search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:32
MENU CLOSE

Ο Τραμπ, η Huawei και ο ευρωπαϊκός γρίφος

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2113
20-02-2020
23.02.2020 04:00
huawei.png

 

Αν οι πληροφορίες αληθεύουν – και προσώρας δεν έχουν διαψευστεί –, τότε η «ειδική σχέση» Ουάσιγκτον και Λονδίνου βρίσκεται σε κρίση και αιτία είναι η… Κίνα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μην αποκλείσει τη Huawei από την υποδομή των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) προκάλεσαν την οργή του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φέρεται εν εξάλλω καταστάσει να έκανε τηλεφώνημα στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και να τον επέπληξε δριμύτατα για την απόφαση αυτή.

Κάποια ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Τραμπ… έκλεισε το τηλέφωνο στα μούτρα του Τζόνσον, βρετανικές πηγές χαρακτήρισαν το τηλεφώνημα ως «πολύ δύσκολο» και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς επιβεβαίωσε την οργή της Ουάσιγκτον λέγοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ έκανε «πολύ ξεκάθαρη» την απογοήτευσή της με το Λονδίνο. Την ίδια στιγμή ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι μεταβαίνει στη Βρετανία, όπου θα συναντηθεί με το «δεξί χέρι» του Μπόρις Τζόνσον, τον Ντομινίκ Κάμινγκς, στον οποίο αναμένεται να μεταφέρει τελεσίγραφο, ώστε η Βρετανία να απαγορεύσει τη συμμετοχή της Huawei στην ανάπτυξη του δικτύου 5G της χώρας.

Άγριες πιέσεις

Αν και η Βρετανία βρίσκεται σε αυτή τη φάση στη «δίνη του κυκλώνα», ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρένελ έστειλε μήνυμα σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να αποδεχθεί την παραμικρή παρέκκλιση από την απαίτησή της για εξαίρεση της κινεζικής εταιρείας από τα έργα υποδομής για το 5G.

Σε tweet του ο Γκρένελ ανέφερε ότι ο ίδιος ο Τραμπ τον πήρε τηλέφωνο από το Air Force 1 και του έδωσε οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες έπρεπε να καταστήσει απολύτως ξεκάθαρο «σε κάθε χώρα που αποφασίζει να αξιοποιήσει προμηθευτή εξοπλισμού 5G που δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης ότι θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητά μας να μοιραζόμαστε μαζί της τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών μας στο ανώτατο επίπεδο».

Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Γκρένελ «φωτογράφισε» χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε εξαίρεση της Huawei από τα έργα υποδομής για το 5G, ενώ και η Ε.Ε. μοιάζει να ακολουθεί αντίστοιχο δρόμο, μέσω Οδηγιών προς τις χώρες – μέλη της, με τις οποίες τις καλεί να επιβεβαιώσουν την ασφάλεια των δικτύων και των επικοινωνιών, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά να απαγορεύσει τη συμμετοχή της κινεζικής εταιρείας στα έργα.

Οι Βρυξέλλες απλώς κάλεσαν τις χώρες – μέλη της Ε.Ε. να αποκλείσουν προμηθευτές από «κρίσιμους και ευαίσθητους» τομείς και λειτουργίες, όπως αυτές που αφορούν τον στρατό ή την ταυτοποίηση χρηστών, αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο για άλλα κομμάτια της υποδομής του 5G.

Και το κόστος, κύριε;

Το βασικό επιχείρημα των χωρών που αρνούνται να υποταχθούν στις απαιτήσεις των ΗΠΑ για πλήρη απαγόρευση της χρήσης εργαλείων και εξαρτημάτων της Huawei από τη δημιουργία 5G υποδομής είναι το κόστος: ο κινεζικός κολοσσός όχι μόνο είναι η πλέον έτοιμη επιχείρηση για να μπει στο παιχνίδι των δικτύων πέμπτης γενιάς, αλλά ταυτόχρονα είναι και από τους πιο φθηνούς προμηθευτές εξαρτημάτων και άλλων υλικών.

Βρετανικές πηγές, εξηγώντας την απόφαση του Λονδίνου να μην εξαιρέσει πλήρως τη Huawei από τα έργα για το 5G, υποστήριζαν ότι κάτι τέτοιο θα αύξανε ραγδαία το κόστος του έργου και θα προκαλούσε χρονικές καθυστερήσεις της τάξης των δύο – τριών ετών.

Ο ίδιος ο Τζόνσον, προσπαθώντας να λογικέψει τον Τραμπ, είπε ότι «αν κάποιος λέει “όχι” στη μία ή την άλλη εταιρεία, τότε θα πρέπει να μας δώσει και την εναλλακτική, έτσι δεν είναι;», ενώ παράλληλα η Βρετανία επιχείρησε να καθησυχάσει την Ουάσιγκτον θέτοντας σαφείς περιορισμούς στη συμμετοχή της Huawei στη δημιουργία της υποδομής του 5G, καθώς η εταιρεία θα μπορεί να δίνει στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας μη κρίσιμα εξαρτήματα (κεραίες, ραδιοπομπούς κ.λπ.) και η συμμετοχή της στο συνολικό δίκτυο δεν θα μπορεί να ξεπεράσει το 35%.

Δεδομένου δε του Brexit αναλυτές εκτιμούν ότι το Λονδίνο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ρισκάρει κρίση στις σχέσεις του με το Πεκίνο, εν όψει των διαπραγματεύσεων για μια νέα εμπορική συμφωνία Κίνας – Βρετανίας, εξ ου και η «ισορροπιστική» απόφαση.

Το υπόρρητο παρασκήνιο

Αν και οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι οι λόγοι για τους οποίους έχουν στραφεί ανοιχτά κατά της Huawei (και της ΖΤΕ, μιας άλλης κινεζικής εταιρείας επικοινωνιών) αφορούν την ασφάλεια (η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες αυτές είναι ενεργούμενα της κυβέρνησης του Πεκίνου και ότι αν ελέγξουν την υποδομή του 5G, επί της ουσίας θα ελέγχουν τις παγκόσμιες επικοινωνίες), αναλυτές εκτιμούν ότι η υπόθεση έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος και σχετίζεται με την τεχνολογική κυριαρχία στις επόμενες δεκαετίες.

Οι αναλυτές αυτοί υποστηρίζουν ότι στην ουσία οι ΗΠΑ επιχειρούν μέσω της τακτικής εξαίρεσης των κινεζικών εταιρειών από το 5G στη Δύση να επιβάλουν την κυριαρχία τους και αυτή των εταιρειών τους σε όλες τις χώρες επιρροής τους σε ένα «παιχνίδι» που αναμένεται να παραγάγει έσοδα τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στα επόμενα χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ πρότεινε η Ουάσιγκτον ουσιαστικά να… αγοράσει τη σουηδική Ericsson και τη φινλανδική Nokia, δηλαδή τις δύο βασικές ανταγωνίστριες εταιρείες της Huawei στον τομέα του 5G, αν και ο Πενς απέρριψε το σχέδιο του Μπαρ. Ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι ο Αμερικανός υπουργός εκστόμισε κάτι τέτοιο ήταν αρκετό για να πολλαπλασιάσει την υποψία των συμμάχων των ΗΠΑ ότι η ανησυχία της Ουάσιγκτον για την ασφάλεια δεν είναι ο μόνος λόγος για τις ασφυκτικές πιέσεις που τους ασκεί.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:29