29/11/2020 01:27:03

Με τρένο θα γιορτάσει το Ναύπλιο τα 200 χρόνια από την επανάσταση

Με τρένο θα γιορτάσει το Ναύπλιο τα 200 χρόνια από την επανάσταση  - Media

 

Το πρώτο βήμα έγινε και πλέον ξεκινούν οι μελέτες που θα μας οδηγήσουν στην επαναλειτουργία της μονής σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος-Ναύπλιο-Τρίπολη και μάλιστα με υποσημείωση την πιθανότητα κανονικοποίησης της.

Όπως αναφέρουν οι ypodomes, η γραμμή που διακόπηκε το 2010 λόγω της κρίσης είχε ανακαινιστεί σχετικά πρόσφατα αλλά λόγω των πολλών ετών αχρησίας, είναι απαραίτητα η διεξαγωγή έργων.

Το αρχικό κόστος εκτιμάται σε περίπου 15εκατ.ευρώ με τη χρηματοδότηση να καλύπτεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΠΕΠ Πελοποννήσου.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την επαναλειτουργία της γραμμής Κόρινθος-Άργος-Ναύπλιο και σε δεύτερη φάση την λειτουργία και του τμήματος Ναύπλιο-Τρίπολη.

Αν και δόθηκε ως στόχος το 2021 για να σφυρίξει και πάλι το τρένο στο Ναύπλιο, στελέχη της αγοράς μιλώντας στο ypodomes.com θεωρούν πολύ αισιοδοξο αυτό το σενάριο.

Τον Μάιο αναμένεται να γίνει πιο συγκεκριμένο το χρονοδιάγραμμα και το κόστος ενώ στο τραπέζι έχει πέσει ακόμα και η ιδέα να μετατραπει η γραμμή από μετρική σε κανονική για να μπορούν να δρομολογηθούν όλα τα τρένα.

Σε αυτή την περίπτωση όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη, θα μπορούσε να γίνει σταδιακά αυτή η μετατροπή.

Η συνάντηση έγινε προχθες, Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στην οποία συμμετείχαν επίσης, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών του υπουργείου Νίκος Σταθόπουλος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Κώστας Σπηλιόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππος Τσαλίδης.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρης Πελοποννησου υποστήριξε πως “Η δέσμευση είναι ότι το 2021 το τρένο θα πάει από την Κόρινθο στο Ναύπλιο και θα επαναλειτουργήσει η γραμμή ως την αργολική πρωτεύουσα” τόνισε ο περιφερειάρχης, διευκρινίζοντας ότι το τρένο δεν θα φθάνει στην Αθήνα, αλλά στον μεγάλο σταθμό της Κορίνθου, όπου και θα γίνεται μετεπιβίβαση στον προαστιακό, για τη συνέχιση του ταξιδιού προς Αθήνα.

Ως το Ναύπλιο υπάρχουν περί τις 65 ισόπεδες διαβάσεις, στις οποίες πρέπει να τοποθετηθούν οι αναγκαίοι αυτοματισμοί. Επίσης, πρέπει να λειτουργήσει μηχανοστάσιο στην Κόρινθο για τη συντήρηση των μετρικών συρμών”.

Ωστόσο θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι το χρονοδιάγραμμα ενδέχεται να είναι υπεραισιόδοξο.

Ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση των ΑΣΙΔ (των αφύλακτων Σιδηροδρομικών ισόπεδων διαβάσεων), ενδέχεται να είναι μακροχρόνιος και το ζήσαμε σε προηγούμενη εργολαβία. Επιπρόσθετα θα χρειαστεί ένας εύλογος χρόνος για την ασφαλή εγκατάσταση και λειτουργία τους και αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως το 2021 είναι κατά πάσα πιθανότητα άπιαστος στόχος.

Ο περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι η Περιφέρεια θα συμβάλει οικονομικά στην επίτευξη του στόχου για την επαναλειτουργία του τρένου, σημειώνοντας:

“Θεωρώ ότι είναι προτιμότερο να μη γίνει ένας δρόμος δευτερεύουσας σημασίας και αντ’ αυτού να επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή. Πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλους μας η επαναλειτουργία της γραμμής. Η εποχή μας, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, τα περιβαλλοντικά προβλήματα που διογκώνονται επιβάλλουν την επαναλειτουργία της”

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.