22/01/2021 06:11:13

Ανακύκλωση: Τι πρέπει να πετάμε τελικά στον μπλε κάδο;

Ανακύκλωση: Τι πρέπει να πετάμε τελικά στον μπλε κάδο; - Media

 

Η ανακύκλωση στις μέρες μας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προστασία του περιβάλλοντος και του μέλλοντός μας. Ολο και περισσότεροι άνθρωποι ευαισθητοποιούνται και συμμετέχουν στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος μέσω της ανακύκλωσης.

Μπορεί να έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε που ξεκίνησε η ανακύκλωση στην Ελλάδα, ωστόσο ακόμα και σήμερα βλέπουμε τους μπλε κάδους ανακύκλωσης φορτωμενους με κάθε είδος σκουπίδι. Αυτό δείχνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ακόμα η ανακύκλωση στη χώρα μας. Φανερώνουν όμως και τη σύγχυση για το τι πρέπει να πέφτει ή όχι στον μπλε κάδο, την οποία έχουν ακόμα και πολίτες που θέλουν να συμμετέχουν στην ανακύκλωση.

Σας παραθέτουμε 14 πράγματα τα οποία πρέπει να αποφεύγονται από τον μπλε κάδο ανακύκλωσης

 1. Σπασμένα γυαλιά

Μακριά από τους κάδους της ανακύκλωσης πρέπει να κρατηθεί κάθε σπασμένο γυάλινο είδος. Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, αλλά τα σπασμένα γυαλιά όχι διότι τη διαλογή των υλικών την κάνουν εργαζόμενοι με τα χέρια και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων.

 1. Καλαμάκια και πλαστικά μαχαιροπίρουνα

Παρότι είναι πλαστικά, τα συγκεκριμένα υλικά μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται.

 1. Κρεμάστρες

Οι πλαστικές, σιδερένιες και ξύλινες κρεμάστρες δεν είναι ανακυκλώσιμες.

 1. Λερωμένα κουτιά από πίτσα

Μπορεί να είναι χάρτινα και πλαστικά, αλλά δεν ανακυκλώνονται καθώς είναι γεμάτα λίπη και υπολείμματα τροφών.

 1. Το βρεγμένο ή λερωμένο χαρτί.

Λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Ακατάλληλο για ανακύκλωση είναι και το βρεγμένο χαρτί, ακόμη κι όταν στεγνώσει, γιατί οι ίνες του χαρτιού «μαζεύουν» όταν βρέχονται.

 1. Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια

Παρόλο που τα πλαστικά μπουκάλια είναι βασικό ανακυκλώσιμο υλικό, τα καπάκια τους ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο. Άρα πρέπει να τα αφαιρούμε και να τα πετάμε ξεχωριστά στον μπλε κάδο.

 1. Οι βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες σακούλες,

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται με τις βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες σακούλες, όπως αυτές που δίνουν πολλά σούπερ μάρκετ. Οι σακούλες αυτές μοιάζουν με τις απλές πλαστικές σακούλες, αλλά δεν είναι ίδιες. Ενώ οι απλές πλαστικές σακούλες μπορούν να ανακυκλωθούν και να γίνουν πλαστικό φιλμ, οι βιοδιασπώμενες αποσυντίθενται και δεν ανακυκλώνονται.

 1. Μπαταρίες

Οι μπαταρίες μίας χρήσης μπορούν να ανακυκλωθούν σε διάφορα σημεία, που έχουν μπει σε πρόγραμμα ανακύκλωσης μπαταριών. Αλλά δεν τις πετάμε σε κάδους ανακύκλωσης.

 1. Αφρολέξ

είναι παράγωγο του πετρελαίου και ιδιαίτερα εύφλεκτο, γι αυτό θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα περισσότερα κέντρα ανακύκλωσης.

 1. Παιδικά παιχνίδια ακόμα κι αν είναι πλαστικά

 2. Λάστιχο κήπου

 3. Λάστιχα αυτοκίνητου

 4. Τα κεραμικά είδη

όπως σκεύη ή κούπες καφέ δεν ανακυκλώνονται.

 1. Τα κουτιά των χυμών

η πλαστική επικάλυψη που έχουν τα καθιστά ακατάλληλα για ανακύκλωση.

Τα... SOS της ανακύκλωσης

 • Να διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα απορρίμματα. Να αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες από τα υπολείμματα και, αν χρειάζεται, να τις ξεπλένουμε.

 • Να διπλώνουμε/ συμπιέζουμε τα χαρτοκιβώτια.

 • Δεν πετάμε στον κάδο τα υλικά συσκευασίας μέσα σε δεμένες σακούλες, αλλά τα ρίχνουμε χύμα.

 • Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

 • Κλείνουμε τους κάδους, για να προστατεύσουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τη βροχή.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.