search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:41
MENU CLOSE

Fallstreak Hole: Το εντυπωσιακό φαινόμενο στον ουρανό της Αθήνας (Video)

19.02.2020 15:49
Fallstreak Hole: Το εντυπωσιακό φαινόμενο στον ουρανό της Αθήνας (Video) - Media

 

Αρκετοί κάτοικοι της Αθήνας έσπευσαν να απαθανατίσουν τον σπάνιο σχηματισμό νεφών, ο οποίος δημιουργήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στον ουρανό της πρωτεύουσας.

Ένας σπάνιος σχηματισμός νεφών δημιουργήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στον ουρανό της Αθήνας, με αρκετούς κατοίκους της πρωτεύουσας να σπεύδουν να απαθανατίσουν την άκρως εντυπωσιακή εικόνα.

Σύμφωνα με το «meteo» του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το συγκεκριμένο φαινόμενο ονομάζεται «Fallstreak hole» και οφείλεται σε μία σειρά παραγόντων.

Πού οφείλεται ο νεφικός σχηματισμός;

Τα νέφη, τα οποία βρίσκονται πάνω από το ύψος των 5-6 χιλιομέτρων στην τροπόσφαιρα, αποτελούνται κυρίως από νερό ακόμη και αν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, κάτω από -20 βαθμούς Κελσίου.

Το νερό σ’ αυτή την κατάσταση, βρίσκεται σε υπέρτηξη και αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχουν πυρήνες συμπύκνωσης (σ.σ. αλάτι, άνθρακας, ιωδιούχος άργυρος ή άλλα μέταλλα) ώστε να σχηματίσουν κανονικές σταγόνες ή παγοκρυστάλλους (σ.σ. για να σχηματιστεί σταγόνα βροχής ή παγοκρύσταλλος χρειάζεται οπωσδήποτε μια στέρεη επιφάνεια να προσκολληθεί).

Όταν εμφανίζονται πυρήνες συμπύκνωσης, αναλαμβάνει δουλειά ο μηχανισμός «Bergeron», σύμφωνα με τον οποίο η δημιουργία παγοκρυστάλλων γίνεται σε βάρος των γειτονικών σταγόνων. 

Οι σταγόνες δηλαδή εξατμίζονται και οι υδρατμοί αυξάνουν το μέγεθος των παγοκρυστάλλων, μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά και να αρχίσουν να πέφτουν, όπως φαίνεται στο κέντρο της τρύπας.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να εμφανιστούν πυρήνες συμπύκνωσης σ’ αυτά τα ύψη, είναι με το πέρασμα ενός αεροσκάφους που δημιουργεί περιοχή χαμηλής πίεσης, άρα ο αέρας ψύχεται γρήγορα και δημιουργούνται οι πρώτοι παγοκρύσταλλοι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:41