search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:21
MENU CLOSE

Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, προσπαθεί για ψηλότερα το Χ.Α.

14.02.2020 12:08
Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, προσπαθεί για ψηλότερα το Χ.Α. - Media

 

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές, κινούνται τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις ανακοινώσεις από το μέτωπο του κορωνοϊού, αλλά και τις οικονομικές ειδήσεις που δημοσιεύονται.

Σύμφωνα με τις τελευταίες, η S&P προειδοποίησε την Κίνα ότι η αξιολόγηση, ή το outlook της πιστοληπτικής της ικανότητας μπορεί να υποβαθμιστούν, αν το Πεκίνο επιχειρήσει να αντισταθμίσει τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού με μεγάλη αύξηση των δαπανών.

Στάσιμη παρέμεινε η γερμανική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2019 σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, μετά την επέκταση κατά 0,6% τους προηγούμενους τρεις μήνες. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει τριμηνιαία ανάπτυξη κατά 0,1% και ετήσια κατά 0,4%, σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους.

Κατά 0,1% ενισχύθηκε το ΑΕΠ της ευρωζώνης σε τριμηνιαία βάση, τους τελευταίους τρεις μήνες της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με τους Financial Times, “ήταν ο πιο αργός ρυθμός από το 2013”, ενώ ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Σε ετήσια βάση, η οικονομία στις 19 χώρες του ευρώ, αναπτύχθηκε κατά 0,9%.

“Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προειδοποιήσουν τους ομολόγους του στη G20, την επόμενη εβδομάδα, ότι πρέπει να είναι έτοιμοι για μεγαλύτερη παγκόσμια επιβράδυνση και ότι η υφήλιος πρέπει να ετοιμάζεται για αρνητικές ειδήσεις” σύμφωνα με έγγραφο της Ε.Ε. που έχει δει το Reuters.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, ο γενικός έχει γυρίσει σε θετικό πρόσημο, προσπαθώντας για την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και δοκιμάζει τιμές υψηλότερα των 920 μονάδων, ενώ στα γνωστά χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 918,66 (-0,17%) και 924,95 μονάδων (+0,51%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 24,5 εκατ., από τα οποία τα 2,1 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, η επιλεκτική κινητικότητα στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης και οι ελάχιστες ενδιαφέρουσες κινήσεις σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, μόνο ο τίτλος της Jumbo (-1,78%) καταγράφει απώλειες που ξεπερνούν την μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ θετικά ξεχωρίζουν οι ΑΔΜΗΕ (+2,50%), 3E (+1,06%), Ελλάκτωρ (+1,64%) και ΕΥΔΑΠ (+1,08%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα ήταν θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 927 μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της εταιρίας Νάκας είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,06 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,057 ανά μετοχή).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:20