search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:51
MENU CLOSE

«Πολιτική κρίση» στην Κίνα λόγω κορωνοϊού;

18.02.2020 15:14
«Πολιτική κρίση» στην Κίνα λόγω κορωνοϊού; - Media

 

Με φόντο των αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κίνα εντείνεται και η δυσαρέσκεια των πολιτών για τον τρόπο που διαχειρίζονται την κρίση οι αρχές. Πόσα γνώριζαν στην πραγματικότητα;

Παρά τα εν μέρει δρακόντεια μέτρα που ελήφθησαν ο αριθμός των νεκρών και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κίνα αυξάνεται διαρκώς. Οι αρχές κάνουν πλέον λόγο για πάνω από 1.850 νεκρούς και 72.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότεροι.

Αίσθηση προκαλεί σε αυτά τα συμφραζόμενα η παραδοχή του προέδρου Σι Τζινπίνγκ πως γνώριζε για τον θανατηφόρο κορωνοϊό δυο περίπου εβδομάδες πριν ενημερώσει το κοινό. Όπως σχολίασε, μιλώντας προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk, ο Νις Γκρύνμπεργκ από το Mercator Institute for China Studies του Βερολίνου:

«Η είδηση αιφνιδίασε. Όπως έγινε γνωστό προ ημερών, ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου γνώριζε πολλά και κατηύθυνε τα πράγματα. Είναι λοιπόν ασυνήθιστο που το μαθαίνουμε με τόση καθυστέρηση αλλά και τόση λεπτομέρεια. Στην Κίνα υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης, ειδικά κατά τις πρώτες, σημαντικές, εβδομάδες. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, γεγονός που έχει συστημικά αίτια, αλλά οφείλεται και σε ανθρώπινα λάθη. Η κεντρική διακυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τώρα πως έκανε ό,τι μπορούσε και πως η ευθύνη βαραίνει την τοπική κυβέρνηση».

Ερωτηματικά προκαλεί η παραδοχή του προέδρου

Πώς εκφράζεται και πού διοχετεύεται όμως όλη αυτή η εντεινόμενη λαϊκή οργή; «Η δυσαρέσκεια και οργή είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της όταν πέθανε στις αρχές Φεβρουαρίου ο κ. Γουενλιάνγκ, ο γιατρός από τη Γουχάν. Ήταν από τους πρώτους που συζητούσε το θέμα με συναδέλφους, γεγονός που του έφερε μάλιστα και την αστυνομία στο σπίτι. Όταν πέθανε, υπήρξε ένα τεράστιο κύμα θλίψης και οργής, εκφρασμένο κυρίως μέσα από το διαδίκτυο. Οι αρχές κατηγορούνται ότι η λογοκρισία, η οποία απέκρυψε από τους πολίτες βασικές πληροφορίες για τον υψηλότατο κίνδυνο μετάδοσης και τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, οδήγησαν σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων. […] Η οργή αυτή εξακολουθεί να υπάρχει, παρότι η κυβέρνηση λογοκρίνει ρεπορτάζ και επιχειρεί να αλλάξει το αφήγημα προς μια θετική κατεύθυνση».

Πώς ταιριάζει όμως σε αυτό το νέο αφήγημα η παραδοχή του προέδρου ότι γνώριζε για τον επαπειλούμενο κίνδυνο; «Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που συζητάμε και στους κύκλους μου. Από τη μια κάνει ό,τι και οι τοπικές αρχές. Λέει πως έκανε ό,τι μπορούσε, αλλά ότι δεν ήταν αρκετά. Έτσι γίνεται στόχος κριτικής. Από την άλλη ωστόσο αποκρούει αυτή την κριτική, υποστηρίζοντας ότι αυτή βαραίνει αποκλειστικά την τοπική κυβέρνηση. Ίσως να δέχθηκε πιέσεις από την παλιά φρουρά του κόμματος. Δεν είναι σαφές τι έχει γίνει, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια εξέλιξη που αξίζει να παρακολουθήσουμε».

Μπορεί σε αυτά τα συμφραζόμενα να γίνεται λόγος για πολιτική κρίση που βιώνει ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ; «Κατά κάποιον τρόπο πρόκειται για πολιτική κρίση. Εντούτοις όχι σε βαθμό που να μπορεί να επιφέρει αλλαγές στο στάτους του και τον ηγετικό του ρόλο. Θα έπρεπε να γίνουν πολύ περισσότερα γι΄ αυτό».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:51