search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:57
MENU CLOSE

Ώρα για δύσκολες αποφάσεις

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2113
20-02-2020
20.02.2020 04:00
tsip.png

 

Διάλλειμα στην εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αποτελέσει η κεντρική πολιτική εκδήλωση στο Ταε Κβον Ντο με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα το ερχόμενο Σάββατο, η οποία αποφασίστηκε να λάβει χώρο στο πλαίσιο μιας σειράς εξωστρεφών πρωτοβουλιών και δράσεων στην πορεία προς το συνέδριο.

Το πόσο πανηγυρικό μπορεί να είναι το κλίμα μετά το Σαββατοκύριακο της Κεντρικής Επιτροπής που προηγήθηκε είναι ένα ερώτημα. Διότι στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τα χαρτιά του ως προς την πρόθεση να επιβάλει την πορεία που έχει χαράξει για τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς άλλες ασκήσεις ισορροπίας με τους διαφωνούντες στο εσωτερικό ή όσους θεωρούν ότι εκφράζουν την ιστορική φυσιογνωμία του κόμματος.

Μάλιστα η ένταση του μηνύματος αυτού κλιμακώθηκε κι έπιασε ταβάνι δυο μέρες μετά την ΚΕ, με μια αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, στην συνέντευξη προς τον Τάκη Χατζή και την εκπομπή «Εκτός γραμμής» (Alpha). Εκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλοντας την ποιοτική διαφορά που χωρίζει τη δεξιά από την αριστερά ως προς τον τρόπο που η κάθε πλευρά χειρίζεται τις διαφωνίες στο εσωτερικό της, μίλησε για την κουλτούρα ζωντανού, ειλικρινούς αν και ενδεχομένως θορυβώδους διαλόγου που διέπει την αριστερά. Στον αντίποδα είπε, στην παράταξη της δεξιάς υπάρχει «νεκρική σιωπή» κι από πίσω ένα καθεστώς «λυκοφιλίας» το οποίο εκδηλώνεται «όταν αρχηγός χάσει τις εκλογές» και ξεσπάσει «πόλεμος διαλυτικός».

Και συνέχισε με νόημα: «Έχουμε διαφορετικά ρεύματα, διαφορετικές ιδέες συνθέτουμε αλλά έχουμε έναν κοινό βηματισμό διότι έχουμε ένα κοινό πολιτικό σχέδιο. Και όταν διαφωνούμε, δεν υπονομεύουμε, ο καθένας ακολουθεί το δρόμο του. Έχω περάσει δύο διασπάσεις μία με το Φώτη Κουβέλη, με τον οποίο τα βρήκαμε ξανά τώρα και είμαστε μαζί και μία με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη».

Σύμφωνα με ανεπίσημη ερμηνεία από την Κουμουνδούρου το μήνυμα στρεφόταν προς τη ΝΔ και επιχειρούσε να υπογραμμίσει ότι εκεί που στα άλλα κόμματα η διαφωνία οδηγεί σε αποδόμηση του αρχηγού, στην Αριστερά κυριαρχεί ο διάλογος. Ωστόσο το μήνυμα του προέδρου – όπως είναι σαφές από τα λεγόμενά του – δεν έμεινε εκεί αλλά πήγε ένα βήμα παραπέρα, για να επισημάνει πως όταν οι συνθέσεις δεν είναι εφικτές πια, χωρίζουν οι δρόμοι. Κοινώς, «όποιος διαφωνεί φεύγει». Η αναφορά «έχω περάσει δυο διασπάσεις» μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί ύστερα μάλιστα από ένα Σαββατοκύριακο όπου τα χοντρά «καρφιά» πήγαν κι ήρθαν στο πλαίσιο αυτής της κουλτούρας…θορυβώδους διαλόγου.

Εν προκειμένω βέβαια η εστία διαφωνίας δεν είναι η ήττα στις εκλογές, αλλά ο τρόπος διεύρυνσης και μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο αναλυτικά, τις τελευταίες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε ισχυρά μηνύματα σε αυτό που κάποιοι ονομάζουν «βαθύ κόμμα» ή αλλιώς στην σειρά των παλαιών στελεχών που προβάλλουν ως εκφραστές του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνωρίσαμε μέχρι σήμερα.

