search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 02:35
MENU CLOSE

Οι Δημοκρατικοί «στηρίζουν» Τραμπ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2113
20-02-2020
23.02.2020 04:00
trump_4-1.jpg

 

Μπορεί να φαίνεται ότι οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές είναι μακριά, αλλά δεν είναι. Οι εκλογές είναι σε 259 μέρες και η ορκωμοσία του νέου Προέδρου σε 337 ημέρες. Ο Πρόεδρος Τραμπ, αν και πληγωμένος από την πύρρειο αθώωσή του από τις κατηγορίες περί εκμετάλλευσης της θέσης του για επηρεασμό της Δικαιοσύνης, αλλά και για προώθηση προσωπικών συμφερόντων, φαίνεται να έχει μεγάλες πιθανότητες για «four more years», δηλαδή την επανεκλογή του στις 3 Νοεμβρίου 2020.

O Τραμπ έχει καταφέρει να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του δυναμικού εκλογικού σώματος και συγχρόνως να διχάσει τις ΗΠΑ και τον κόσμο. Την ίδια στιγμή οι Δημοκρατικοί βρίσκονται σε μια ιδεολογική και πραγματική περιδίνηση. Δεν διαφαίνεται κάποιος υποψήφιος είτε να μπορεί είτε να έχει το ιδεολογικό ειδικό βάρος να μπορεί να αντιπαρατεθεί με το «ελκυστικό» λαϊκίστικό αφήγημα Τραμπ.

Είναι ακραίος;

Οι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος Μπέρνι Σάντερς και Μάικλ Μπλούμπεργκ δεν κρύβουν ότι έχουν αρχίσει τις εχθροπραξίες μεταξύ τους. Ο Σάντερς κατηγόρησε τον δισεκατομμυριούχο των ΜΜΕ για προσπάθεια εξαγοράς των εκλογών (έχει ξοδέψει 350 εκατομμύρια δολάρια), ενώ ο Μπλούμπεργκ κατηγόρησε τον Σάντερς ότι ο ίδιος και οι φανατικοί υποστηρικτές του προκαλούν ζημιά στο Δημοκρατικό Κόμμα. Τον θεωρεί «κομμουνιστή» και ακραίο.

«Όπως ο Τραμπ»

Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής, από την πλευρά του, συνέκρινε τον Μπλούμπεργκ με τον Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας ότι και οι δύο είναι δισεκατομμυριούχοι που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον πλούτο τους για να υποτάξουν ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.

«Ο κ. Μπλούμπεργκ, όπως οποιοσδήποτε άλλος, έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος Πρόεδρος. Δεν έχει όμως δικαίωμα να αγοράσει την Προεδρία!» δήλωσε ο Σάντερς σε χιλιάδες υποστηρικτές του, που συμμετείχαν σε προεκλογική εκδήλωση στο Ρίτσμοντ, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, οι οποίοι προχώρησαν σε αποδοκιμασίες στο άκουσμα του ονόματος του Μπλούμπεργκ.

Το «φαινόμενο» Μπούτιτζετζ

Είναι 37 ετών, δήμαρχος μιας πόλης 102.000 κατοίκων, βετεράνος του πολέμου στο Αφγανιστάν και παντρεμένος με έναν άνδρα: ο Πιτ Μπούτιτζετζ, ο πιο straight gay υποψήφιος στις φετινές εκλογές και ο αγαπημένος των μεγάλων δωρητών των Δημοκρατικών. Δεν έχει πολιτική εμπειρία, κάνει γκελ στην πολιτική ορθότητα και εξοργίζει ελεγχόμενα τη βαθιά θρησκευόμενη συντηρητική Αμερική.

«Βρίσκομαι εδώ για να σας πω μια διαφορετική ιστορία από το “Κάντε Ξανά Μεγάλη την Αμερική”» είπε αναφερόμενος στο σλόγκαν του Ντόναλντ Τραμπ («Make America Great Again») ο Μπούτιτζετζ, δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ στην πολιτεία της Ιντιάνα, ενώπιον των οπαδών του.

«Είναι παραπάνω από τολμηρό στην ηλικία των 37 ετών να διεκδικείς το υψηλότερο αξίωμα στον πλανήτη. Δεν ήταν ακριβώς αυτό που είχα κατά νου μέχρι πρόσφατα, όταν αναλογιζόμουν πώς θα περάσω το όγδοο έτος μου ως δήμαρχος και το 38ο έτος μου σε αυτόν τον κόσμο. Αλλά ζούμε σε μια εποχή που οφείλουμε να δράσουμε» είπε ο Μπούτιτζετζ.

Βιογραφικό… Χόλιγουντ

Γιος μετανάστη από τη Μάλτα, ο Μπούτιτζετζ αποφοίτησε από το Χάρβαρντ, όπου σπούδασε Ιστορία και Λογοτεχνία. Μιλάει οκτώ γλώσσες και είναι δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ εδώ και επτά χρόνια, διάστημα κατά το οποίο απέκτησε πολύ καλή φήμη. Στη διάρκεια της θητείας του πήρε μάλιστα άδεια επτά μηνών για να υπηρετήσει ως στρατιώτης στο Αφγανιστάν.

