30/03/2020 01:34:34

Ποιοι είναι οι «τέσσερις» που «φωτογράφησε» ο Μητσοτάκης

Ποιοι είναι οι «τέσσερις» που «φωτογράφησε» ο Μητσοτάκης - Media
 
Ένα... καρφί για τους «τέσσερις», δηλαδή, τις τέσσερις χώρες-μέλη της Ε.Ε. που όχι μόνο δεν συμφωνούν σε αύξηση του προϋπολογισμού της Ένωσης, αλλά πιέζουν για συρρίκνωσή του, περιέλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το «ναυάγιο» της Συνόδου Κορυφής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ).
 
Ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για την επιμονή τεσσάρων μεσαίων ευρωπαϊκών χωρών, ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν έπρεπε με τίποτα να ξεπεράσει το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Ε.Ε. Με άλλα λόγια, επισήμανε πως κάποιοι επέμειναν ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους και έκανε λόγο για «μαξιμαλιστικές απόψεις».
 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «μιλάμε για τις χώρες που πληρώνουν και τις χώρες που παίρνουν πόρους. Αλλά σκέφτηκε κανένας τα κέρδη των χωρών που πληρώνουν από τις πολιτικές συνοχής; Έχουμε σκεφτεί ότι έχουμε χάσει δυναμικό – νέους επιστήμονες- που τους πληρώσαμε για να σπουδάσουν και έχουν πάει στις χώρες αυτές;».
 
Ωστόσο, ποιες είναι αυτές οι χώρες; Πρόκειται για τη Δανία, την Αυστρία, τη Σουηδία και την Ολλανδία, τις επονομαζόμενες «τέσσερις σφιχτοχέρες», που προσήλθαν στις συζητήσεις με το αδιαπραγμάτευτο αίτημα, το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού να μην ξεπεράσει το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της ΕΕ.
 
Η συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ήταν στο 1,069%, όμως απορρίφθηκε αμέσως όταν την έθεσε στους ηγέτες και μετά το «ναυάγιο» ο Μισέλ παραδέχθηκε ότι η διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι πολύ δύσκολη, και ιδίως μετά το Brexit.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.