search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:11
MENU CLOSE

Γρίπη: Γιατί τα συμπτώματα είναι πάντα πιο έντονα τις βραδινές ώρες (Video)

18.02.2020 07:57
Γρίπη: Γιατί τα συμπτώματα είναι πάντα πιο έντονα τις βραδινές ώρες (Video) - Media

 

Έρευνες δείχνουν ότι o κιρκάδιος ρυθμός, καθώς και άλλοι παράγοντες, μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της γρίπης ή μιας απλής ίωσης μετά τη δύση του ηλίου.

Αυτό σημαίνει ότι ο βήχας, το φτέρνισμα και η δύσπνοια εντείνονται, ενώ ο πυρετός ανεβαίνει.

Πέρα από τη ρύθμιση του ύπνου, το βιολογικό ρολόι του σώματος βοηθάει στη διαχείριση του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως αναφέρει ο Michael Smolensky, ερευνητής βιολογικών ρυθμών και βοηθός καθηγητή βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

«Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιηθεί» -όπως όταν είμαστε άρρωστοι με κοινό κρυολόγημα- «τα κύτταρα που καταπολεμούν τη λοίμωξη απελευθερώνουν διάφορες χημικές ουσίες, μερικές από τις οποίες προκαλούν φλεγμονή στους μολυσμένους ιστούς».

Αυτή η δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος βοηθάει στην εξόντωση ή την απομάκρυνση των μικροοργανισμών που μας κάνουν να αρρωσταίνουμε. Παρόλα αυτά, η φλεγμονή που προκαλείται οδηγεί στην εμφάνιση πολλών συμπτωμάτων όπως ο πυρετός, η ρινική συμφόρηση ή ο πονόλαιμος.

Ο Smolensky αναφέρει ότι η δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και η φλεγμονή που προκαλείται δεν είναι σταθερή, αλλά επηρεάζεται από τον κιρκάδιο ρυθμό μας, ο οποίος μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου.

Ως αποτέλεσμα, «τείνετε να βιώνετε τα πιο σοβαρά συμπτώματα όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα λειτουργεί με αυξημένη ταχύτητα, δηλαδή τη νύχτα κατά τη διάρκεια του ύπνου».

πήγή: onmed.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:11