search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:57
MENU CLOSE

Τα πάνω κάτω φέρνει το 5G – Με ποιους όρους θα προκηρυχθούν οι συχνότητες από την ΕΕΤΤ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2113
20-2-2020
22.02.2020 04:00
5g_0.jpg

 

Μεγάλες αλλαγές αναμένεται να φέρουν στην Ελλάδα τα ασύρματα συστήματα 5ης γενιάς (συντομογραφία 5G).

Το δίκτυο 5G αποτελεί την επόμενη γενιά σύνδεσης «έξυπνων» συσκευών στο Διαδίκτυο προσφέροντας πιο γρήγορες ταχύτητες. Τα συγκεκριμένα δίκτυα θα προσφέρουν συνδέσεις έτη φωτός πιο γρήγορες από τις τρέχουσες, με τις μέσες ταχύτητες λήψης περίπου 1 GBps να θεωρούνται ο κανόνας. Σύμφωνα δε με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), το 5G αναμένεται να είναι 100 φορές ταχύτερο από το 4G επιτρέποντας την παρακολούθηση ταινιών υψηλής ανάλυσης σε διαδικτυακές πλατφόρμες μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα.

Συγκεκριμένα το πρότυπο 5G θα παρέχει συνδεσιμότητα σχεδόν παντού, γρήγορη μετάδοση δεδομένων και επεξεργασία πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, πολύ μεγάλη χωρητικότητα και εξαιρετικά αξιόπιστες συνδέσεις. Συνεπώς θα ανταποκρίνεται επιτυχώς σε πολυμεσικές εφαρμογές και στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT).

Στην παρούσα φάση η τεχνολογία του 5G παγκοσμίως βρίσκεται σε ανάπτυξη και η πιλοτική λειτουργία του είναι περιορισμένη. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα με πιλοτικό δίκτυο 5G είναι τα Τρίκαλα, τα οποία το έχουν θέσει σε λειτουργία από τις 16 Μαρτίου 2018.

Μάλιστα, στόχος των παρόχων υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας στην Ελλάδα είναι το 2021 να ξεκινήσει η δημιουργία υποδομών σε κάποιες περιοχές της χώρας. Έως το 2025 περίπου μία στις τρεις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιεί δίκτυα επόμενης γενιάς. Συγκεκριμένα η διείσδυση της τεχνολογίας 5G στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 31% το 2025, που μεταφράζεται σε 217 εκατομμύρια συνδέσεις.

Το 5G σχεδιάζεται για έναν κόσμο όπου δεκάδες δισεκατομμύρια συσκευές εξαρτώνται από τη συνεχή σύνδεσή τους στο Διαδίκτυο και αυτό ίσως να εξηγεί πολλά.

Τα πρώτα κινητά τηλέφωνα που υποστηρίζουν 5G δίκτυο είναι ήδη διαθέσιμα στην Ευρώπη από τον Σεπτέμβριο του 2019. Σε αρκετές χώρες μάλιστα έχουν ολοκληρωθεί και οι πρώτες δικτυακές υποδομές. Στην πραγματικότητα το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας θα επηρεαστεί από τις νέες αυτές υποδομές του 5G σε βάθος χρόνου, καθώς θα επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός των εταιρειών.

Ο ρόλος της ΕΕΤΤ

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) είναι πλέον η αρμόδια αρχή που ρυθμίζει το τοπίο της αγοράς για τα δίκτυα 5ης γενιάς. Από τις 12 Φεβρουαρίου διεξάγει δημόσια διαβούλευση έως τις 10 Μαρτίου 2020 σχετικά με τη διαδικασία και τους όρους χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων για την ανάπτυξη δικτύων 5G. Και φυσικά ό,τι έχει να κάνει με δίκτυα τηλεπικοινωνιών έχει να κάνει και με συχνότητες, καθώς απαιτείται η εγκατάσταση πολλών κεραιών στη χώρα για να λειτουργήσουν τα δίκτυα 5G.