4 συμβολικές κινήσεις

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ:

–Στην εισηγητική ομιλία του το Σάββατο επιτέθηκε στον Γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, χωρίς να κατονομάσει τον ίδιο, αλλά την άποψή του περί «followers» με την οποία όπως είπε διαφωνεί κάθετα – κατά συνέπεια η αιχμή πήγαινε και προς όσους στοιχίζονται πίσω απ’ τον Σκουρλέτη σ’ αυτό το θέμα (ότι τα νέα μέλη πρέπει να είναι ενεργά με παρουσία στις οργανώσεις σε απόδειξη του ότι δεν αποτελούν «εικονικές» εγγραφές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που απλώς θα πάρουν την κάρτα για να ψηφίσουν στο συνέδριο). Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι όσοι εγγράφονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πρέπει να είναι ισότιμα μέλη ακόμη κι αν δεν θέλουν να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις στις οργανώσεις. Το ζήτημα αυτό το έθεσε και σε ψηφοφορία την οποία κέρδισε με οριακή πλειοψηφία.

–Στην ίδια ομιλία, πέταξε αιχμηρό καρφί για όσους εναντιώνονται στους όρους της διεύρυνσης υπονοώντας ουσιαστικά ότι η έγνοια που έχουν είναι ο φόβος ότι θα εκτοπιστούν από τις καρέκλες. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Μας λένε κάποιοι καλοπροαίρετα: Μήπως ανοίγοντας τις πόρτες στον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ αναρριχηθούν σε θέσεις ευθύνης και πρόσωπα με ιδιοτελείς στόχους. Κρίσιμο ερώτημα. Που όμως δεν αφορά μόνο αυτούς που έρχονται στο κόμμα σήμερα. Αλλά και αυτούς που είμαστε στο κόμμα πολλά χρόνια».

–Δεν ανακοίνωσε την πρότασή του για την προσθήκη στον τίτλο του ΣΥΡΙΖΑ παρά τη σχετική εξουσιοδότηση που είχε λάβει μερικές μέρες πριν στην Πολιτική Γραμματεία ώστε πριν πάει στους συμμάχους (στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης δηλαδή) να έχει λάβει την έγκριση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, προς αποτροπή κατάθεσης αντιπρότασης είχε απευθύνει την «προειδοποίηση» ότι αν υπάρξει τέτοια θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα δεσμευτικού χαρακτήρα.

–Συμπληρωματικά, μετά την Κεντρική Επιτροπή πρόσθεσε την αναφορά που επισημάνθηκε παραπάνω, πως στον ΣΥΡΙΖΑ «όταν διαφωνούμε, δεν υπονομεύουμε, ο καθένας ακολουθεί το δρόμο του».

Σημείο καμπής

Τα παραπάνω, αποτελούν ηχηρές και «επιθετικές» κινήσεις του προέδρου δια των οποίων έστειλε τα εξής μηνύματα:

–Ότι έχει εξοφλήσει τυχόν γραμμάτια σε όσους χρωστάει για τη στήριξη που έχει λάβει καθ’ όλη τη διαδρομή του στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ, πετυχαίνοντας την ανάδειξη του κόμματος σε ισχυρό πόλο εξουσίας. Υπό αυτό το πρίσμα, στις κινήσεις του καταγράφεται το μήνυμα ότι ο ίδιος δεν θα βαδίσει στο εξής σε πλαίσιο «κομματικής επιτροπείας» και συνεχούς αναζήτησης ισορροπιών.

–Ότι το κέντρο βάρους των αποφάσεων δεν είναι πια ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά μετατοπίζεται προς τα συμμαχικά όργανα – εξ ου και η μη ανακοίνωση της νέας ονομασίας παρά το ότι αναμενόταν.

