search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 19:26
MENU CLOSE

Κάψτε το σενάριο

24.02.2020 06:55

 

Τα πρώτα σενάρια για πρόωρες εκλογές άρχισαν να εμφανίζονται στον φιλοκυβερνητικό τύπο εν είδη διλήμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη , παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός λέει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Στήσε κάλπες το φθινόπωρο» του εισηγούνται οι συνεργάτες του προκειμένου να τελειώνει μία και καλή με την απλή αναλογική και με το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί και πάλι στην εξουσία .

Η είδηση έχει ενδιαφέρον γιατί για πρώτη φορά την προσφυγή στις κάλπες δεν την ζητάει η αξιωματική αντιπολίτευση ,- όπως γίνεται συνήθως -αλλά την βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση , μέσω κύκλων της …

Προφανώς και το Μέγαρο Μαξίμου έχει τους λόγους του για να μπαίνει σε μια τέτοια συζήτηση  από τώρα , το ερώτημα ωστόσο είναι με τι διακύβευα μια ισχυρή κυβέρνηση –η ισχυρότερη των τελευταίων δέκα χρόνων θα ζητήσει και πάλι την ψήφο των πολιτών.

Εκείνοι που γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα μέσα στην ΝΔ λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις  να στήσει κάλπες για δύο λόγους .

 Ο πρώτος είναι ότι μέχρι και τον Ιανουάριο του 2021 οι εκλογές θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης  γεγονός που τον καθιστά απόλυτο κυρίαρχο στο  εσωκομματικό παιχνίδι και στην αντιμετώπιση των οποίων εσωκομματικών προβλημάτων προκύψουν εξ αιτία των ελληνοτουρκικών θεμάτων και της Χάγης .

Μέσα από αυτή την διαδικασία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορεί να δημιουργήσει το δικό του κόμμα , με τους δικούς του ανθρώπους και τις δικές του ιδέες , δίνοντας τέλος  σε  αντιλήψεις και θέσεις που εκφράζουν βουλευτές της ΝΔ  που πρόσκεινται ιδεολογικά και πολιτικά στους πρώην προέδρους του κόμματος  .   

Φυσικά μέχρι να στήσει τις  κάλπες θα έχει μειώσει  στο ελάχιστο τις οποίες εσωκομματικές αντιδράσεις για την Χάγη καθώς η λίστα  θα επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια αρκετών…

Ο δεύτερος λόγος  έχει να κάνει με την αλλαγή του εκλογικού νόμου προκειμένου να καεί η απλή αναλογική. Το θέμα ωστόσο είναι  τι θα πει   ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολίτες προκειμένου να στήσει τις κάλπες  καθώς  είναι λίγο παράδοξο ο πρωθυπουργός  να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό λέγοντας του ότι η αυτοδυναμία που του έδωσε (158 βουλευτές ) δεν είναι αρκετά μεγάλη  για να κυβερνήσει  .

 Προφανώς και θα πρέπει να εξηγήσει ότι οι εκλογές έχουν στόχο την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά αυτό γιατί απαραίτητα πρέπει να ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό ;  Και τελικά  είναι σίγουρο ότι το  τρικ της αλλαγής του νόμου θα φέρει τα αποτελέσματα που θέλει; 

Η  προσφυγή στην Χάγη  μπορεί σύμφωνα με κάποιους να είναι το θέμα που τελικά  ο  Κυριάκος Μητσοτάκης  θα έστηνε κάλπες.  Όμως  και σε αυτή την περίπτωση ποιο   ακριβώς θα είναι το ζητούμενο;  Εκλογές δημοψηφισματικού χαρακτήρα με ερώτημα αν  πρέπει να πάει στην Χάγη για την υφαλοκρηπίδα  ή όχι;

Φυσικά όχι θα του απαντούσε ο Ελληνικός λαός και γι αυτό δεν πρέπει να ρωτήσει ούτε δημοσκόπους , ούτε αστρολόγους ,  ούτε καν το μαξιλάρι του όπως έκανε κάποτε ο Χαρίλαος Φλωράκης. Ο Ελληνικός  λαός ένα πράγμα έχει μάθει διαχρονικά και ανεξάρτητα με το ποιος τον κυβερνούσε. Στην Χάγη δεν πάς, γιατί όποιος πάει κάτι χάνει…

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης  σε δηλώσεις πριν από λίγο καιρό είχε  ανοίξει μάλιστα  την πόρτα της Χάγης  λέγοντας ότι  το θέμα  της υφαλοκρηπίδας και η ΑΟΖ «είναι μια διαφορά την οποία θέλουμε και μπορούμε να τη συζητήσουμε» διευκρινίζοντας πως «αν κάποιοι αισθάνονται ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους τότε δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από το ενδεχόμενο αυτή η μία διαφορά την οποία έχουμε και αναγνωρίζουμε με την Τουρκία να καταλήξει στη Χάγη σε ένα διεθνές δικαστήριο το οποίο θα αποφανθεί για το ποιος τελικά έχει δίκιο και το ποιος έχει άδικο».

Ο πρωθυπουργός  γι αυτό το θέμα βρίσκεται ωστόσο  ανάμεσα στα δυο στενά καθώς δέχεται πιέσεις από  τους ισχυρούς μας εταίρους αλλά και από  τους  «ρεαλιστές» του κόμματος του , όπως από την  αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη και τον    σύμβουλό του για τα εθνικά θέματα  Θάνο Ντόκο  καθώς και οι δύο  θεωρούν ότι η   Χάγη είναι μία λύση.   

Από την  άλλη πλευρά βρίσκεται ωστόσο  η σκληρή πτέρυγα της ΝΔ με τον  Αντ. Σαμαρά  , τον  Αδωνι Γεωργιάδη, τον  Μάκη Βορίδη  και τους  πέριξ αυτών  να πρωτοστατούν  για την αποφυγή μιας τέτοια εξέλιξης.  Επιφυλακτικός εμφανίζεται σε άλλους τόνους και ο Κώστας Καραμανλής.

Τελικά οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη μήπως πρέπει να κάψουν το σενάριο των πρόωρων  εκλογών τουλάχιστον για την ώρα καθώς και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να πάνε για μαλλί  και  να βγουν κουρεμένοι….

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 19:25