Γι’ αυτό η ΕΕΤΤ εξετάζει το φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων το οποίο θα χρησιμοποιήσουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών για να αναπτύξουν τα δίκτυα 5G. Οι εταιρείες αυτές θα αγοράσουν τα δικαιώματα χρήσης για τις συγκεκριμένες ραδιοσυχνότητες προκειμένου να τις αξιοποιήσουν.

Συγκεκριμένα εξετάζεται η χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ακόλουθες ζώνες:

● 700MHz, 3.400-3.800MHz και 26GHz που έχουν χαρακτηριστεί ως πρωτοπόρες για την ανάπτυξη δικτύων 5G.

● 2GHz, όπου το 2021 λήγουν τα χορηγηθέντα δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων.

Σκοπός της ΕΕΤΤ είναι να αναδειχθεί το ενδιαφέρον της αγοράς για την ανάπτυξη των επίγειων δικτύων, προκειμένου η πολιτεία να εξετάσει το ενδεχόμενο περιορισμού του πλήθους των δικαιωμάτων χρήσης που θα χορηγηθούν.

Επιπλέον επιχειρεί να διατυπωθούν οι απόψεις όλων των ενδιαφερόμενων εταιρειών για τα τεχνικά μέτρα, τους όρους χρήσης των ραδιοσυχνοτήτων και τις υποχρεώσεις που προτείνεται να επιβληθούν στους παρόχους που θα αποκτήσουν δικαιώματα στις εν λόγω ζώνες, καθώς και να διατυπωθούν οι απόψεις όλων των ενδιαφερόμενων σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης.

Ακόμη προτείνει όλα τα δικαιώματα χρήσης να έχουν 15ετή διάρκεια με δυνατότητα παράτασης.

Η δημοπρασία

Η ΕΕΤΤ προκρίνει ως διαδικασία χορήγησης των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων τη δημοπρασία πολλαπλών γύρων, κατά την οποία φάσμα διαφορετικών ζωνών μπορεί να χορηγηθεί παράλληλα ή σειριακά. Στις παράλληλες διαδικασίες η χορήγηση φάσματος πραγματοποιείται την ίδια ημέρα και ταυτόχρονα για όλες τις ζώνες, ενώ στις σειριακές το φάσμα κάθε ζώνης χορηγείται εντός της ίδιας ημέρας, αλλά με σειρά που ορίζει η ΕΕΤΤ.

Επιπλέον, ως μέσο διαφύλαξης του ανταγωνισμού και προκειμένου να αποτραπεί η υπερβολική συγκέντρωση φάσματος από έναν πάροχο, η ΕΕΤΤ προτείνει να επιβληθούν συγκεκριμένα ανώτατα όρια κατοχής φάσματος ανά ζώνη.

Για τον υπολογισμό της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας, η ΕΕΤΤ θα λάβει υπόψη στοιχεία από διαγωνιστικές διαδικασίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών για την ίδια ζώνη, και θα ανακοινώσει τα σχετικά αποτελέσματα.

Η αμερικανική απάντηση

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε το Σάββατο ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται με εταιρείες τεχνολογίας στις ΗΠΑ και σε συμμαχικά κράτη για την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων απέναντι τους Κινέζους προμηθευτές 5G και ότι ήδη προχωρά στις σχετικές δοκιμές σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

«Ενθαρρύνουμε τις συμμαχικές και τις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες να αναπτύξουν εναλλακτικές λύσεις 5G και εργαζόμαστε μαζί με αυτές για να δοκιμάσουμε αυτές τις τεχνολογίες στις στρατιωτικές μας βάσεις αυτή τη στιγμή που μιλάμε» επισήμανε ο Έσπερ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Η ανάπτυξη των δικών μας ασφαλών δικτύων 5G θα αντισταθμίσει τα όποια εκτιμώμενα κέρδη από τη συνεργασία με Κινέζους προμηθευτές που λαμβάνουν υψηλές επιδοτήσεις και δίνουν αναφορά στην ηγεσία του κόμματος» πρόσθεσε.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:52