search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:44
MENU CLOSE

Εμφανίστηκε τηλεφωνικά ο «Σαράφης» – «Ναι» σε εξέταση μόνο με ηλεκτρονικά μέσα

21.02.2020 06:52
areiospagos_0.jpg

 

Δύο 24ωρα μετά την έκδοση του εντάλματος για τη βίαιη προσαγωγή του ο προστατευόμενος μάρτυρας με την πλασματική ονομασία “Μάξιμος Σαράφης” έδωσε – σύμφωνα με πληροφορίες – τηλεφωνικά σημεία ζωής στον αρμόδιο αξιωματικό της υπηρεσίας προστασίας μαρτύρων της αστυνομίας, επαναλαμβάνοντας ότι είναι διαθέσιμος για εξέταση από την Προανακριτική Επιτροπή υπό τον όρο της πραγματοποίησης της μόνο με ηλεκτρονικά μέσα, δηλαδή, από διαφορετική αίθουσα με μετάδοση ήχου και αλλοίωση της φωνής του. 

“Δεν έχουμε λόγο να μπούμε στη συζήτηση αυτή.  Δεν θα υποβάλλει όρους ο Σαράφης. Η απάντηση είναι: η Επιτροπή με ευρεία συναίνεση γνωστοποίησε τις προθέσεις της στον Εισαγγελέα του Αρείου πάγου. Εξέταση με τον ίδιο τρόπο που εξέτασε ο κ. Σοφουλάκης”,σχολίαζε πηγή της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, που παρότι απέφυγε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες τηλεφωνικής εμφάνισης του μάρτυρα, προϊδέαζε για την κατηγορηματική του απόρριψη και την επιμονή στην απόφαση για δια ζώσης εξέταση, με δεδομένο ότι έχει καταστεί σαφές πλέον ότι η αποκλειστική αρμοδιότητα καθορισμού των όρων εξέτασης ανήκει στην Επιτροπή, πάντα βάσει των προβλέψεων του νόμου.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές όλων των υπολοίπων κομμάτων της Επιτροπής έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ της εξέτασης με φυσική παρουσία. Το, δε, ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συμμετάσχει σε αυτή εφόσον και όταν γίνει μόνο αν δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλοίωση των χαρακτηριστικών των μαρτύρων.

Προανακριτική: Τρία αιτήματα στον Αρειο Πάγο

Καταθέσεις μαρτύρων που υποστηρίζουν ότι γνωρίζουν την πραγματική ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων διότι τους είχαν δει κατά την περίοδο που εξετάστηκαν από τους εισαγγελείς Διαφθοράς, καθώς και άλλες που αναφέρουν ότι τα εν λόγω πρόσωπα είχαν οικονομικά οφέλη από την υπόθεση Novartis, προσκομίστηκαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από κλιμάκιο της προανακριτικής επιτροπής.

Τα επίμαχα έγγραφα παραδόθηκαν από τους βουλευτές στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα, προκειμένου να υποστηριχθεί το αίτημα της Προανακριτικής για επανεξέταση από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές του καθεστώς προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων.

Τα μέλη της Προανακριτικής, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Μπούγα, δεν υπέβαλαν άμεσα αίτημα στις εισαγγελικές αρχές για άρση της προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά εμμέσως το ζήτησαν, καθώς πέραν της άρνησης των μαρτύρων αυτών να εξεταστούν από την Προανακριτική, προσκόμισαν και αυτές τις καταθέσεις που θα αξιολογηθούν από τους αρμόδιους εισαγγελείς.

Η επιτροπή ζητεί να:

1) Διασφαλίσετε σε μας την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με τον τρόπο που τους εξέτασε ο αντεισαγγελέας κ. Σοφουλάκης.

2) Διασφαλίσετε να λάβουμε όλα τα αιτηθέντα έγγραφα από την εισαγγελέα διαφθοράς.

3) Στο πλαίσιο των πραγματικών περιστατικών που επισημαίνουμε, απευθυνθείτε στους αρμόδιους εισαγγελείς που έχουν την ευθύνη της υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας για να εκτιμήσουν τα ανωτέρω λαμβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν στην επιτροπή μας και την εν τέλει άρνησή τους να εξεταστούν, καθώς το ενδεχόμενο βάσει των καταθέσεων που έχουμε ήδη διαβιβάσει να είναι εμπλεκόμενοι στην όλη διαδικασία».

Ως προς την Ελένη Τουλουπάκη, η επιτροπή, μεταξύ των άλλων, αναφέρει:

«Έχουμε αιτηθεί σειρά εγγράφων από την εισαγγελέα διαφθοράς, παρά τη ρητή επισήμανση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ζάχαρη ότι οφείλει να μας διαβιβάσει όλα τα έγγραφα της δικογραφίας και δεν υπάρχουν απόρρητα έγγραφα από ελέγχους σε ανακριτικές διαδικασίες, μέχρι σήμερα δεν το έχει πράξει».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:41