search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:32
MENU CLOSE

«Παραλύει» η Αθήνα την Τρίτη για το νέο ασφαλιστικό – Ποια ΜΜΜ θα κυκλοφορούν και ποια όχι

17.02.2020 14:00
Έκλεισαν τρεις σταθμοί του μετρό λόγω πορείας - Media

 

Την Τρίτη αναμένεται να «παραλύσει» το κέντρο της Αθήνας, καθώς θα απεργούν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή.

Όπως έχει γίνει γνωστό, λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τραμ και μετρό δεν θα εξυπηρετούν για 24 ώρες τους πολίτες.

«Η κυβέρνηση, ξέχασε πολύ γρήγορα τις δεσμεύσεις της για κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου και προχωράει σε μια νέα αντιασφαλιστική επίθεση, προωθώντας ένα νομοσχέδιο, το οποίο συνεχίζει με μικροβελτιώσεις, στην ίδια φιλοσοφία και πολιτική του προηγούμενου απαράδεκτου νόμου», επισημαίνει σε ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ.

Ωστόσο, κανονικά θα κινηθούν ο προαστιακός σιδηρόδρομος και τα τρένα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.

Τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά θα παραμείνουν δεμένα εξαιτίας της απεργίας που έχει αποφασίσει η ΠΕΝΕΝ σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων.

Επιπλέον, λόγω της απεργίας στα ΜΜΜ, την Τρίτη δεν θα ισχύσει ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας.

Η ανακοίνωση της Τροχαίας

Λόγω συμμετοχής των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στις εξαγγελθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις, την Τρίτη 18.02.2020 δεν θα ισχύσουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας οχημάτων στο Κέντρο της Αθήνας (ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ) και επίσης, θα επιτρέπεται η χρήση των λωρίδων αποκλειστικής κυκλοφορίας Μ.Μ.Μ. (λεωφορειολωρίδες) και από κάθε άλλο όχημα (Ι.Χ.Ε., φορτηγά, λεωφορεία, δίκυκλα κ.λπ.).

Παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων για την αποφυγή πρόκλησης περαιτέρω κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Απεργία από ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ

Η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει 24ωρη απεργία με αποτέλεσμα να παραμείνουν κλειστές εφορίες, πολεοδομίες, δήμοι, νομαρχίες και υπουργεία.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζει ότι με το νέο νόμο «διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με το Ν. 4336/15 (τρίτο μνημόνιο), ενώ διατηρούνται και τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν, μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας».

Συμμετοχή στην απεργία έχουν δηλώσει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αλλά και άλλων πόλεων, όπως επίσης και το Σωματείο των οικοδομών και η Ομοσπονδία των λογιστών.

«Όχι μόνο δεν καταργείται ο νόμος Κατρούγκαλου, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση προεκλογικά, αλλά περικλείεται στον νόμο Βρούτση και στέλνει στα τάρταρα το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας», τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΕΚΑ.

Συγκεντρώσεις και πορείες

Στο κέντρο της Αθήνας θα πραγματοποιηθούν τρεις συγκεντρώσεις, μία του ΠΑΜΕ στις 10.30 στα Προπύλαια, μια της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ τα Πρωτοβάθμια Σωματεία καλούν στις 10.30 στα Χαυτεία.

«Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους δουλειάς σε συντονισμό και κοινή δράση μέσα από τα ταξικά, αγωνιστικά πρωτοβάθμια σωματεία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε σύγκρουση με τα όρια που βάζει ο κυβερνητικός, εργοδοτικός συνδικαλισμός.

Ενάντια στην ηγεσία της ΓΣΕΕ που συμφωνεί με τον αντιασφαλιστικό νόμο της ΝΔ, καλεί σε απεργοσπασία και προετοιμάζεται για μονοήμερο συνέδριο, με την φύλαξη των ΜΑΤ», αναφέρουν στο κάλεσμά τους τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Τέλος συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί και σε πολλές πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Η κινητοποιήση στον Πειραιά είναι προγραμματισμένη για τις 10.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ αυτή της Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Στην 24ωρη απεργία και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00 πμ, συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι βρίσκεται σε δυναμικές κινητοποιήσεις για την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. «Ανήκουμε σε κοινό φορέα ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και δεν είναι δυνατόν εργαζόμενοι στην ίδια ειδικότητα να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό ασφαλιστικό τρόπο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στάση εργασίας στα ΜΜΕ

Τρίωρη στάση εργασίας στα ΜΜΕ αποφάσισε να κηρύξει η ΠΟΕΣΥ για την Τρίτη, στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) χαιρετίζει την συμμετοχή των Ενώσεων-μελών της στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων της χώρας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με την κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας σε όλα τα ΜΜΕ 12:00 με 15:00.

Δηλώνει την αγωνιστική της συμπαράσταση στους εργαζόμενους που διεκδικούν την προστασία των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που έχουν κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα για την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020, αποφάσισαν την κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου και από ώρα 12.00-15.00 σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, περιοδικές εκδόσεις, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά και ιστοσελίδες), ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, δημοτικά ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου.

ΕΝΩΝΟΥΜΕ τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους που απεργούν την ίδια μέρα.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για ψήφιση και που υπηρετεί ξεκάθαρα το πνεύμα όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την τελευταία δεκαετία.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ενάντια σε όλες τις αντεργατικές αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις και σε όλες τις παρεμβάσεις που υπονομεύουν διαλυτικά τη ζωή, την ασφάλιση και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων αλλά και όλο το μόχθο του εργασιακού τους βίου.

ΖΗΤΑΜΕ:

  • Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών πολιτικών
  • Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, με ίσα δικαιώματα
  • Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις
  • Δωρεάν δημόσια υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους
  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου ν. 4387/2016 και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων
  • Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης
  • Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων
  • Δημόσια καθολική υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση χωρίς καμία ιδιωτικοποίησή της

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ καλούν όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν την 3ωρη στάση εργασίας της Τρίτης 18 Φεβρουαρίου. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ * Εξαιρούνται οι συνάδελφοι που θα καλύψουν την απεργία και τις σχετικές εκδηλώσεις.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:31