε τεχνικό μέτρο (π.χ. κρυπτογράφηση), ώστε οι ανήλικοι στην περιοχή μετάδοσης να μην ακούν ή να βλέπουν τέτοια τηλεοπτικά προγράμματα.

Πώς να διαμαρτυρηθείτε για ένα πρόγραμμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παρακολουθεί τα προγράμματα μεμονωμένα, αλλά τις γενικές επιδόσεις των κρατών – μελών. Ως εκ τούτου, οι ρυθμιστικές αρχές των μέσων ενημέρωσης του κράτους – μέλους που έχει τη δικαιοδοσία είναι αρμόδιες για την παρακολούθηση ατομικών καταγγελιών. Εάν δεν είναι σαφές ποιο κράτος – μέλος είναι αρμόδιο ή αν ο πολίτης δεν μιλάει τη γλώσσα του αρμόδιου κράτους – μέλους, μπορεί επίσης να επικοινωνήσει απευθείας με τον ρυθμιστή των μέσων μαζικής ενημέρωσης του ίδιου του κράτους – μέλους του. Οι ρυθμιστικές αρχές είναι υποχρεωμένες να συνεργάζονται μεταξύ τους, ιδίως σε διασυνοριακές υποθέσεις, σύμφωνα πάντα με την ευρωπαϊκή οδηγία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:51