search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:41
MENU CLOSE

Bloomberg: Ολοταχώς προς αρνητικά επιτόκια η Ελλάδα

13.02.2020 15:27
Προϋπολογισμός: Έλλειμμα 6,014 δισ. ευρώ λόγω πανδημίας - Media

 

Εκτιμήσεις για αρνητικά επιτόκια στην Ελλάδα κάνουν αναλυτές του Bloomberg μετά το ρεκόρ του δεκαετούς ομολόγου που έπεσε κάτω από 1%.

Οι ευρωπαίοι αναλυτές σημειώνουν, με νόημα, ότι η κρίση στην ευρωζώνη έχει παρέλθει οριστικά και υπογραμμίζουν αναφερόμενοι στα ομόλογα ότι «ακόμα και αν έπεφταν στο 0% η εξάπλωση της απόδοσης θα ήταν από τα ιστορικά χαμηλά». «Από το 45% στο 1% και αύριο ίσως στο 0%», γράφουν.

Χαρακτηριστικά οι αναλυτές του Bloomberg γράφουν μεταξύ άλλων:

«Η χθεσινή επέκταση των ελληνο-γερμανικών ομολόγων δείχνει ότι η κρίση στην ευρωζώνη έχει παρέλθει οριστικά. Το χθεσινό ρεκόρ των ιταλικών ομολόγων που επανήλθαν στα επίπεδα της άνοιξης του 2018, κατέρριψαν τα ελληνικά ομόλογα με ένα ακόμα πιο ιστορικό ρεκόρ» ενώ προσθέτουν πως «η ύπαρξη του ευρώ δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί».

Η Les Echos με τη σειρά της υποστηρίζει: «Το φράγμα του 1% έσπασε το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου. Ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί… Η Ελλάδα, της οποίας το χρέος εξακολουθεί να είναι στην κατηγορία των «σκουπιδιών», στη φρασεολογία των χρηματιστών, μόλις είδε το 10ετές ομόλογό της να κινείται κάτω από το συμβολικό του 1%. Σημειώνεται ότι η εν λόγω χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού το 2012, αποκομμένη επί οκτώ χρόνια από τις διεθνείς αγορές. Η πορεία των ελληνικών ομολόγων ακολουθεί πλέον την τάση στην αγορά της ευρωζώνης. Ο ενθουσιασμός των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα εξηγείται από το ευρύτερο περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου».

Ράλι δίχως φρένο

Σε δημοσίευμα του Reuters, αναφέρεται ότι η  απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, μετά τη χθεσινή υποχώρηση για πρώτη φορά κάτω από το 1%, μειώθηκε στο νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,925%.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Ιταλία καθοδήγησε σήμερα το ράλι στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων της να μειώνονται σε χαμηλά επίπεδα τεσσάρων μηνών. Το ράλι πραγματοποιήθηκε εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει χαλαρή τη νομισματική πολιτική της για μεγαλύτερο διάστημα, προκειμένου να προστατεύσει την οικονομία της Ευρωζώνης από τις επιπτώσεις του κοροναϊού. Οι αποδόσεις των ομολόγων σε όλη την Ευρωζώνη μειώθηκαν μετά την ανακοίνωση από την επαρχία Χουμπέι – το επίκεντρο της έξαρσης του κοροναϊού – μίας αύξησης – ρεκόρ του αριθμού των θανάτων με βάση μία νέα διαγνωστική μέθοδο.

Το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 1% και διαμορφώθηκε στο 0,98% γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Ένας από τους λόγους που αυξάνεται η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα είναι ότι τα χρεόγραφα με θετικό επιτόκιο είναι πλέον σπάνια. Επιπλέον, έχει αυξηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα, χάρη στις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική εξυγίανση , τονίζει το γερμανικό περιοδικό

Η Die Welt σημειώνει επισης οτι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που τα ελληνικά ομόλογα χαρακτηρίζονταν «ομόλογα-ούζο», καθώς το επιτόκιό τους έμοιαζε με τους βαθμούς αλκοόλ του ελληνικού ποτού. Τώρα οι αποδόσεις τους πέφτουν κάτω από το 1%, γεγονός που δείχνει και την απελπισία των αγορών στην αναζήτηση χρεογράφων με θετικό επιτόκιο. Το «comeback» της μεσογειακής χώρας παίρνει επιπλέον ώθηση από την εκλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αύξησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η Αθήνα με τη σειρά της θέλει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα για να υποστηρίξει τις τράπεζες να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια, μέσω του προγράμματος «Ηρακλής». Οι τράπεζες στο μεταξύ επωφελούνται επίσης από το καλό κλίμα το οποίο έχει προκαλέσει ράλι στις μετοχές. Αν οι οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι βλέπουν το θετικό κλίμα, ανεβάσουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε βαθμό κατάλληλο για επενδύσεις, τότε η Ελλάδα θα επωφεληθεί και από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, τονίζει η Die Welt

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:41