search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:53
MENU CLOSE

Με ποιο τρόπο δρα ένας ιός;

14.02.2020 13:55
Με ποιο τρόπο δρα ένας ιός; - Media

 

Στο άκουσμα της λέξης «ιός» μας έρχονται αρκετά δυσάρεστα πράγματα στο μυαλό: πονόλαιμος, συνάχι, κόπωση, πυρετός, πόνος, θάνατος. Ειδικά το χειμώνα, οι ιώσεις είναι συχνό φαινόμενο και πολύς κόσμος ταλαιπωρείται εξαιτίας τους.

Η επιδημία του ιού COVID-19 έχει πανικοβάλει τον πλανήτη, και ας μην ξεχνάμε και τους υπόλοιπους ιούς που ταλαιπωρούν τον άνθρωπο: γρίπη, ιλαρά, ανεμοβλογιά, Έμπολα, HIV, SARS, νόσος των πτηνών, ιός του Δυτικού Νείλου, ηπατίτιδα, έρπης… η λίστα δεν έχει τελειωμό.

Με ποιόν τρόπο όμως λειτουργούν αυτοί οι μικροσκοπικοί οργανισμοί;

Οι ιοί μοιάζουν με εξωγήινο οργανισμό. Στην πραγματικότητα δεν είναι καν ένα ολοκληρωμένο κύτταρο. Αποτελούνται από ένα μόριο DNA ή RNA, δηλαδή έναν κωδικό γενετικής πληροφορίας, «τυλιγμένο» με μια προστατευτική στρώση πρωτεϊνών και συχνά μια επίστρωση λιπιδίων. Πρακτικά, αυτές οι στρώσεις προστατεύουν το γενετικό υλικό του ιού και χρησιμεύουν στο να ενώνονται με τις αντίστοιχες στρώσεις των κυττάρων μας, ώστε να εισέρχονται σε αυτό.

Από μιας άποψης, δεν είναι καν ζωντανοί οργανισμοί. Για να οριστεί κάτι ως ζωντανός οργανισμός, πρέπει να μπορεί να αναπαράγεται αυτόνομα, πράγμα που ο ιός δεν κάνει αν δεν ενωθεί με ένα ζωντανό κύτταρο. Επίσης, πρέπει να έχει μεταβολισμό, δηλαδή να καταναλώνει ενέργεια, που επίσης δεν κάνει ένας ιός. Όταν μολύνει ένα κύτταρο, χρησιμοποιεί την ενέργεια του κυττάρου μόνο και μόνο για να αναπαραχθεί.

Έτσι λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι ένας ιός είναι μια πληροφορία που παρασιτεί στα κύτταρά μας και αναπαράγεται μέσα σε αυτά.

Μόλις εισέλθει το ιικό DNA/RNA, δημιουργούνται πολλά αντίγραφα του ιού μέσα στο κύτταρο μέχρι αυτό να «εκραγεί», και οι νέοι ιοί εξέρχονται και μολύνουν τα γειτονικά κύτταρα.

Οι ιοί αναπαράγονται με ταχύτατο ρυθμό και επειδή έχουν σχετικά απλό γενετικό κώδικα, είναι πολύ εύκολο να συμβούν λάθη που οδηγούν σε μεταλλάξεις. Γι’ αυτό είναι τόσο δύσκολο να ελεγχθούν κάποιες επιδημίες, αφού ένα εμβόλιο ή μια θεραπεία παύουν να είναι αποτελεσματικά σε ένα μεταλλαγμένο ιό.

Κάποιοι ιοί μπορούν να επιβιώσουν στο περιβάλλον για κάποιο διάστημα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να απολυμαίνουμε επιφάνειες και να πλένουμε συχνά τα χέρια μας. Άλλοι ιοί, όπως ο HIV, μπορεί να παραμείνουν σε έναν οργανισμό χωρίς να προκαλούν ασθένεια, μολύνοντας άλλα άτομα και αλλάζοντας το DNA του φορέα. Εξάλλου, αυτή τους η ικανότητα είναι πολύ χρήσιμη στην ιατρική: κάποια στελέχη που δεν είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο, χρησιμοποιούνται για να εισάγουν γονίδια που θεραπεύουν πολλές ασθένειες.

Τα εμβόλια είναι ένα μεγάλο όπλο στον αγώνα για την εξάλειψη θανατηφόρων ιών. Εισάγουν μια αποδυναμωμένη μορφή του ιού στο σώμα, ώστε αυτό να δημιουργήσει αντισώματα. Αν έρθει αντιμέτωπο με την επικίνδυνη μορφή του ιού, θα είναι ικανό να την καταπολεμήσει.

Τονίζουμε πως:

-Tα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό και άλλες παρενέργειες και πρέπει να εφαρμόζονται σε όλους στη σωστή ηλικία, σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών.

-Η αντιβίωση καταπολεμά τα βακτήρια και όχι τους ιούς. Αν έχουμε γρίπη ή απλό κρυολόγημα, η αντιβίωση είναι άχρηστη. Μόνο ο γιατρός είναι αρμόδιος να μας χορηγήσει αντιβίωση αν το κρίνει απαραίτητο. Λάθος χρήση της αντιβίωσης δημιουργεί ανθεκτικά βακτήρια, που δε θα καταπολεμούνται εύκολα, οδηγώντας σε νέες επιδημίες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:52