search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:30
MENU CLOSE

Χ.Α: Κατάρρευση του Γενικού Δείκτη – Στο «κόκκινο» και η Ευρώπη λόγω κορονοϊού

24.02.2020 11:59
Χ.Α: Κατάρρευση του Γενικού Δείκτη - Στο «κόκκινο» και η Ευρώπη λόγω κορονοϊού - Media

 

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές, με το ιταλικό χρηματιστήριο να καταγράφει απώλειες 4,76%, καθώς στην Ιταλία εμφανίζεται η μεγαλύτερη έξαρση του κορωνοϊού, εκτός Ασίας.

Πιο συγκεκριμένα, πέμπτος νεκρός στην Ιταλία καταγράφηκε στην γείτονα χώρα, σύμφωνα με το ραδιόφωνο της RAI, ενώ πάνω από 200 είναι τα κρούσματα. Σε καραντίνα βρίσκονται πάνω από 10 πόλεις του ιταλικού βορρά, με τις πιο εύπορες περιοχές της Λομβαρδίας και του Βένετο, που βρίσκονται το Μιλάνο και η Βενετία αντίστοιχα, να είναι στο επίκεντρο των περιπτώσεων κορωνοϊού. Οι συγκεκριμένες περιοχές αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% της οικονομικής παραγωγής της Ιταλίας, ενώ η πλειοψηφία των πόλεων που είναι σε καραντίνα βρίσκονται βόρεια από το οικονομικό κέντρο του Μιλάνου.

Σχολεία, μουσεία, πανεπιστήμια και σινεμά έκλεισαν, ενώ άλλες δημόσιες εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων αγώνων του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, ακυρώθηκαν. Το διάσημο καρναβάλι της Βενετίας που επρόκειτο να ολοκληρωθεί την Τρίτη, κατέβασε αυλαία την Κυριακή, λόγω του ιού. Την ίδια ώρα, αδειάζουν τα ράφια στα super market.

Από την άλλη και σύμφωνα με τις οικονομικές ειδήσεις που δημοσιεύονται, “η επιδημία του κορωνοϊού πιθανότατα θα μειώσει τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας φέτος στο 5,6%, χαμηλότερα κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από την πρόβλεψη του Ιανουαρίου, και θα αφαιρέσει 0,1 ποσοστιαία μονάδα από την παγκόσμια ανάπτυξη”, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο εξετάζει και ακόμα δυσμενέστερα σενάρια.

Πιθανότητα 50% δίνουν οι αγορές σε μείωση επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο, ένδειξη των εντεινόμενων ανησυχιών για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία της ευρωζώνης.

Άνοδο σημείωσε το γερμανικό επενδυτικό κλίμα τον Φεβρουάριο. Ο ερευνητικός οργανισμός Ifo ανακοίνωσε ότι το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία αυξήθηκε στις 96,1 μονάδες, μετά την ανοδικά αναθεωρημένο αποτέλεσμα των 96,0 μονάδων του Ιανουαρίου. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσει στις 95,3 μονάδες αυτόν τον μήνα.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, το σύνολο των βασικών δεικτών έχει κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, καταγράφοντας απώλειες σημαντικά μεγαλύτερες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών ξεπερνά το 1 προς 15.

Στα αρνητικά της συνεδρίασης, η απόλυτη επικράτηση των πωλητών στο ταμπλό των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης και ο υψηλός τζίρος ο οποίος συνοδεύει στο σημερινό “ξεπούλημα”.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει καταγράψει, μέχρι στιγμής, χαμηλό ημέρας στις 822,21 μονάδες (-7,93%), ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 97 εκατ., από τα οποία τα 8,3 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-10,65%), Εθνική (-10,61%), Πειραιώς (-12,07%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-10,85%), ΔΕΗ (-10,68%), Ελλάκτωρα (-10,39%) και Fourli (-10,38%).

Εννοείται ότι το υπόλοιπο της συνεδρίασης θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς πιθανό ξεκίνημα της Wall Street στο “βαθύ κόκκινο”, δεν αποκλείεται να φέρει την κατάσταση στο Χ.Α. εκτός ελέγχου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:26