–Ότι όσοι αντιδρούν δεν είναι πιο αριστεροί απ’ τον ίδιο αλλά έχουν ιδιοτελείς στόχους.

–Ότι πλέον το δίλημμα εν όψει του συνεδρίου θα είναι σκληρό και κάποιοι θα κληθούν να λάβουν δύσκολες αποφάσεις που σχηματικά αποτυπώνονται στο «μένω ή φεύγω» ή αλλιώς «όποιος διαφωνεί φεύγει».

Οι «απέναντι»

Το ερώτημα είναι ποια στάση θα κρατήσουν τα κορυφαία στελέχη που έχουν εκδηλώσει στον έναν ή τον άλλο βαθμό διαφωνία στα κομβικά οργανωτικά ζητήματα, θέτοντας επί της ουσίας ζήτημα διολίσθησης σε αρχηγικό κόμμα. Το κλίμα πλέον δείχνει να είναι τεταμένο και αν δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση στη συνέχεια, πιθανόν ο ΣΥΡΙΖΑ να οδεύει σε ένα συνέδριο με χαρακτήρα εσωκομματικού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Κορυφαίος παράγοντας της Κουμουνδούρου χρεώνει αυτό το κλίμα στον Αλέξη Τσίπρα καθώς ισχυρίζεται πως «για την όξυνση φέρει αποκλειστικά την ευθύνη».

Στην Κεντρική Επιτροπή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ομιλία του κράτησε χαμηλούς τόνους επισημαίνοντας το διφορούμενο ότι δεν φοβάται να χάσει την αριστερή του ταυτότητα γιατί δεν έχει φοβικά σύνδρομα, αν και «το σύστημα προσπαθεί πάντα να σε κάνει πιο δεξιό». Από την άλλη βγήκε και αυτός μπροστά στο θέμα των «followers» εισηγούμενος την πρόταση τα νέα μέλη να έχουν την υποχρέωση συμμετοχής σε μία ή δύο συνεδριάσεις για να παραλάβουν την κάρτα του συνεδρίου η οποία κατατέθηκε και ως τροπολογία και κοντραρίστηκε με την πρόταση Τσίπρα, περί ισότιμων μελών. Σε γενικές γραμμές πάντως ο πρώην υπουργός Οικονομικών μέχρι στιγμής δεν δείχνει διατεθειμένος για δημόσια αντιπαράθεση και υψηλούς τόνους.

Ο Πάνος Σκουρλέτης από την άλλη απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα πως «με δίκη μας ευθύνη τροφοδοτήσαμε μια αδιέξοδη εικόνα εσωστρέφειας, ανακαλύψαμε εσωτερικούς εχθρούς, υπερασπιστές της διεύρυνσης και υπονομευτές της, γίναμε πρωταθλητές στις διαρροές στον τύπο αποφεύγοντας τον ανοιχτό διάλογο. Φτιάξαμε μια καρικατούρα αντίθετης άποψης για να την πολεμήσουμε». Προφανώς, αποδέκτης αυτής της υπογράμμισης ήταν πλευρά της ηγετικής ομάδας.

Σε ό,τι αφορά την άποψη που είχε εκφράσει ότι δηλαδή «θέλουμε ενεργά μέλη και όχι followers» την υπερασπίστηκε απέναντι στην άποψη Τσίπρα η οποία πατάει στο αιτιολογικό ότι το κομματικό φαινόμενο περνάει κρίση και οι αντιδημοφιλείς κομματικές υποχρεώσεις θα αποτρέψουν τον κόσμο να γραφτεί στον ΣΥΡΙΖΑ. «Η κρίση του κομματικού φαινομένου» είπε λοιπόν ο Σκουρλέτης «δεν μπορεί να ξεπεραστεί αποδεχόμενοι μοιρολατρικά την κατάσταση. Αν δεν δώσουμε πραγματικό περιεχόμενο δουλειάς στα μέλη μας, δυνατότητα αποφασιστικής διαμόρφωσης θέσεων για το χώρο του δεν θα δούμε να αναστρέφεται το φαινόμενο».

