search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:20
MENU CLOSE

Ποιοι είναι οι «τέσσερις» που «φωτογράφησε» ο Μητσοτάκης

21.02.2020 20:01
Σύνοδος Κορυφής: Επιστολή Μισέλ στους ηγέτες της Ε.Ε. - Δείπνο με... μενού την Τουρκία - Media
 
Ένα… καρφί για τους «τέσσερις», δηλαδή, τις τέσσερις χώρες-μέλη της Ε.Ε. που όχι μόνο δεν συμφωνούν σε αύξηση του προϋπολογισμού της Ένωσης, αλλά πιέζουν για συρρίκνωσή του, περιέλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το «ναυάγιο» της Συνόδου Κορυφής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ).
 
Ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για την επιμονή τεσσάρων μεσαίων ευρωπαϊκών χωρών, ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν έπρεπε με τίποτα να ξεπεράσει το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Ε.Ε. Με άλλα λόγια, επισήμανε πως κάποιοι επέμειναν ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους και έκανε λόγο για «μαξιμαλιστικές απόψεις».
 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «μιλάμε για τις χώρες που πληρώνουν και τις χώρες που παίρνουν πόρους. Αλλά σκέφτηκε κανένας τα κέρδη των χωρών που πληρώνουν από τις πολιτικές συνοχής; Έχουμε σκεφτεί ότι έχουμε χάσει δυναμικό – νέους επιστήμονες- που τους πληρώσαμε για να σπουδάσουν και έχουν πάει στις χώρες αυτές;».
 
Ωστόσο, ποιες είναι αυτές οι χώρες; Πρόκειται για τη Δανία, την Αυστρία, τη Σουηδία και την Ολλανδία, τις επονομαζόμενες «τέσσερις σφιχτοχέρες», που προσήλθαν στις συζητήσεις με το αδιαπραγμάτευτο αίτημα, το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού να μην ξεπεράσει το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της ΕΕ.
 
Η συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ήταν στο 1,069%, όμως απορρίφθηκε αμέσως όταν την έθεσε στους ηγέτες και μετά το «ναυάγιο» ο Μισέλ παραδέχθηκε ότι η διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι πολύ δύσκολη, και ιδίως μετά το Brexit.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:19