search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:07
MENU CLOSE

Εταιρία «έκοβε» μεροκάματα για το διάλειμμα για τσιγάρο και καφέ- Το δικαστήριο τη δικαίωσε!

13.02.2020 14:31
Εταιρία «έκοβε» μεροκάματα για το διάλειμμα για τσιγάρο και καφέ- Το δικαστήριο τη δικαίωσε! - Media

 

Η εταιρεία Galp υποστήριξε ότι εφαρμόζει την ισπανική νομοθεσία όταν ξεκίνησε να αφαιρεί από τις ημέρες εργασίας των υπαλλήλων της, τον χρόνο που εκείνοι αφιέρωναν είτε για να καπνίσουν, είτε για να φάνε πρωινό με κάποιον συνάδελφο.

Δικαίωσε το ανώτατο ισπανικό δικαστήριο εταιρεία που αποφάσισε να αφαιρεί από τους μισθούς των υπαλλήλων της τα διαλείμματα για τσιγάρο και καφέ.

Σύμφωνα με το BBC, η ισπανική εταιρεία Galp, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ενέργειας, υποστήριξε ότι εφαρμόζει την ισπανική νομοθεσία όταν ξεκίνησε να αφαιρεί από τις ημέρες εργασίας των υπαλλήλων της, τον χρόνο που εκείνοι αφιέρωναν για ένα γρήγορο διάλλειμα, είτε για να καπνίσουν, είτε για να φάνε πρωινό με κάποιον συνάδελφο.

Η εν λόγω τακτική της εταιρείας τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το εργατικό συνδικάτο αποφάσισε να καταγγείλει την εταιρεία στο ανώτατο ισπανικό δικαστήριο, το οποίο τελικά δικαίωσε τις πολιτικές της εταιρείας.

Η ισπανική νομοθεσία

Σύμφωνα με τις πρόσφατες αλλαγές στο ισπανικό δίκαιο, οι εταιρείες είναι υποχρεωμένος να καταγράφουν την ώρα άφιξης και την ώρα αποχώρησης των εργαζομένων από τον εργασιακό τους χώρο, με στόχο να αποτραπούν φαινόμενα «εκμετάλλευσης» των εργαζομένων, αλλά και να αυξηθεί η ευελιξία του εργασιακού ωραρίου.

Στόχος, επίσης, της ισπανικής νομοθεσίας είναι να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των υπερωριών που δεν πληρώνονται στους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2019 σχεδόν τρία εκατομμύρια ώρες υπερωριών δεν πληρώθηκαν ποτέ στην Ισπανία.

Δημιουργεί προηγούμενο

Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, η δικαίωση της τακτικής της εταιρείας στο ισπανικό δικαστήριο δημιουργεί «προηγούμενο» για τα σχεδόν 10 εκατομμύρια καπνιστών στην Ισπανία.

Με το να παρακολουθούν τους υπαλλήλους – πότε μπαίνουν στο γραφείο και πότε φεύγουν από αυτό – οι εταιρείες μπορούν να υπολογίσουν επακριβώς πόσο χρόνο περνούν οι εργαζόμενοι στο πόστο τους.

Στην εταιρεία Galp, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται εκτός γραφείου, είτε για να φάνε, είτε για να καπνίσουν, δεν θα πληρωθούν για το σύνολο της ημέρας.

Η «ετυμηγορία» του ισπανικού δικαστηρίου για την υπόθεση της Galp βασίζεται σε προηγούμενη απόφαση, βάσει της οποίας οι εργαζόμενοι δεν έχουν το δικαίωμα να πληρωθούν για όποτε καπνίζουν, πίνουν καφέ ή τρώνε πρωινό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:07