05/04/2020 17:42:04

Το ψέμα και η «αποκάλυψη» για το «ανίκητο» F-22 και την περιβόητη αερομαχία με το Rafale (Photo | Video)

Το ψέμα και η «αποκάλυψη» για το «ανίκητο» F-22 και την περιβόητη αερομαχία με το Rafale (Photo | Video) - Media

Το stealth μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-22  που διαθέτει αποκλειστικά η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και απαγορεύεται «δια ροπάλου» το όποιο ενδεχόμενο εξαγωγής του, θεωρείται από αρκετούς ως το πιο ισχυρό και «ανίκητο» μαχητικό που επιχειρεί αυτή την στιγμή στον κόσμο.

Ωστόσο, πριν από μερικά χρόνια, συνέβη κάτι το οποίο οι Αμερικανοί θέλησαν να αποκρύψουν, διότι θα χάλαγε το «αφήγημα» του ανίκητου F-22, αφού βίντεο που δημοσιεύτηκε, έδειχνε ένα γαλλικό μαχητικό Rafale να «καταρρίπτει» το αμερικανικό αεροσκάφος σε «εικονική αερομαχία».

Το Νοέμβριο του 2009, μαχητικά αεροσκάφη F-22 μετέβησαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να πραγματοποιήσουν ασκήσεις και εκπαιδεύσεις,μαζί με μαχητικά αεροσκάφη της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας και με Typhoon της RAF.

Τα ψέματα και η «αποκάλυψη»

Τον επόμενο μήνα, το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε βίντεο από μια κάμερα ενός Rafale προς τα που δείχνει ένα stralth μαχητικό F-22 σε μειονεκτική θέση κατά την διάρκεια αερομαχίας, υπονοώντας ότι το γαλλικό αεροπλάνο είχε κερδίσει τουλάχιστον έναν «γύρο» έναντι του αμερικανικού μαχητικού.

Όπως ήταν αναμενόμενο η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι κάτι τέτοιο έγινε στην πραγματικότητα και επέμειναν ότι τα αεροσκάφη τους είχαν «το αήττητο» έναντι των Γάλλων κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, μέχρι όμως τον Ιούνιο του 2013, όπου δημοσιεύτηκαν πλάνα από ένα γαλλικό Rafale που αποδείκνυε ότι εν τέλει οι Αμερικανοί έλεγαν ψέματα.

Στο εν λόγω βίντεο φαίνεται ότι το γαλλικό μαχητικό Rafale καταφέρνει να «κλειδώσει» στόχο στο F-22 προκειμένου να το «καταρρίψει» χρησιμοποιώντας έναν καθοδηγούμενο, με υπέρυθρες, πύραυλο τύπου Mica.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το συγκεκριμένο βίντεο δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά ποιο ήταν το σενάριο και οι συνθήκες κατά την διάρκεια της άσκησης, ωστόσο αυτό που είναι σίγουρα εμφανές είναι ότι ένα Rafale, ακόμα και αν είναι παλιότερο και λιγότερο εξελιγμένο σε σύγκριση με το F-22, μπορεί να είναι σχεδόν συγκρίσιμο με το stealth μαχητικό, σε συνθήκες αερομαχίας, ενώ ορθό είναι να λαμβάνονται, σε τέτοιες περιπτώσεις και οι ικανότητες των πιλότων.

Δείτε το βίντεο που είχε δημοσιευτεί τότε:

Πηγή: onalert.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.