search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:52
MENU CLOSE

Δύο Έλληνες εγκλωβισμένοι στο κρουαζιερόπλοιο που «σαρώνει» ο κορονοϊός – Επιχείρηση επαναπατρισμού

16.02.2020 06:31
Δύο Έλληνες εγκλωβισμένοι στο κρουαζιερόπλοιο που «σαρώνει» ο κορονοϊός - Επιχείρηση επαναπατρισμού - Media

 

Δύο Έλληνες επιβαίνουν στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess που βρίσκεται σε καραντίνα σε λιμάνι της Ιαπωνίας και στο οποίο έχουν καταγραφεί δεκάδες κρούσματα του νέου κορονοϊού.

Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι και οι δύο είναι καλά στην υγεία τους, δεν έχουν νοσήσει από τον ιό και μέσα στα επόμενα 24ωρα οργανώνεται επιχείρηση επαναπατρισμού τους.

Εβδομήντα νέα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

Στο μεταξύ, εβδομήντα νέα κρούσματα του κορονοϊού που έχει προκαλέσει επιδημία πνευμονίας στην Κίνα εντοπίστηκαν μεταξύ των επιβαινόντων στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο και σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα.

Ο υπουργός διευκρίνισε σε δηλώσεις του σε κυριακάτικη ειδησεογραφική εκπομπή του ιαπωνικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου NHK ότι ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί μεταξύ των επιβαινόντων στο πλοίο ανέρχεται πλέον σε 355.

«Μέχρι στιγμής, έχουμε υποβάλει σε εξετάσεις συνολικά 1.219 ανθρώπους και 355 αποκαλύφθηκε ότι είναι θετικοί», είπε ο Κατσουνόμπου Κάτο.

Από το σύνολο των ανθρώπων που είναι φορείς του COVID-19, οι 73 δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, διευκρίνισε ο ίδιος.

Πάνω από 3.700 άνθρωποι, επιβάτες και πλήρωμα, βρίσκονταν πάνω στο πλοίο που έκανε κρουαζιέρα όταν ένας επιβάτης που αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ πριν από εβδομάδες αποκαλύφθηκε πως είχε μολυνθεί από τον κοροναϊό που εμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν, στην κεντρική επαρχία Χουμπέι της Κίνας.

Αυτό το πρώτο κρούσμα ώθησε τις ιαπωνικές αρχές να θέσουν το πλοίο σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα. Έκτοτε, ο αριθμός των κρουσμάτων πάνω σε αυτό δεν σταματά να αυξάνεται.

Οι άνθρωποι που εξακριβώνεται πως έχουν μολυνθεί αποβιβάζονται και διακομίζονται σε ειδικά εξοπλισμένα νοσοκομεία.

Μπροστά στην επιδείνωση της κατάστασης, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να επαναπατρίσει τους υγιείς υπηκόους των ΗΠΑ σε συντονισμό με τις ιαπωνικές αρχές. Θα επιβιβαστούν σε ειδικές πτήσεις και θα επιστρέψουν στην αμερικανική επικράτεια όπου θα τεθούν σε απομόνωση για 14 ημέρες σε δύο στρατιωτικές βάσεις. Πάνω στο πλοίο απέμεναν χθες Σάββατο περίπου 350 αμερικανοί υπήκοοι.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε επίσης χθες ότι θα επαναπατρίσει 330 πολίτες της αυτόνομης περιοχής της Κίνας που βρίσκονται πάνω στο πλοίο, με ειδικές πτήσεις τουλάχιστον ενός μισθωμένου αεροσκάφους.

Αεροσκάφος μίσθωσε ο Καναδάς

Ο Καναδάς μίσθωσε αεροσκάφος για να απομακρύνει τους πολίτες του που βρίσκονται πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess στο λιμάνι της Γιοκοχάμα.

Οι Καναδοί επιβάτες που εμφανίζουν συμπτώματα του νέου κοροναϊού δεν θα επιτραπεί να επιβιβαστούν στην πτήση: αντ’ αυτού θα μεταφερθούν σε ιαπωνικές μονάδες υγείας για να λάβουν την κατάλληλη περίθαλψη, όπως διευκρίνισε η κυβέρνηση.

Μετά την άφιξή τους στον Καναδά, οι επιβάτες θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ και το Χονγκ Κονγκ έχουν ανακοινώσει ότι θα στείλουν αεροσκάφος στην Ιαπωνία για να μεταφέρει πίσω επιβάτες από το κρουαζιερόπλοιο που παραμένει σε καραντίνα και έχει συγκεντρωμένο τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων του Covid-19 εκτός Κίνας.

Το κρουαζιερόπλοιο, που ανήκει στην Carnival Corp και μετέφερε 3.711 επιβάτες και πλήρωμα, τέθηκε σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα την 3η Φεβρουαρίου, αφού ένας άνδρας ο οποίος αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ πριν το σκάφος πλεύσει προς την Ιαπωνία διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί από τον ιό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:52