06/04/2020 06:25:08

Τσίπρας: Συνάντηση με τη Δήμαρχο Παρισίων και τον ιστορικό Ζιλ Πεκού

Τσίπρας: Συνάντηση με τη Δήμαρχο Παρισίων και τον ιστορικό Ζιλ Πεκού - Media

Με τη δήμαρχό του Παρισίου Αν Ινταλγκό (Anne Hidalgo) συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί από χθες στη γαλλική πρωτεύουσα. Μάλιστα, μαζί με τη Δήμαρχο του Παρισιού επισκέφθηκε ένα σπουδαιο δημοφιλές βιβλιοπωλείο του 20ου διαμερίσματος, το "Le Merle Moqueur", που φιλοξενεί συγγραφείς από όλο τον κόσμο. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να του πουν για Έλληνες συγγραφείς που φιλοξενούν και συνομίλησαν για τον Νίκο Καζαντζάκη, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρεται στη διάσημη φράση του συγγραφέα "δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος". Στη συνέχεια έγινε αναφορά σε βιβλία του Βασίλη Βασιλικού και της Ρέας Γαλανάκη, ενώ στάθηκαν σε ένα βιβλίο του Νίκου Καββαδία, του ποιητή της θάλασσας όπως τόνισαν, με τον Αλέξη Τσίπρα να θυμίζει ότι πρόσφατα χάσαμε τον Θάνο Μικρούτσικο, έναν σπουδαίο μουσικό που έκανε γνωστή την ποίησή του σε ολόκληρο τον κόσμο. Τέλος, ρώτησε για τα βιβλία του Βασίλη Αλεξάκη, ενός, όπως είπε, εξαίρετου συγγραφέα και καλού φίλου.

Αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε στη Σορβόννη με τον σπουδαίο Γάλλο ιστορικό, Ζιλ Πεκού (Gilles Pecout), πρύτανη των πανεπιστημίων του Παρισιού.

Συζήτησαν για τη συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας στην Παιδεία, καθώς και στην Έρευνα και Καινοτομία, ενώ συμφώνησαν στη σημασία που έχει η στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων και η διοίκηση ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων απο πανεπιστημιακούς. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφου εξήρε τη συνεισφορά της στην ευρωπαϊκή διανόηση, καλωσόρισε την προσεκτική στάση που τηρεί η Γαλλία σε σχέση με τη Διαδικασία της Μπολόνια, αλλά και την πρωτοβουλία Μακρόν το 2018 για τη δημιουργία συμπλεγμάτων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, που στηρίχθηκε ενεργά από την Ελλάδα. Παράλληλα συνομίλησαν για την επετειο των 200 ετών απο την Ελληνική Επανάσταση και τη σημασία που έχει η ανάδειξη του ρόλου της Γαλλίας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.