10/04/2020 12:56:12

Προσωρινό δίπλωμα οδήγησης: Τι ισχύει

Προσωρινό δίπλωμα οδήγησης: Τι ισχύει - Media

 

Για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) και το προσωρινό δίπλωμα οδήγησης που θα είναι ψηφιακό, μίλησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι απαιτείται αυστηροποίηση του ΚΟΚ για ορισμένα παραπτώματα που δημιουργούν ζητήματα στην οδική ασφάλεια:

«Πρέπει να πάμε σε ένα σύστημα όπου θα τιμωρούμε τον οδηγό και όχι το όχημα. Μιλάμε για αυστηροποίηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας εκεί που χρειάζεται και όχι παντού. Και εδώ υπάρχει και ένα ζήτημα εφαρμογής. Γιατί πολλές φορές βλέπουμε αυστηροποιημένους ΚΟΚ που δεν έχουν σχέση με τη λογική και στην ουσία δεν εφαρμόζονται. Χρειαζόμαστε λοιπόν αυτή τη στιγμή, σε μερικά παραπτώματα, που είναι απαράδεκτα και δημιουργούν ζητήματα στην οδική ασφάλεια, να είμαστε αυστηροί και να τον εφαρμόσουμε και σε άλλες περιπτώσεις να μειώσουμε τα πρόστιμα».

Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι υπάρχουν σκέψεις για επαναφορά του Point System στον νέο ΚΟΚ.

«Σκεφτόμαστε να επαναφέρουμε ένα point system, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το βασικό πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε είναι ότι στην Ελλάδα δυστυχώς τα στατιστικά είναι εξαιρετικά στενάχωρα για ζητήματα Οδικής Ασφάλειας. Με αυτό τον τρόπο και με ένα νέο σύστημα εξετάσεων οδήγησης, θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε το υπαρκτό πρόβλημα».

Όσον αφορά το προσωρινό ψηφιακό δίπλωμα που θα δίνεται στους οδηγούς αφού περάσουν τις εξετάσεις, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι θα ξεκινήσει να δίνεται σε έναν μήνα,

«Σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, τον κ. Πιερρακάκη, σε ένα μήνα από τώρα -αυτό έχει ψηφιστεί από τη Βουλή- θα μπορεί πλέον αυτός που έχει επιτύχει στις εξετάσεις να παίρνει το προσωρινό ψηφιακό δίπλωμα, με μία πολύ εύκολη εφαρμογή, που σημαίνει ότι θα μπορεί να οδηγεί αμέσως και να μην περιμένει τρεις μήνες», είπε.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι το καλοκαίρι, 100.000 πολίτες ήταν εγκλωβισμένοι και δεν μπορούσαν να πάρουν δίπλωμα οδήγησης, ενώ σήμερα για να πάρουν το κανονικό δίπλωμα περιμένουν πάνω από 3 και 4 μήνες. Ο ίδιος τόνισε ότι αυτό είναι απαράδεκτο και δεν συμβαίνει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Ερωτηθείς εάν το προσωρινό ψηφιακό δίπλωμα θα μπορεί να αντικατασταθεί σε περίπτωση απώλειας, ο ίδιος απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι δεν το ψηφιακό δίπλωμα δεν αντικαθιστά το κανονικό, δίπλωμα αλλά είναι προσωρινό.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.