Αρχικά ο Μπούτιτζετζ ήταν αουτσάιντερ στην κούρσα. Στο μεταξύ όμως έχει γίνει γνωστός σ’ ολόκληρη την Αμερική και μάλιστα κατάφερε το πρώτο τρίμηνο του έτους να συγκεντρώσει χορηγίες 7 εκατ. δολαρίων, ποσό που τον κατατάσσει ψηλά μεταξύ των συνδιεκδικητών του χρίσματος των Δημοκρατικών. Και βεβαίως να κερδίσει τις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα.

Οι προθέσεις και το πρόβλημα

Ο κεντρώος Μπούτιτζετζ, βάσει της καταμέτρησης της πολιτειακής επιτροπής των Δημοκρατικών με το 71% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, εξασφαλίζει το 26,8% των εκλεκτόρων που αναλογούν στην πολιτεία στο εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών, έναντι 25,2% του γερουσιαστή του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς.

Η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Ουόρεν, που χαρακτηρίζεται, όπως και ο Σάντερς, μέλος της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, έρχεται τρίτη με 18,4%, ακολουθούμενη από τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν (15,4%) και τη γερουσιαστή Έιμι Κλόμπουτσαρ (12,6%). Μπάιντεν και Κλόμπουτσαρ κατατάσσονται στα πιο κεντρώα στελέχη του κόμματος. Συγχρόνως, το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται βαρύ πλήγμα για τον Μπάιντεν, τον 77χρονο πρώην αντιπρόεδρο του Μπάρακ Ομπάμα.

Ο υποψήφιος… αγοραστής

Πάνω από 350 εκατ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία έχει ξοδέψει ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Μάικλ Μπλούμπεργκ από τον περασμένο Νοέμβριο σε τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές και ψηφιακές διαφημίσεις, σε μια προσπάθεια «να αγοράσει», σύμφωνα με τους επικριτές του, το χρίσμα των Δημοκρατικών για την Προεδρία.

Ουδείς άλλος έχει ξοδέψει τόσα σε διαφημίσεις όσα ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, του οποίου η προσωπική περιουσία αποτιμάται σε τουλάχιστον 60 εκατ. δολάρια. Ο Σοσιαλιστής Μπέρνι Σάντερς, που έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα από όλους τους διεκδικητές του χρίσματος των Δημοκρατικών σε δωρεές, έχει δαπανήσει 37 εκατ. δολάρια, σχεδόν δέκα φορές λιγότερα από τον Μπλούμπεργκ.

Σύμφωνα με πανεθνική δημοσκόπηση του Quinnipiak University μεταξύ οπαδών των Δημοκρατικών και ανεξάρτητων ψηφοφόρων που κλίνουν προς τους Δημοκρατικούς, που δημοσιεύτηκε προ ημερών, ο Μπλούμπεργκ εξασφαλίζει 15% των ψήφων στις προκριματικές, σχεδόν στην ίδια θέση με την Ελίζαμπεθ Ουόρεν, ενώ αυξήθηκε κατά 15% το ποσοστό υποστήριξης των μαύρων ψηφοφόρων στο πρόσωπό του από τα τέλη Ιανουαρίου, την ώρα που τα αντίστοιχα ποσοστά του Τζο Μπάιντεν καταρρέουν.

To διά ταύτα

Με το ιδεολογικό αποτύπωμα του κοινωνικού χώρου που εκφράζουν οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ, αντίστοιχο με αυτό που εκπροσωπούν οι Σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη, να είναι ασθενές, και συνάμα ο ακρολαϊκισμός τύπου Τραμπ να βρίσκεται – αυτή τη στιγμή – στο απόγειο της εξάπλωσής του, οι Δημοκρατικοί φαίνεται ότι κάνουν τα πάντα για να χάσουν. Δεν έχουν ξεκάθαρες θέσεις, δεν έχουν κάποιον χαρισματικό υποψήφιο και επιστρατεύουν το μοντέλο «δισεκατομμυριούχος μόνος ψάχνει» για να αντιπαρατεθούν στον Τραμπ.

Για να το κάνουν ακόμα καλύτερο, επανέφεραν στη δημοσιότητα το ενδεχόμενο να επανέλθει ως υποψήφια – ως αντιπρόεδρος – η Χίλαρι Κλίντον! Αυτοκτονία το λιγότερο. Και αν μας επιτρέπεται μια πρόβλεψη, το μόνο δίδυμο που θα μπορούσε να νικήσει είναι δύο γυναίκες αποδεδειγμένης αξίας: η Νάνσι Πελόζι και η Μισέλ Ομπάμα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43