28/03/2020 11:51:21

Γρ. Καλφέλης: Να εμφανιστούν χωρίς «κουκούλα» στη Βουλή οι προστατευόμενοι μάρτυρες της Novartis (Audio)

Ραγδαίες εξελίξεις στη Novartis: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καθορίσουν τον τρόπο που θα καταθέσουν - Media

 

Την άποψη ότι η κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση Novartis, πρέπει να γίνει χωρίς το καθεστώς προστασίας, εξέφρασε ο καθηγητής του Ποινικού Δικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Γρηγόρης Καλφέλης, μιλώντας στην εκπομπή “Ιστορίες για ήμερους και ήρεμους”, στον ραδιοφωνικό σταθμό STATUS 107,7.

“Πιστεύω ότι πρέπει να εμφανιστούν χωρίς το καθεστώς προστασίας διότι εδώ είναι κάτι το οποίο δεν αγγίζουν πολλοί.

Η απόκτηση της ιδιότητας του μάρτυρα δημόσιου συμφέροντος έγινε άκυρα. Το άρθρο 47 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προβλέπει, ότι για να αποκτήσει κάποιος την ιδιότητα του μάρτυρα δημόσιου συμφέροντος, είναι απαραίτητο να υπάρχει η σύμπτωση των απόψεων και του Αντιεισαγγελέα του ΑΠ (του αρμόδιου για τη διαφθορά) και του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών (ή του Εισαγγελέα Διαφθοράς).

Όταν έφτασε ο φάκελος για τη Novartis στη Βουλή, ο αντιεισαγγελέας του ΑΠ (ο υπεύθυνος για τη Διαφθορά), δεν είχε δώσει τη συγκατάθεση του και την έδωσε εκ των υστέρων.”

Απαντώντας στο ερώτημα για το ενδεχόμενο οι παράλληλες έρευνες της προκαταρκτικής επιτροπής της βουλής και των αντιεισαγγελέων του ΑΠ, να δημιουργήσουν δικονομικές αντιφάσεις, ο καθ.Καλφέλης είπε:

Θα έπρεπε οι δυο έρευνες να μην ενεργοποιούνται παράλληλα. Στο βαθμό που υπάρχει ακόμη η έρευνα από τον Άρειο Παγο, δεν μπορεί η εισαγγελία διαφθοράς να αποτελεί αντικείμενο της έρευνας της Βουλής. Στο βαθμό που συνέπεσαν για πολιτικούς ή άλλους λόγους, οι δυο ερευνες, αντιφάσεις θα δούμε οπωσδήποτε”.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.