search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:34
MENU CLOSE

Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, αναζητούνται αγοραστές στο Χ.Α.

20.02.2020 12:03
Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, αναζητούνται αγοραστές στο Χ.Α. - Media

 

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές κινούνται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, καθώς οι ενεργοί επενδυτές παρακολουθούν τις οικονομικές ειδήσεις – εξελίξεις, δείχνοντας διστακτικοί να ακολουθήσουν τα σημαντικά χρηματιστηριακά κέρδη στην Κίνα, μετά τις αποφάσεις της κινεζικής κεντρικής τράπεζας.

Πιο συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε το βασικό της επιτόκιο για δάνεια ενός έτους κατά 10 μονάδες βάσης και για δάνεια πέντε ετών κατά 5 μονάδες βάσης. Οι αποφάσεις της τράπεζας επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Από την άλλη, κατά 0,8% ενισχύθηκαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Η εκτίμηση έκανε λόγο για άνοδο 0,2%. Ο δείκτης κινήθηκε ανοδικά κατά 0,2% σε ετήσια βάση, έναντι πρόβλεψης για πτώση κατά 0,4%.

Χαμηλότερα κινείται το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία, λίγο πριν την έλευση του Μαρτίου, σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό GfK. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος αναμένεται να υποχωρήσει στις 9,8 μονάδες τον Μάρτιο, από 9,9 τον Φεβρουάριο, σε ευθυγράμμιση με την εκτίμηση των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal.

Οι Βρετανοί καταναλωτές ξεκίνησαν να ξοδεύουν ξανά στις αρχές της χρονιάς, μετά την πιο υποτονική λήξη του 2019. Ο όγκος των πωλήσεων στο λιανεμπόριο ενισχύθηκε 0,9% τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, μετά την πτώση κατά 0,5% του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία. Ήταν η μεγαλύτερη άνοδος από τον Μάρτιο και ανώτερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για μηνιαία αύξηση κατά 0,7%.

Οι αξιωματούχοι της Fed ήταν συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο τέλος Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα πρακτικά. Όπως προκύπτει από τα πρακτικά, τα μέλη της FOMC θεωρούν ότι υπάρχουν καλοί λόγοι για να αφήσουν τα επιτόκια αμετάβλητα. Όσον αφορά το ζήτημα του ισολογισμού και τις αγορές στοιχείων ενεργητικού, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας τόνισαν ότι “θα χρειαστούν τακτικές παρεμβάσεις στην αγορά για αρκετό διάστημα, ώστε να διατηρηθεί η αθρόα προσφορά αποθεματικών”.

“Αν ο ιός εξαπλωθεί και πέρα από την Ασία και μετατραπεί σε παγκόσμια πανδημία, το παγκόσμιο ΑΕΠ μπορεί να συρρικνωθεί κατά 1,3%, ή $1,1 τρισ.”, σύμφωνα με την Oxford Economics.

Μπορεί οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές μετοχές να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά σημεία, ωστόσο οι αναλυτές της Goldman Sachs προειδοποιούν ότι “ο κίνδυνος διόρθωσης είναι υψηλός, καθώς η επίπτωση του κορωνοϊού στα κέρδη υποτιμάται από τους επενδυτές”. Η διόρθωση ορίζεται ως πτώση 10%, ή περισσότερο από το πρόσφατο peak.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα, η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης βρήκε τον γενικό δείκτη να έχει γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο, προσεγγίζοντας το επίπεδο των 910 μονάδων, ενώ στα γνωστά επίπεδα των τελευταίων ημερών κινείται ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 918,44 (+0,18%) και 910,76 μονάδων (-0,66%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 31,5 εκατ., από τα οποία τα 5,1 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αξιοσημείωτα κέρδη κινείται μόνο η Aegean Airlines (+1,17%), ενώ από τους τίτλους που πιέζονται προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι Alpha Bank (-1,01%), Eurobank (-1,08%), Εθνική (-1,76%), Πειραιώς (-1,63%), 3E (-1,73%), Jumbo (-2%), Μυτιληναίος (-1,83%) και Σαράντης (-1,71%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα πρέπει να αποφευχθεί το κλείσιμο του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 910 μονάδων, καθώς μία τέτοια κίνηση θα αυξήσει τις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:34