search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:26
MENU CLOSE

Ισχυρός σεισμός 8,8 Ρίχτερ στη Χιλή

27.02.2010 18:57
Ισχυρός σεισμός 8,8 Ρίχτερ στη Χιλή - Media

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης  βρίσκεται η Χιλή μετά τον ισχυρό σεισμό των 8,8 Ρίχτερ που έπληξε χθες το βράδυ τη χώρα, προκαλώντας το θάνατο σε 122 ανθρώπους και δημιουργώντας  τσουνάμι σε όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης  βρίσκεται η Χιλή μετά τον ισχυρό σεισμό των 8,8 Ρίχτερ που έπληξε χθες το βράδυ τη χώρα, προκαλώντας το θάνατο σε 122 ανθρώπους και δημιουργώντας  τσουνάμι σε όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό.  

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίσθηκε σε βάθος 35χλμ, 200χλμ νοτιοδυτικά του λιμανιού Βαλμπαραΐζο ενώ ακολούθησαν ισχυροί μετασεισμοί που έφτασαν τα 6,9 Ρίχτερ. Το τσουνάμι είκοσι λεπτά μετά την σεισμική δόνηση, προκάλεσε στη Χιλή κύμα ύψους 2,34 μέτρων στην παραλιακή πόλη Ταλκαχουάνο ενώ στην Χαβάη τα κύματα υπολογίζονται στα 2 – 2,5 μέτρα. Το τσουνάμι αναμένεται να παύσει στην Ιαπωνία με κύματα ύψους 30 εκατοστών όμως η Αυστραλία, οι Φιλιππίνες και πολλές άλλες ασιατικές χώρες, της Λατινικής Αμερικής και του Ειρηνικού είναι σε κατάσταση συναγερμού προκειμένου να μην θρηνήσουν θύματα .

Η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ συνέστησε ψυχραιμία και επεσήμανε ότι οι αρχές προσπαθούν να εκτιμήσουν την κατάσταση αναφορικά με τις απώλειες, τους τραυματισμούς και τις καταστροφές σπιτιών και υποδομών. Τα περισσότερα προβλήματα υπάρχουν στις πόλεις Σαντιάγο, Κονσεπσιόν, Τεμούκο και Κουρίκο, ενώ μεγάλες ζημιές υπάρχουν στο οδικό δίκτυο στην επικοινωνία, την υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές της κεντρικής χώρας.

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, απέστειλε προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Χιλής τηλεγράφημα στο οποίο εκφράζει την θλίψη του για τις απώλειες τόσων ανθρώπινων ζωών και τις ανυπολόγιστες καταστροφές που προκάλεσε η σεισμική δόνηση.

Το υπουργείο Εξωτερικών, ενεργοποίησε, λόγω του σεισμού, τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων. Οι Έλληνες που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους, ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στη Χιλή, μπορούν να επικοινωνούν στην τηλεφωνική γραμμή: 210-368 1912.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:26