search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:45
MENU CLOSE

Γερμανία: Οργή κατά του AfD μετά τη σφαγή στο Χανάου

21.02.2020 14:31
Γερμανία: Επιθέσεις με μαχαίρια εναντίον περαστικών στο Χάναου - Δύο συλλήψεις - Media
Ως «πολύ υψηλό» εκτιμά τον ακροδεξιό, ρατσιστικό και αντισημιτικό κίνδυνο στη Γερμανία ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Οι δολοφονίες στο Χάναου την Τετάρτη ήταν «σαφώς μια τρομοκρατική επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα».
 
Όπως διαβεβαίωσε, θα αυξηθούν τα μέτρα προστασίας σε όλη τη Γερμανία, για παράδειγμα για τζαμιά. Το ζητούμενο τώρα είναι το κράτος δίκαιου να είναι σε θέση να αμύνεται, επεσήμανε ο κ. Ζεεχόφερ όπως και η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο το μεσημέρι.
 
Και οι δύο κατέστησαν σαφές ότι ο ακροδεξιός εξτρεμισμός συνιστά το μεγαλύτερο κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας.
 
Παρακολούθηση του AfD από τις αρχές ασφαλείας;
Στο μεταξύ όλο και περισσότερο πληθαίνουν οι φωνές στη Γερμανία που καθιστούν το εθνικιστικό και ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συνυπεύθυνο για τις δολοφονικές επιθέσεις την Τετάρτη το βράδυ στο Χάναου. Το AfD είναι η «πολιτική πτέρυγα του μίσους» δήλωσε ενδεικτικά ο πολιτικός των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ. Το κόμμα αυτό στοχεύει στο να μπορούν να λέγονται ξανά στη Γερμανία πράγματα που σήμερα θα ξεπερνούσαν τα επιτρεπτά όρια του δημόσιου διαλόγου.
 
Ο κ. Έζντεμιρ κάλεσε όλα τα άλλα κόμματα σε μια κοινή στάση προκειμένου να μην επιτευχθεί αυτός ο στόχος του AfD. Η στάση αυτή αποκλείει σύμφωνα με τον πολιτικό των Πρασίνων τόσο τη συνεργασία όσο και την ανοχή από αυτό το κόμμα. Ο Τζεμ Έζντεμιρ αναφέρεται σαφώς στην πρόσφατη εκλογή πολιτικού των Φιλελευθέρων στο αξίωμα του πρωθυπουργού στο κρατίδιο της Θουριγγίας με τις ψήφους του AfD και των Χριστιανοδημοκρατών.
 
Ο ΓΓ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) Λάρς Κλίνγκμπαϊλ πάει ακόμη ένα βήμα παραπέρα και ζητά την παρακολούθηση του AfD από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, η οποία είναι υπεύθυνη για θέματα κατασκοπείας εντός της χώρας αλλά και πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο το πολίτευμα στη Γερμανία. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Κάποιος πυροβόλησε στο Χάναου…, αλλά ήταν πολλοί που τον όπλισαν. Και σε αυτούς ανήκει αναμφίβολα και το AfD».
 
Το κόμμα αυτό έχει σύμφωνα με τον κ. Κλίνγκμπαϊλ «δηλητηριάσει» τους τελευταίους μήνες το κοινωνικό κλίμα στη Γερμανία. Όπως υποστηρίζει, θα πρέπει σύντομα οι αρχές ασφαλείας να αποφασίσουν για την παρακολούθηση του.
 
Υπενθυμίζεται ότι το ΑfD ιδρύθηκε ως κόμμα κατά του ευρώ, αλλά αύξησε τα ποσοστά του κατά την προσφυγική κρίση του 2015, όταν έφθασαν έως και ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στη Γερμανία. Απέσπασε ποσοστό 12,6% στις τελευταίες γενικές εκλογές και εκπροσωπείται στα κοινοβούλια και των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας. Το AfD έχει ζητήσει συχνά τη βίαιη απέλαση αλλοδαπών και κατηγορεί τους πρόσφυγες για την αύξηση της εγκληματικότητας στη χώρα, ενώ έχει ζητήσει να αναθεωρηθεί η ενοχική στάση της Γερμανίας για το ναζιστικό της παρελθόν.
 
Ένας από τους ηγέτες του, ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ χαρακτήρισε την ναζιστική περίοδο μια «κουτσουλιά» στο κατά τα άλλα ένδοξο παρελθόν της χώρας, ενώ ένα από τα επιφανή του στελέχη, ο Μπγιορν Χέκε, χαρακτήρισε «μνημείο ντροπής» το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο.
 
Πληροφορίες: DW.com
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:45