search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:25
MENU CLOSE

ΟΤΕ: Σημαντική αύξηση εσόδων και EBITDA στο Δ’ τρίμηνο 2019

19.02.2020 11:43
Ο ΟΤΕ για 2η χρονιά στον διεθνή δείκτη του Bloomberg για την ισότητα των φύλων στο εργασιακό περιβάλλον - Media

 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα Δ’ τριμήνου και έτους 2019, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Οι επιδόσεις μας το τελευταίο τρίμηνο ήταν το επιστέγασμα μίας πολύ δυνατής χρονιάς. Δικαιώνουν τη στρατηγική που υλοποιούμε με αποφασιστικότητα και συνέπεια επί σειρά ετών. Είμαι ικανοποιημένος από την αύξηση εσόδων και την ισχυρή κερδοφορία στην Ελλάδα σε επίπεδο έτους, καθώς και από τη σημαντική βελτίωση κατά το τελευταίο τρίμηνο στη Ρουμανία. Ωστόσο, αυτό που με κάνει υπερήφανο είναι η πρόοδος που έχουμε επιτύχει στη διαδικασία μετασχηματισμού του ΟΤΕ. Στο περιβάλλον και στον κλάδο μας συντελούνται θεμελιώδεις αλλαγές και ήδη λαμβάνουμε δραστικά μέτρα ώστε να καταστήσουμε τον οργανισμό πιο ευέλικτο, να εξορθολογίσουμε τα κόστη μας και να αναπτύξουμε νέες πηγές εσόδων. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπεγράφη πριν λίγες μέρες στον ΟΤΕ, μας δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουμε βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί, προς όφελος της εταιρείας και των ανθρώπων μας».

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Η διαρκής ενίσχυση των ταμειακών ροών μας παρέχει τους πόρους που χρειάζονται για να επενδύσουμε στις ανάγκες των πελατών μας και της νέας ψηφιακής εποχής, να επιβραβεύσουμε τους ανθρώπους μας και να ανταμείψουμε τους μετόχους μας».

Προοπτικές

Καθώς το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα βελτιώνεται, o OTE αναμένεται ότι θα συνεχίσει να παρουσιάζει θετική πορεία στα έσοδά του χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση για τις ευρυζωνικές του υπηρεσίες και τις υπηρεσίες δεδομένων κινητής, αποτέλεσμα της τεχνολογικής του υπεροχής, της συνεχούς αναβάθμισης των υποδομών του και της εστίασης στην εμπειρία του πελάτη. Στη Ρουμανία, οι προσπάθειες ανάκαμψης αποδίδουν, οδηγώντας σε σταδιακή βελτίωση.

O OTE έχει ξεκινήσει ένα ταξίδι ψηφιακοποίησης και μετασχηματισμού, με σκοπό να γίνει ακόμα πιο ευέλικτος, αποδοτικός και προσανατολισμένος στον πελάτη. Με το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων σε FTTC και 4G να έχει ολοκληρωθεί, η διοίκηση αναμένει οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία να διαμορφωθούν σε €600,0 εκατ. το 2020. Χάρη στη λειτουργική του αποδοτικότητα σε όλους του τομείς, σε συνδυασμό με την εποχικότητα των επενδύσεων σε πάγια περιουσιακά στοιχεία, ο ΟΤΕ αναμένει ότι οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές θα αγγίξουν φέτος τα €610,0 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 25% και οι ελεύθερες ταμειακές ροές τα €350,0 εκατ., λόγω των εξαιρετικά υψηλών εκτάκτων δαπανών.

Λαμβάνοντας υπόψη την αναβολή της αναμενόμενης πληρωμής του 2019 για άδειες φάσματος, η αμοιβή των μετόχων για το 2020 αναμένεται να ανέλθει σε €400,0 εκατ., σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρά τα επίπεδα ρεκόρ των εκτιμώμενων πληρωμών για άδειες φάσματος και τα έξοδα αναδιάρθρωσης.

Το Δ’ τρίμηνο του 2019, η συνολική αγορά πρόσβασης στην Ελλάδα κατέγραψε αύξηση 24 χιλιάδων γραμμών, με τον Όμιλο ΟΤΕ να προσελκύει 8 χιλιάδες καθαρές νέες γραμμές πρόσβασης.

Ο ΟΤΕ σημείωσε στο τρίμηνο 37 χιλιάδες καθαρές νέες συνδέσεις στους πελάτες ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής, με το συνολικό αριθμό πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών να ανέρχεται σε 2.006 χιλιάδες. Η διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων οπτικής ίνας της εταιρείας συνέχισε να σημειώνει πρόοδο, προσελκύοντας 47 χιλιάδες καθαρές νέες συνδέσεις στο τρίμηνο, υποστηριζόμενες από τη συνεχή επέκταση και την ποιότητα του δικτύου. Στο τέλος του έτους, 742 χιλιάδες συνδρομητές ή το 37% του συνόλου των συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών σταθερής, είχαν επιλέξει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Οι πελάτες υπηρεσιών οπτικής ίνας του ΟΤΕ που απολαμβάνουν ταχύτητες 50 Mbps ή και μεγαλύτερες, έχουν αγγίξει πλέον το 86% έναντι 52% ένα χρόνο νωρίτερα, ενισχύοντας το ARPU και τα έσοδα. Έχοντας ολοκληρώσει την υλοποίηση των καμπινών FTTC (σχεδόν 16 χιλιάδες ενεργές καμπίνες στο τέλος του 2019), ο ΟΤΕ επιδιώκει την επέκταση των υπηρεσιών FTTH, καλύπτοντας πλέον περισσότερα από 150 χιλιάδες νοικοκυριά, με στόχο τον διπλασιασμό αυτών μέχρι το τέλος του 2020.

