07/08/2020 14:45:22

Συνάντηση κορυφής για τον «μεγάλο συμβιβασμό»: Μητσοτάκης με Μέρκελ, Μακρόν και Σάντσεθ

Συνάντηση κορυφής για τον «μεγάλο συμβιβασμό»: Μητσοτάκης με Μέρκελ, Μακρόν και Σάντσεθ - Media
 
Πυρετώδης διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αρχηγών κρατών-μελών της ΕΕ βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να υπάρξει μια συμβιβαστική πρόταση για τον επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Αυτή την ώρα πραγματοποιείται συνάντηση Μακρόν, Μέρκελ, Σάντσεθ, Μητσοτάκη, Κόντε και Κόστα στα γραφεία της Ισπανικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το ΠΔΠ.
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης και με τον πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την επανέναρξη της Συνόδου Κορυφής.
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε παραδεχθεί ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. έχει φθάσει σε σημείο για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο όπου δεν είναι εύκολο να βρεθεί η μέση οδό.
 
Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν είναι εύκολο να γεφυρωθεί ο διχασμός ανάμεσα στις χώρες που είναι καθαροί συνεισφορείς και τις χώρες της συνοχής, εξέφρασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Χθες φάνηκε ένας διχασμός ανάμεσα στις χώρες οι οποίες είναι καθαροί συνεισφορείς και στις χώρες της Συνοχής που δεν είναι εύκολο να γεφυρωθεί τις επόμενες ώρες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.
 
Επίσης εξέφρασε την εκτίμηση πως το πιο πιθανό είναι να ακολουθήσει νέα σύνοδος.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως στην έκτακτη σύνοδο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα στείλει το μήνυμα ότι δεν μπορούμε να ζητάμε από την Ευρώπη να κάνει περισσότερα έχοντας στη διάθεσή της λιγότερους πόρου και ότι πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι στην έκφραση της βούλησης των Ευρωπαίων πολιτών που ζητάνε από την ΕΕ πολλά περισσότερα, και για την ανάπτυξη τους και για τη στήριξη της γεωργίας και των απομακρυσμένων περιοχών και για τη σύγκλιση, αλλά και για την ασφάλεια σε ό,τι αφορά στη μετανάστευση και τις καινούργιες προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν.
 
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τις χώρες της ομάδας των Φίλων της Συνοχής που είχε ο πρωθυπουργός σήμερα το πρωί, στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως είναι μια απάντηση προς τη σκληρή στάση των «Φρούγκαλ», δηλαδή των χωρών οι οποίες δεν θέλουν να αυξηθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός πάνω από το 1% του κοινοτικού ΑΕΠ.
 
Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν οι χώρες της ομάδας των Φίλων της Συνοχής θα προχωρήσουν στην κατάθεση κοινής πρότασης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε πως δεν νομίζει ότι θα καταλήξουν σε κάποιο συγκεκριμένο κείμενο και σημείωσε ότι μόνο και μόνο η συνάντηση αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα τα ξημερώματα, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε πως ο Σαρλ Μισέλ δεν κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση, πέρα του γεγονότος ότι ανέλυσε την κατάσταση του διχασμού του Συμβουλίου.
 
Σημειώνεται πως από τη διακοπή των εργασιών της συνόδου χθες το βράδυ μέχρι και αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη, στο περιθώριο του έκτακτου Συμβουλίου, επαφές μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αρχηγών κρατών. Επίσης, υπάρχουν επαφές μεταξύ αρχηγών κρατών. Σύμφωνα με ενημέρωση του εκπροσώπου του Σαρλ Μισέλ, οι εργασίες της συνόδου έχουν διακοπεί μέχρι νεοτέρας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.