search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:44
MENU CLOSE

Αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου: Τα θαυματουργά οφέλη του

20.02.2020 16:11
Αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου: Τα θαυματουργά οφέλη του - Media

 

Το τεϊόδεντρο (Melaleuca alternifolia) είναι ένα φαρμακευτικό βότανο της Αυστραλίας, το οποίο χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά οι Αβοριγίνες για να θεραπεύσουν το βήχα, το κρυολόγημα και τα δερματικά προβλήματα.

Τα φύλλα και τα κλαδιά του περιέχουν αιθέριο έλαιο με σημαντικές αντισηπτικές ιδιότητες, πράγμα που το έχει καταστήσει πολύ χρήσιμο εργαλείο της ιατρικής. Καθώς βοηθά στην καταπολέμηση φλεγμονών, βακτηρίων, ιών και μυκήτων, ταυτόχρονα με το υπέροχο άρωμά του, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για εναλλακτική, φυσική περιποίηση του σώματος αλλά και απολύμανση επιφανειών. Το έλαιο του τεϊόδεντρου χρησιμοποιείται ακόμη στην οδοντιατρική, σε αποσμητικά, σαπούνια και αρώματα.

Χρησιμοποιείστε το για να γιατρέψετε:

-Βήχα και πονόλαιμο: προσθέστε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει και εισπνεύστε για 15 λεπτά.

-Την ακμή: διαλύστε 4 σταγόνες ελαίου σε μισό ποτήρι νερό και εφαρμόστε τοπικά με βαμβάκι, μια φορά τη μέρα.

-Το «πόδι του αθλητή» και μύκητες νυχιών: κάντε ποδόλουτρο με λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου διαλυμένες σε χλιαρό νερό ή εφαρμόστε 1 σταγόνα απευθείας πάνω στο νύχι.

-Δερματίτιδες, έκζεμα και ψωρίαση: ανακάτεψτε 4-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου με 1 κουταλιά του τσαγιού λάδι καρύδας και 4-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και εφαρμόστε στο σώμα σας με βαμβάκι.

-Ψείρες της κεφαλής: εμποτίστε λίγο βαμβάκι με 1 κουταλιά αιθέριο, βρέξτε με αυτό μια λεπτή χτένα και σχολαστικά τα μαλλιά τούφα-τούφα.

-Τσιμπήματα εντόμων: εφαρμόστε 1 σταγόνα αιθέριου ελαίου πάνω στο τσίμπημα, 3-4 φορές την ημέρα.

-Πιτυρίδα: προσθέστε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου στο σαμπουάν σας και λουστείτε ή φτιάξτε μάσκα με 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου και 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο κέδρου σε 100ml δαφνέλαιο ή αμυγδαλέλαιο.

-Στοματική υγιεινή: διαλύστε 2 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε ένα ποτήρι νερό και χρησιμοποιείστε το ως στοματικό διάλυμα. ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν πρέπει να το καταπιείτε!

-Ελαφριές εκδορές και εγκαύματα: διαλύστε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου σε ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας, εμποτίστε λίγο βαμβάκι και τοποθετείστε στην πληγή.

-Ως φυσικό απολυμαντικό χώρου: αναμείξτε 20 σταγόνες αιθέριου ελαίου με ένα ποτήρι νερό και μισό ποτήρι λευκό ξύδι, ή 10 σταγόνες χυμό λεμονιού. Με αυτό το μείγμα, ψεκάστε τη λεκάνη, το νιπτήρα, τις διάφορες επιφάνειες, σημεία που έχει αναπτυχθεί μούχλα, εκτός από ξύλινες λουστραρισμένες επιφάνειες, γιατί μπορεί να καταστραφεί το λούστρο.

-Ως φυσικό εντομοαπωθητικό: διαλύστε 30 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε ένα ποτήρι νερό και ψεκάστε χαλιά, ντουλάπες, πατάρια και δυσπρόσιτες επιφάνειες, όπου τα έντομα γεννάνε τα αυγά τους.

Τι να προσέξετε

Το αιθέριου έλαιο του τεϊόδεντρου μπορεί να ερεθίσει το δέρμα ή και να προκαλέσει αλλεργία. Πριν το χρησιμοποιήσετε πρώτη φορά, ρίξτε μια σταγόνα διαλυμένη σε λίγο λάδι, σε κάποιο σημείο του σώματός σας και περιμένετε 24 ώρες μέχρι να σιγουρευτείτε πως δεν είστε αλλεργικός.

Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, συνιστούμε να μη χρησιμοποιείτε ποτέ αδιάλυτο το αιθέριου έλαιο του τεϊόδεντρου. Διαλύστε το πρώτα σε νερό, ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, αμυγδαλέλαιο, ή όποιο άλλο φυτικό λάδι έχετε διαθέσιμο.

Απαγορεύεται να το πιείτε, διότι είναι δηλητηριώδες.

Μην το χρησιμοποιήσετε ως εντομοαπωθητικό στα κατοικίδιά σας. Είναι τοξικό στους σκύλους και τις γάτες και μπορεί να προκαλέσει σπασμούς και επιληψία.

Δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε πάνω σε ανοιχτές πληγές, αν είστε έγκυος ή αν θηλάζετε.

Τέλος, για καλύτερη διατήρησή του, φυλάξτε το σε γυάλινο σκούρο δοχείο, σε κάποιο σκοτεινό σημείο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:42