Επιπλέον, ο ΟΤΕ πέτυχε ένα ακόμα τρίμηνο ανάπτυξης των υπηρεσιών τηλεόρασης, με καθαρές προσθήκες 6 χιλιάδων συνδρομητών. Στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών COSMOTE TV ήταν 555 χιλιάδες, ενισχυμένος κατά 2,4% σε ετήσια βάση. Ως αποτέλεσμα, τα έσοδα από υπηρεσίες τηλεόρασης, κατά τη διάρκεια του έτους, αυξήθηκαν κατά το ίδιο ποσοστό. Ο ΟΤΕ εστιάζει στη δημιουργία προσφορών τηλεοπτικού περιεχομένου και συνδυαστικών πακέτων, σε συνδυασμό με τη νέα streaming υπηρεσία μέσω Android αποκωδικοποιητή.

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, η COSMOTE παρείχε στην Ελλάδα υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας σε 7,4 εκατ. πελάτες, μειωμένους κατά 6,4% σε ετήσια βάση, λόγω ενοποίησης πολλαπλών καρτών sim στην καρτοκινητή.

Το Δ’ τρίμηνο του 2019 τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE παρουσίασαν αύξηση 7% και διαμορφώθηκαν σε €1.040,8 εκατ. αποτυπώνοντας μια σημαντική ενίσχυση των εσόδων στην Ελλάδα κατά 2,6% και στη Ρουμανία κατά 19,3%, λόγω της ολοκλήρωσης έργων ICT.

Τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με κόστη αναδιοργάνωσης (κυρίως Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης), διαμορφώθηκαν σε €683,8 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2019, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,2%, σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο του 2018. Εξαιρουμένης της επίδρασης των ΔΠΧΑ 16, τα συνολικά λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 5,1%, κυρίως λόγω του υψηλότερου κόστους πωλήσεων και εξόδων τρίτων που σχετίζονται με έργα ICT στην Ελλάδα και την Ρουμανία.

Το Δ’ τρίμηνο του 2019, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA του Ομίλου, εξαιρουμένης της επίδρασης των ΔΠΧΑ 16, αυξήθηκε κατά 9,4% σε €355,9 εκατ. με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA να ανέρχεται σε 34,2%. Στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA, εξαιρουμένης της επίδρασης των ΔΠΧΑ 16, σημείωσε αύξηση 1,3%, σε €304,3 εκατ. με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA να ανέρχεται σε 40,3%.

Ο Όμιλος κατέγραψε λειτουργικές ζημιές προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων ύψους €166,3 εκατ. σε σύγκριση με τα κέρδη €114,4 εκατ. το Δ΄ τρίμηνο του 2018, αντανακλώντας απομειώσεις ύψους €320,6 εκατ. σχετιζόμενες με τις δραστηριότητες στη Ρουμανία, που συμπεριλαμβάνονται στις αποσβέσεις και απομειώσεις, οι οποίες ανέρχονται σε €532,6 εκατ. αυξημένες συγκριτικά με το ποσό των €188,5εκατ.το Δ΄ τρίμηνο του 2018.

Ο Όμιλος κατέγραψε αρνητικό φόρο εισοδήματος €5,7 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2019,  σε σύγκριση με την χρέωση ύψους €69,9 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2018, αντανακλώντας κυρίως την επίδραση από τον μειωμένο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος και την πρόσφατη εφαρμογή φορολογικών εκπτώσεων στις επιχειρήσεις.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη, μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν το Δ΄ τρίμηνο του 2019 σε €123,5 εκατ., σε σύγκριση με €53,0 εκατ. το Δ΄ τρίμηνο του 2018.

Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία το Δ΄ τρίμηνο του 2019, ανήλθαν σε €174,6 εκατ., μειωμένες κατά 22,8%, με τις επενδύσεις σε Ελλάδα και Ρουμανία να ανέρχονται σε €128,5 εκατ. και €46,1 εκατ. αντίστοιχα.

Το Δ’ τρίμηνο του 2019, ο Όμιλος κατέγραψε προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές €158,9 εκατ. εξαιρουμένης της επίδρασης των ΔΠΧΑ 16, παρουσιάζοντας αύξηση €47,9 εκατ. σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, κυρίως λόγω χαμηλότερων επενδύσεων.

Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου 2019, εξαιρουμένης της επίδρασης των ΔΠΧΑ 16, ήταν €648,8 εκατ., μειωμένος κατά 12,2% σε σχέση με τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου αντιστοιχεί σε 0,5 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA.

Λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση των ΔΠΧΑ 16, ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου ανέρχεται σε €1.046,2 εκατ. και αντιστοιχεί σε 0,7 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:23