search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:45
MENU CLOSE

Μια βουτιά στα υποβρύχια τοπία του Takashi Amano (Photos)

13.02.2020 15:53
Μια βουτιά στα υποβρύχια τοπία του Takashi Amano (Photos) - Media
 
Ο Takashi Amano θεωρείται ο γκουρού του aquascaping, της αρχιτεκτονικής υποβρυχίων και υδρόβιων τοπίων. Γεννημένος το 1954 στη Νιιγκάτα της Ιαπωνίας, ταυτόχρονα επαγγελματίας ποδηλάτης, βραβευμένος φωτογράφος και designer, δημιούργησε εκπληκτικά υδρόβια τοπία και εισήγαγε καινοτομίες που άλλαξαν την αισθητική και την ποιότητα των ενυδρείων, ανάγοντάς τα από απλές γυάλες με ψάρια σε έργα τέχνης.
 
Το πάθος του για το υδρόβιο τοπίο ξεκίνησε από μικρή ηλικία, όταν έπαιζε στους υδροβιότοπους της πατρίδας του, που έμελε να θυσιαστούν στο βωμό της ανάπτυξης. Ορμώμενος από την αγάπη του για τη φύση και τα ζώα, στα 17 του άρχισε να δημιουργεί τα πρώτα του ενυδρεία και να πειραματίζεται φωτογραφίζοντάς τα.
Στην πορεία, επισκέφτηκε ως φωτογράφος τα παρθένα δάση της Ιαπωνίας, καθώς και τα τροπικά δάση του Αμαζονίου, του Βόρνεο και της δυτικής Αφρικής, θέλοντας να αποτυπώσει την «ανέγγιχτη φύση» του πλανήτη. Όπως έχει δηλώσει, «Η εξερεύνηση του διαστήματος προοδεύει, κι όμως δεν ξέρουμε τίποτα για τις ζούγκλες της Γης!».
 
Φωτογραφίζει το ψάρι καρδινάλιο και τo σκαλάρι, δύο δημοφιλή είδη τροπικών ψαριών για τα οποία ελάχιστες πληροφορίες ήταν διαθέσιμες, βοηθώντας έτσι την κατανόηση του κύκλου ζωής τους και του φυσικού τους ενδιαιτήματος. Δέχεται βραβεία για τις φωτογραφίας του, ενώ η καριέρα του στους αγώνες ποδηλασίας, του εξασφαλίζει αρκετά χρήματα ώστε να ασχοληθεί με ένα άλλο του πάθος: τη σχεδίαση ενυδρείων.
 
Οι καινοτομίες του Takashi Amano
Ο Amano θεωρείται ο πατέρας της αρχιτεκτονικής ενυδρείων. Το 1977, καθώς έπινε σε ένα μπαρ με κάποιο φίλο, εμπνεύστηκε από τις φυσαλίδες του ανθρακούχου νερού και γύρισε σπίτι του με πέντε μπουκάλια σόδας που πρόσθεσε στο μήκους δυόμιση μέτρων ενυδρείο του. Διαπίστωσε πως οι φυσαλίδες βοήθησαν τα υδρόβια φυτά του να διατηρήσουν την υγεία τους και έτσι εδραίωσε αυτό που σήμερα θεωρείται απαραίτητο στοιχείο σε κάθε ενυδρείο: την παροχή διοξειδίου του άνθρακα.
 
Μια ακόμα καινοτομία του, ήταν η εισαγωγή ενός είδους γαρίδας, της Caridina multidentata. Μετά από πολλά πειράματα με διάφορα είδη, ανακάλυψε πως η συγκεκριμένη γαρίδα ήταν η πιο χρήσιμη στο να καταναλώνει τα ανεπιθύμητα άλγη που αναπτύσσονται μέσα στο ενυδρείο, ενώ ταυτόχρονα δεν αποτελούσε απειλή για τα υπόλοιπα ψάρια. Έκτοτε, η Caridina multidentata έγινε must είδος για τους λάτρεις των ενυδρείων και ονομάστηκε γαρίδα Amano.
Ο Amano έθεσε νέες βάσεις και στη σχεδίαση του ενυδρειακού τοπίου. Χρησιμοποιώντας τις ιαπωνικές σχεδιαστικές βάσεις της Ζεν αισθητικής και του wabi-sabi, όπου ως όμορφο ορίζεται το ασύμμετρο, το λιτό, το ατελές, το εφήμερο και άρα το φυσικό, δημιούργησε υποβρυχίους κόσμους με φυτά, ψάρια και φυσικά υλικά, τοπία που μιμούνται τη φύση, το «Φυσικό Ενυδρείο», όπως το ονόμασε, όπου κάθε ζωντανός οργανισμός ζει σε αρμονία με τους υπόλοιπους.
 
Τα μοντέρνα ενυδρεία, οι τεχνοτροπίες του μινιμαλιστικού Iwagumi και των μικροσκοπικών wabi-kusa δεν θα υπήρχαν χωρίς τη σλκηρή δουλειά του Amano.
Για τους γνώστες του είδους, ακόμα και η χρήση των υδρόβιων φυτών Riccia, Glossostigma, Hemianthus και πολλών άλλων ως φυτικό υλικό για τα ενυδρεία, οφείλεται στον Amano.
 
Η κληρονομιά του Takashi Amano
Μέχρι το θάνατό του, ο Amano άφησε πίσω πολλά έργα που εξακολουθούν να εμπνέουν τους λάτρεις και τους δημιουργούς ενυδρείων.
 
Το 1982 ίδρυσε την εταιρία Aqua Design Amano, που ακόμα και σήμερα αποτελεί τον κορυφαίο κατασκευαστή και προμηθευτή ειδών ενυδρείου υψηλής ποιότητας και αισθητικής.
Έγραψε και εξέδωσε πολλά βιβλία σχετικά με το σχεδιασμό ενυδρείων, ενώ εγκαθίδρυσε και τον Διεθνή Διαγωνισμό Διάταξης Υδάτινων Φυτών (IAPLC).
 
Το κύκνειο άσμα του αποτελεί το μεγαλύτερο «φυσικό ενυδρείο» του κόσμου, που βρίσκεται στο Lisbon Oceanarium της Πορτογαλίας από το 2015. Το ενυδρείο αυτό έχει μήκος 40 μέτρα, περιέχει 160.000 λίτρα νερού, 4 τόνους άμμου, 25 τόνους ηφαιστειακής πέτρας, 8 τόνους εδάφους, 2 τόνους ξύλινων κλαδιών, πάνω από 46 είδη φυτών και 10.000 τροπικά ψάρια 40 διαφορετικών ειδών.
 
Ο Takashi Amano δήλωσε: «Έχω δημιουργήσει ένα μικροσκοπικό περιβάλλον σε αυτό το τεράστιο ενυδρείο, ενσωματώνοντας σε αυτό τις υποβρύχιες εικόνες και τη βιοποικιλότητα που έχω συναντήσει στα τροπικά δάση ανά τον κόσμο. Θα ήταν μεγάλη μου χαρά, αν περισσότεροι άνθρωποι μπορέσουν να εκτιμήσουν τη μαγεία της φύσης μέσα από αυτό το υποβρύχιο τοπίο”.
Ο Takashi Amano απεβίωσε το 2015 λόγω πνευμονίας, σε ηλικία 61 ετών, ύστερα από μια ζωή παθιασμένης ενασχόλησης με το αγαπημένο του αντικείμενο, κάνοντας τον υδάτινο κόσμο πιο όμορφο.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:45