Ο Νίκος Βούτσης, απέφυγε να κοντραριστεί για τα οργανωτικά ζητήματα – φαίνεται άλλωστε να εξακολουθεί να διεκδικεί το ρόλο του γεφυροποιού – ωστόσο επέδειξε θεσμικά αντανακλαστικά βγαίνοντας «απέναντι» στην τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για τους «αρμούς της εξουσίας» είτε απλώς για να διααχωρίσει τη θέση του είτε για να σημάνει συναγερμό ότι η θέση αυτή χρήζει διόρθωσης εκ μέρους του προέδρου όπως και έγινε μια μέρα μετά και κατόπιν «ξύλου» όπως είπε και ο ίδιος ο Τσίπρας από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ – τους οποίους πάντως εγκάλεσε ότι δεν είναι σε θέση να κουνούν το δάκτυλο.

Βαρόμετρο

Πάντως οι διακυμάνσεις, ως προς τον χειρισμό της κατάστασης, στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης καταγράφηκαν στην ψηφοφορία για τα νέα μέλη. Η ψηφοφορία έλαβε 55 ψήφους υπέρ της πρότασης Τσίπρα, 5 λευκά και 50 υπέρ της πρότασης των 53, με άλλα λόγια πέρασε με οριακή πλειοψηφία η πρόταση Τσίπρα τα νέα μέλη που εγγράφονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας να έχουν ίσα δικαιώματα και να μπορούν να πάρουν κάρτα για να ψηφίσουν στο συνέδριο χωρίς υποχρέωση άλλης παρουσίας στις οργανώσεις. Πρόσωπα όπως ο Νίκος Φίλης συντάχθηκαν με τους 53, πρόσωπα όπως ο Δημήτρης Βίτσας (ο οποίος έχει εδώ και καιρό αναπτύξει κοινό βηματισμό με την εσωκομματική αντιπολίτευση) ψήφισε την πρόταση Τσίπρα, ενώ ενδιαμέσως κινήθηκαν πρόσωπα όπως οι Βούτσης και Μπαλτάς οι οποίοι απείχαν από την ψηφοφορία. Από την ψηφοφορία απείχαν περίπου 40 μέλη της ΚΕ κάτι που (με εξαίρεση όσους έπρεπε να αναχωρήσουν για την επαρχία) δείχνει ενδεχομένως αμηχανία ή εν πάση περιπτώσει ότι κάποιοι θέλουν να τηρούν ίσες αποστάσεις μέχρι να κριθεί η έκβαση της διαμάχης.

Η ψηφοφορία αυτή πάντως ανησύχησε την ηγεσία όπως φάνηκε και από την εκνευρισμό Τσίπρα ο οποίος στη διαμαρτυρία ορισμένων που καλούσαν να επαναληφθεί η ψηφοφορία επειδή κάποιοι δεν είχαν προλάβει να μπουν στην αίθουσα, αναφώνησε: «Να κοπεί η πλάκα. Τι να κάνουμε θα παίρνονται αποφάσεις και με μικρή πλειοψηφία, έτσι είναι η δημοκρατία».

Μετά τη συγκεκριμένη ψηφοφορία παράγοντες του κόμματος εκφράζουν την εκτίμηση (ή την ελπίδα;) ότι δεν είναι μειοψηφικό το ρεύμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλει διεύρυνση με αρχηγικούς όρους, και άρα η πορεία προς το συνέδριο δεν είναι απαραίτητα περίπατος για τον πρόεδρο και την ηγετική ομάδα.

Στην επόμενη πράξη του «δράματος», στην συνεδρίαση δηλαδή της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης στις αρχές Μαρτίου (ο Τσίπρας πρότεινε ενδεικτικά την 8η Μαρτίου) όπου αναμένεται να παρουσιαστεί το πρόγραμμα που ετοιμάζει ο Γιώργος Σταθάκης, θα φανεί αν το κλίμα αυτό τείνει να ενισχυθεί ή βαίνει προς εκτόνωση.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:55