search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:01
MENU CLOSE

Θουριγγία: «Παράθυρο» για λύση στο πολιτικό αδιέξοδο με πρόταση της Αριστεράς;

18.02.2020 13:30
Θουριγγία: Αναζητείται κυβέρνηση, συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο - Media

 

Ο επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Θουριγγίας και της κοινοβουλευτικής ομάδας της στο τοπικό κοινοβούλιο της Θουριγγίας Μάικ Μόρινγκ δήλωσε σήμερα στην πρωτεύουσα του κρατιδίου Ερφούρτη ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα θα ζητήσει από την Αριστερά (Die Linke), το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) και τους Πράσινους (Die Gruenen) να αναβάλουν τον προγραμματισμένο για νωρίς το απόγευμα γύρο των διαβουλεύσεων για αργότερα το απόγευμα. Τo CDU “σημείωσε με ενδιαφέρον” την πρόταση του αριστερού πρώην πρωθυπουργού Μπόντο Ράμελο να αναλάβει προσωρινά την πρωθυπουργία στην Θουριγγία η 61χρονη – χριστιανοδημοκράτης- Κριστίνε Λίμπερκνεχτ, η οποία διετέλεσε πρωθυπουργός της Θουριγγίας από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Δεκέμβριο του 2014, αλλά «εξακολουθεί να βλέπει αναγκαία την επεξεργασία της εντός του κόμματός του», όπως είπε ο Μόρινγκ.

Σήμερα συνεδριάζουν στην Ερφούρτη η κοινοβουλευτική ομάδα του CDU και το διακομματικό Συμβούλιο των Πρεσβυτέρων του κοινοβουλίου της Θουριγγίας. Η πρώτη, κατά πάσα πιθανότητα θα ασχοληθεί με την αποκαλούμενη “απόφαση περί ασυμβατότητας” του CDU, σύμφωνα με την οποία αποκλείεται οποιαδήποτε συνεργασία με το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) και το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD). Το Συμβούλιο των Πρεσβυτέρων θα συνεδριάσει για να συζητήσει διαδικασίες για την επίλυση της κρίσης.

Οι Σοσιαλδημοκράτες αντέδρασαν ήδη θετικά: «Αυτή είναι μια καλή πρόταση. Αξίζει μεγάλος σεβασμός στον Μπόντο Ράμελο που αποσύρεται για να ανοίξει ο δρόμος για μια “τεχνική” κυβέρνηση, η οποία θα εκτελεί χρέη κυβέρνησης για λιγότερες από 70-80 μέρες μέχρι τις επόμενες εκλογές», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Τίφενζεε, επικεφαλής του SPD Θουριγγίας.

Ο Πράσινοι αντέδρασαν αρχικά με σκεπτικισμό, δηλώνοντας ότι προτιμούν μια κυβέρνηση υπό τον Ράμελο, η οποία να οδηγήσει σε εκλογές, αλλά αργότερα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Ντιρκ Άνταμς δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο MDR ότι υποστηρίζει την πρόταση Ράμελο, διότι μπορεί να οδηγήσει το κρατίδιο στην έξοδο από την πολιτική κρίση. Ομοίως και η συμπρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέαρμποκ χαιρέτισε την πρόταση γράφοντας στο twitter : «Σεβασμός (στον Μπόντο Ράμελο). Έτσι δρα κανείς υπεύθυνα προς όφελος της δημοκρατίας αγαπητό CDU».

Η κυβερνητική κρίση στην Θουριγγία προκλήθηκε από την εκλογή του πολιτικού του φιλελεύθερου κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Τόμας Κέμεριχ ως πρωθυπουργού πριν από δέκα ημέρες με τις ψήφους όχι μόνο του CDU, αλλά και του AfD. Αυτό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε εθνικό επίπεδο. Ο μεγάλος συνασπισμός στο Βερολίνο χαρακτήρισε στην κοινή δήλωσή του την εκλογή του μια «ασυγχώρητη διαδικασία», επειδή ο πολιτικός του FDP εξελέγη πρωθυπουργός με τη βοήθεια του AfD. Στη συνέχεια ο Κέμεριχ παραιτήθηκε. Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) απορρίπτεται από όλα τα κόμματα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου / Bundestag λόγω των διασυνδέσεών της με την ακροδεξιά και των αμφιβολιών ως προς την συνταγματική πίστη της.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:00