search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 20:55
MENU CLOSE

Χαμένες ευκαιρίες στο μεταναστευτικό και ο φόβος της ακροδεξιάς 

17.02.2020 06:47

 

Όταν την περασμένη εβδομάδα οι νησιώτες που είχαν έρθει στην Αθήνα  για να  διαμαρτυρηθούν  -σχετικά με  την απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει εκτάσεις στα νησιά, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες κλειστές δομές -, εδίωξαν από την συγκέντρωση τους,  τους Χρυσαυγίτες   Ηλία Κασιδιάρη  και Γιάννη Λαγό  υπήρξε απ όλους ένα αίσθημα ανακούφισης  και  ικανοποίησης , ότι το ακροδεξιό κόμμα δεν θα αναβιώσει μέσα από αυτή την κατάσταση.

Και μάλλον έτσι είναι. Η Χρυσή Αυγή είναι πλέον καμένο χαρτί καθώς  τα όσα έχει κάνει είναι δύσκολο να ξεχαστούν . Η δολοφονία του Παύλου  Φύσσα είναι ακόμα νωπή αφού η δικαιοσύνη δεν έχει μπορέσει να αποδώσει τις ευθύνες που πρέπει σε αυτούς που πρωτοστάτησαν στα γεγονότα. 

Οι βιαιοπραγίες , οι τραμπουκισμοί , οι απειλές και η βία ενάντια σε ανήμπορους ανθρώπους  από  τα τάγματα  χρυσαυγιτών  έχουν σοκάρει  ακόμα και αυτούς που με την ψήφο τους , τους έστειλαν στην Βουλή  στις προηγούμενες εκλογές.

Όμως υπάρχει ένα ερώτημα. Μπορεί να αποκλείσει κανείς ότι με βάση το προσφυγικό- μεταναστευτικό δεν θα δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα που στην βάση του θα είναι ξενοφοβικό και ακροδεξιό  με την δικαιολογία ότι τα κόμματα που κινούνται στο δημοκρατικό τόξο κάνουν μόνο διαχείριση του προβλήματος και δεν το αντιμετωπίζουν την ρίζα του με μεθόδους Σαλβίνι;

Αν μάλιστα λάβουμε  υπ όψη μας  ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι  επανέλαβαν πριν από μερικές μέρες  στις Βρυξέλλες  ότι οι 130 .000 πρόσφυγες και μετανάστες δεν είναι μεγάλος αριθμός και ότι η Ελλάδα αντέχει  πολύ περισσότερους  , μπορούμε να υποθέσουμε   ότι ένα τέτοιο  ενδεχόμενο δεν είναι μακριά , αν μάλιστα βρεθεί ένας λαϊκιστής  πατριδοκάπηλος  πολιτικός για να εκφράσει την οργή του κόσμου  . 

Το δόγμα της Ευρώπης «δίνουμε  χρήματα δεν παίρνουμε ανθρώπους» φαίνεται ότι θα ισχύσει και αυτή την χρονιά την στιγμή που η ΝΔ αντιμετωπίζει  το όλο θέμα με στερεότυπα. « Ότι είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν σωστό.»  

Η ίδια η ζωή έρχεται ωστόσο να αποδείξει ότι μετά τα αρχικά λάθη που έκανε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – όταν ήταν κυβέρνηση -στην συνέχεια ακλούθησε μια σωστή τακτική   μειώνοντας τον αριθμό των ανθρώπων που φιλοξενούνταν  στα νησιά . 

Εάν μάλιστα η ΝΔ δεν πυροδοτούσε τις αντιδράσεις στην ενδοχώρα  τα πράγματα θα είχαν κυλήσει καλύτερα και σήμερα η ίδια θα είχε εναλλακτική λύση.

Η κυβέρνηση  πέρα από το ότι  κατήργησε   το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής και στην συνέχεια αναγκάστηκε να το επαναφέρει , κάτι που έκανε  και με τον ΑΜΚΑ   , άλλαξε τα κριτήρια ευαλωτότητας για τους πρόσφυγες και μετανάστες  που μπορούν να φιλοξενηθούν στην ενδοχώρα.

Και γιατί είναι σημαντικό  αυτό. Με βάση την ευρωτουρκική συμφωνία όσοι πρόσφυγες και μετανάστες πήγαιναν στην ενδοχώρα  στην συνέχεια δεν μπορούσαν  να φύγουν για άλλους προορισμούς . Για τους μοναδικούς που δεν ίσχυε αυτός ο ορος είναι οι ευάλωτες ομάδες. Δηλαδή οι γυναίκες , τα παιδιά και όσοι αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ  έκανε «λάστιχο» αυτή την διάταξη βάζοντας μέσα πολλές ασθένειες ώστε να μπορούν να αποσυμφορεθούν τα νησιά ενώ παράλληλα οι άνθρωποι αυτοί δεν έχαναν το δικαίωμα να φύγουν από την χώρα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ τον περασμένο Νοέμβριο ήρθε και άλλαξε την διάταξη αυτή κάνοντας πολύ αυστηρά τα κριτήρια θέλοντας να στείλει μήνυμα στους τοπικούς άρχοντες που αντιδρούσαν  ότι θα μειωθούν οι ροές προς το εσωτερικό της χώρας.

Έτσι σήμερα αναγκάζεται να βρεθεί απέναντι στους νησιώτες  που άνοιξαν την αγκαλιά τους στους πρόσφυγες , άνοιξαν τα σπίτια τους, έδωσαν από το υστέρημα τους  και που σήμερα αντιδρούν για το αυτονόητο,  ζητώντας  να αποσυμφορεθούν τα νησιά τους.

Η ΝΔ παίζει με την φωτιά σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή .  Και σήμερα πια θα είναι δική της ευθύνη αν  το «κόκκινο»  νησί αλλάξει χρώμα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 20:24