search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:27
MENU CLOSE

Σκουρλέτης: Ο απολογισμός της διακυβέρνησης μας θεμέλιο της νέας σχέσης εμπιστοσύνης με τον κόσμο

17.02.2020 10:23
skourletis_1-2.jpg

 

Σε κόμματα του τύπου της ΝΔ και άλλων, φαίνεται τελείως ξένο προς την πρακτική και την κουλτούρα τους, τους προκαλεί αμηχανία η δυνατότητα ενός κόμματος που έχει κυβερνήσει να μπορεί ανοιχτά να αποτιμά το έργο του και ο διάλογος αυτός να γίνεται χωρίς προκαταλήψεις, μπροστά στο λαό, τους φίλους και τα μέλη του κόμματος, είπε ο κ. Σκουρλέτης

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τα βιλαέτια και τις παγίως «δεδομένες», χωρίς αυτοκριτική παραιτήσεις τους μετά τις ήττες δεν καταλαβαίνουν το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ανοιχτό σε όλους εσωκομματικό διάλογο-απολογισμό της διακυβέρνησής του, για να μάθει από τα λάθη, να μιλήσει για τις επιτυχίες, να καταστήσει ξανά αξιόπιστη και θελκτική στους πολίτες την πολιτική, τόνισε ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Σε κόμματα του τύπου της ΝΔ και άλλων, φαίνεται τελείως ξένο προς την πρακτική και την κουλτούρα τους, τους προκαλεί αμηχανία η δυνατότητα ενός κόμματος που έχει κυβερνήσει να μπορεί ανοιχτά να αποτιμά το έργο του και ο διάλογος αυτός να γίνεται χωρίς προκαταλήψεις, μπροστά στο λαό, τους φίλους και τα μέλη του κόμματος, είπε ο κ. Σκουρλέτης αναφερόμενος τόσο στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες ημέρες στην Κεντρική Επιτροπή, όσο και στα σημερινά δημοσιεύματα του συστημικού τύπου που κάνουν αναφορές ακόμη και περί… διάσπασης.

Δίνεται πλέον ένα απτό παράδειγμα διαφορετικής πολιτικής πρακτικής, κατά τον ίδιο, που αμφισβητεί την ίδια την δομή τέτοιων κομμάτων, όπως του δικομματισμού, με τα βιλαέτια, με τις παραιτήσεις μετά τις εκλογές χωρίς να γίνεται καμία συζήτηση… «Εμείς ακολουθούμε κάτι διαφορετικό, μαθαίνουμε από τα λάθη μας, μιλάμε για τις επιτυχίες μας, καλούμε τον κόσμο να καταθέσει την άποψή του -και όχι μόνο στην ΚΕ, το κάνουμε ανοιχτά με δεκάδες συγκεντρώσεις από την επομένη των εκλογών σε όλη την Ελλάδα. Αυτή είναι η διαφορετική σχέση των πολιτών με την πολιτική, που μπορεί να την καταστήσει ξανά αξιόπιστη αλλά και θελκτική».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε 4,5 χρόνια, «με αυτή την διαδικασία αποτίμησης ουσιαστικά χτίζουμε νέες σχέσεις αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης με τον κόσμο. Και αυτούς που μας επέλεξαν αλλά και -πολύ περισσότερο- με αυτούς που δεν μας διάλεξαν. Μπορεί να διαμορφώσει το κατάλληλο έδαφος για μία δυναμική επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ … να δώσει νέα δυναμική προς το Συνέδριο, που θα είναι και η απαρχή της αλλαγής των συσχετισμών ώστε να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από την σημερινή, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση» Μητσοτάκη, όπως τόνισε.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι παρότι η αυτοκριτική ως έννοια έχει φορτιστεί αρνητικά, αλλά «δεν μιλάμε μόνο για όσα δεν μπορέσαμε ή για άστοχες κινήσεις … αναδεικνύουμε και τον διαφορετικό τρόπο που εφαρμόσαμε μία πολιτική που, παρότι δεν ήταν δική μας, έβαλε ως προτεραιότητα π.χ. την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, το να είναι λιγότερες οι επιπτώσεις στους αδύναμους, να λειανθούν οι μνημονιακές πολιτικές».

Ταυτόχρονα, μετά τις διεργασίες σε οργανωτικό επίπεδο «κοινός βηματισμός οπωσδήποτε υπάρχει» ξεκαθάρισε ο κ. Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικής σημασίας συγκυρία όπου δεν υπάρχουν διαφορετικές στρατηγικές στοχεύσεις, ή αποκλίσεις». Θύμισε μάλιστα ότι οι κρίσιμες αποφάσεις τον τελευταίο 1,5 χρόνο πάρθηκαν είτε με απόλυτη ομοφωνία είτε με ευρύτατη πλειοψηφία στα όρια της ομοφωνίας, στα όργανα του κόμματος, με «κορυφαία στιγμή η Διακήρυξη, το προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

Εκεί υπάρχουν οι κανόνες, οι αρχές, το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο, συνέχισε, που διαμορφώνουν το έδαφος για τη νέα συνάντηση των συμμάχων μας, των φίλων και μελών του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα εκκίνηση που επιχειρεί. «Προφανώς υπάρχουν διαφορετικές οπτικές και αυτό μπορεί να είναι δημιουργικό, ακόμη και για τα οργανωτικά θέματα».

Ξεκαθάρισε εξάλλου ότι το θέμα ισότιμων δικαιωμάτων των μελών του κόμματος, παλιών και νέων, «δεν τέθηκε ποτέ προς συζήτηση … όλα τα μέλη είτε με μία είτε με χίλιες ημέρες στο κόμμα έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις». Εκεί που υπήρξε διάλογος και τέθηκε θέμα προς ψηφοφορία ήταν το αν η διαδικασία ολοκλήρωσης της εγγραφής νέων μελών μέσω του isyriza (που στην προηγούμενη ΚΕ είχε αποφασιστεί να καταλήγει σε μία φυσική παρουσία στην αντίστοιχη οργάνωση, την ενσώματη παρουσία στις πολιτικές διαδικασίες) με αυτοπρόσωπη παρουσία των νέων διαδικτυακών μελών τουλάχιστον μία φορά, σε οργανώσεις ή στην τελική ψηφοφορία. «Αν βάλετε κάτω τα νούμερα, αφορά έναν πολύ μικρό αριθμό. Τα περισσότερα νέα μέλη μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας έχουν ήδη ενταχθεί στις διαδικασίες, έχουν συμμετάσχει σε ανοιχτές εκδηλώσεις, συνελεύσεις, θεματικές εκδηλώσεις». Ακόμη κι έτσι, προσέθεσε, παρά τον μικρό αριθμό μελών που αφορά, η συζήτηση που έγινε «μπορεί να έχει τα καλά της».  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:21