search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:18
MENU CLOSE

Σκληρό μήνυμα Τσίπρα για μετασχηματισμό ΣΥΡΙΖΑ: «Όποιος διαφωνεί φεύγει»

18.02.2020 09:36
Σκληρό μήνυμα Τσίπρα για μετασχηματισμό ΣΥΡΙΖΑ: «Όποιος διαφωνεί φεύγει» - Media

 

Σκληρό μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εκπομπή «Εκτός γραμμής» του Alpha και τον Τάκη Χατζή. Στο κόμμα είπε δεν αμφισβητείται το κοινό πολιτικό σχέδιο, όταν αυτό συμβαίνει, «όταν διαφωνούμε, δεν υπονομεύουμε, ο καθένας ακολουθεί το δρόμο του». Μάλιστα, θέλοντας να εκπέμψει το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένος και έτοιμος ακόμη και για δύσκολα ενδεχόμενα, παρέπεμψε στις δύο προηγούμενες διασπάσεις τη μία το 2010 όταν αποχώρησε η ανανεωτική πτέρυγα υπό τον Φώτη Κουβέλη, και τη δεύτερη το 2015 με την αποχώρηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Αριστερού Ρεύματος.

Ειδικότερα, ερωτηθείς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το αν υπάρχουν φράξιες στο εσωτερικό του κόμματος που αμφισβητούν τις πολιτικές του επιλογές

Σημείωσε πώς στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει «κουλτούρα ενός ζωντανού διαλόγου, που μοιάζει θορυβώδης αλλά στο δια ταύτα υπάρχει ένα κοινό σχέδιο που δεν αμφισβητείται», σε αντίθεση με τη δεξιά που υπάρχει σιωπή, «αλλά από πίσω ένα καθεστώς λυκοφιλίας», όπου «όταν ο αρχηγός χάσει τις εκλογές ξεσπάει πόλεμος διαλυτικός».

Έχουμε είπε κοινό βηματισμό διότι έχουμε κοινό πολιτικό σχέδιο. «Κι όταν διαφωνούμε δεν υπονομεύουμε, ο καθένας ακολουθεί το δρόμο του. Έχουμε περάσει δύο διασπάσεις τη μία με το Φώτη κουβέλη που τα βρήκαμε και τώρα είμαστε μαζί, και μία με τον Παναγιώτη Λαφαζανη». Σε ό,τι αφορά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη είπε ότι είναι ένας έντιμος άνθρωπος αλλά «από κει και πέρα οι πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές είναι πολύ μεγάλες», και αν ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεγε το πολιτικό σχέδιο Λαφαζάνη το 2015 « θα κάναμε πολύ μεγάλη ζημιά στα στρώματα που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε».

Ερωτηθείς για το αν η προσθήκη στο όνομα θα είναι «Προοδευτική Συμμαχία» είπε ότι δε μπορεί να το αποκαλύψει στο πλαίσιο της εκπομπής, πρόσθεσε ωστόσο αινιγματικά «θα δούμε, μπορεί και να σας εκπλήξουμε».

Στην αρχή της συνέντευξης ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την αναφορά του, κατά την ομιλία του στην κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο, στην ανάγκη τη δεύτερη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και κάποιους «αρμούς της εξουσίας».

Διευκρίνισε πως μίλησε για την Εκτελεστική εξουσία, και πως αναφερόταν «στο ναρκοθετημένο πεδίο που βρήκαμε στη Δημόσια Διοίκηση με το κομματικό κράτος σε ελεγκτικούς μηχανισμούς με κυκλώματα διαφθοράς και διαπλοκής» και έκανε λόγο για «ένα κράτος λάφυρο που υπήρξε» με μηχανισμούς που εμπόδιζαν τον ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιήσει το κυβερνητικό έργο για το οποίο είχε εκλεγεί. «Βρεθήκαμε σε μια συνθήκη απόλυτης στέρησης της κυριαρχίας της οικονομικής, αλλά όχι μόνο, είχαμε περιορισμούς να κάνουμε πράξη τη λαϊκή βούληση». Πρόσθεσε επίσης, ότι έθεσε ως βασικό όρο για να χτυπηθεί η διαφθορά και η αναξιοκρατία το τρίπτυχο «κανόνες, διαφάνεια, αξιοκρατία».

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό εξήγησε ότι η κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού και όχι προφανώς την ύπαρξη του φαινομένου, παρόλο που η ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι έρχονται οι πρόσφυγες.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως όσο βομβαρδίζουν στη Συρία οι πρόσφυγες θα έρχονται, το φαινόμενο είναι εδώ, υπάρχει, είπε, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «το διαχειρίζεται και ο Ερντογάν ως εργαλείο πίεσης».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση αφενός παρέκαμψε ένα σχέδιο που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ έτοιμο και αφετέρου βρέθηκε αντιμέτωπη με τις προεκλογικές του υποσχέσεις, «Λέγανε αποσυμφόρηση των νησιών και κανένας ξένος στην ενδοχώρα, πώς θα γίνουν αυτά ταυτόχρονα;» αναρωτήθηκε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15