search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 21:01
MENU CLOSE

Süddeutsche Zeitung: Ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της ΕΕ στα Βαλκάνια

18.02.2020 06:45
Süddeutsche Zeitung: Ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της ΕΕ στα Βαλκάνια  - Media

 

«H ΕΕ ως παράγοντας αποσταθεροποίησης» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει το σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung αναφερόμενη στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 12 Απριλίου στη Βόρεια Μακεδονία. Στο σχόλιο αναφέρεται ότι ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ κατάφερε, εναντιωνόμενος στην αντίσταση των εθνικιστών, που κατευθύνονται από τη Μόσχα, να πείσει τους συμπατριώτες του να αλλάξει η χώρα το όνομά της και με αυτόν τον τρόπο να προσπεράσει το μεγαλύτερο εμπόδιο καθοδόν προς την ένταξή της στην ΕΕ. Ωστόσο ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον περασμένο Οκτώβριο προέβαλε αιφνιδιαστικά βέτο κατά της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. «Οι Βρυξέλλες δεν κράτησαν το λόγο τους. Ο Ζάεφ παραιτήθηκε και τώρα το κοινοβούλιο άνοιξε τον δρόμο για νέες εκλογές στα Σκόπια. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι οι εθνικιστές θα κερδίσουν» σημειώνεται. 

Και η εφημερίδα καταλήγει: «Την απόδειξη ότι η φιλοευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική πολιτική των Σοσιαλδημοκρατών στη χώρα δεν χρησιμεύει δήθεν σε τίποτα, την έδωσαν οι ίδιες οι Βρυξέλλες. Ο Μακρόν έχει εν τω μεταξύ σχετικοποιήσει την άρνησή του. Η ΕΕ δημιουργεί και πάλι νέες ελπίδες στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Όμως η εμπιστοσύνη κλονίστηκε. Οι Βρυξέλλες θα πρέπει σύντομα να βρουν μια κοινή δεσμευτική γραμμή απέναντι στα Δυτικά Βαλκάνια. Μια απρόβλεπτη βαλκανική πολιτική μπορεί να έχει αποσταθεροποιητική επίδραση στην περιοχή, όπως δείχνει η περίπτωση Ζάεφ».

Πηγή: DW 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 21:01