07/04/2020 21:12:51

Δημόπουλος για κορωνοϊό: Πάνω από το 85% των περιπτώσεων μπορούν να μείνουν στο σπίτι τους (Video)

Κορωνοϊός - Δημόπουλος: Έχουμε να κάνουμε με έναν ύπουλο ιό - Τι ισχύει για το plaquenil και τη χλωροκίνη - Media

 

Ο Θάνος Δημόπουλος, καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθήνας  φιλοξενήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 "Δέκα" και μίλησε για την επέλαση του κορωνοιού.

Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στη βοήθεια της Κίνας σε όλο τον κόσμο, στα πρώτα μέτρα στη χώρα μας αν και όταν εμφανιστεί ο ιός , τον ... "εχθρό" του κορωνοιού που είναι η άνοδος της θερμοκρασίας αλλά και το αν και πού έχει νόημα η χρήση μάσκας.

"Δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη για το αν και πότε θα έρθει ο ιός στη χώρα μας ή σε ποια ένταση θα έρθει. Αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε αν το σύστημα Υγείας είναι έτοιμο. Πιστεύω ότι η Κίνα προσέφερε πολύ μεγάλη υπηρεσία σε όλο τον κόσμο , καθυστέρησε την επέκταση του ιού για, περίπου δύο μήνες και έδωσε τη δυνατότητα σε όλα τα κράτη να ετοιμαστούν μεταξύ των οποίων και στο δικό μας. 

Αν έχουμε κρούσματα εδώ, θα περάσουμε στη φάση της περιχαράκωσης, στη φάση της αξιολόγησης. Ξέρουμε ότι πάνω από το 85% των περιπτώσεων μπορούν να μείνουν στο σπίτι τους , να παίρνουν αντιπυρετικά, να πίνουν υγρά, να παρακολουθούν τον πυρετό τους και να καταφεύγουν στα νοσοκομεία ή στους γιατρούς τους όταν έχουν ειδικά συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό, δύσπνοια, έντονο βήχα ή άλλες επιπλοκές. 

Με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει μια ψύχραιμη αντιμετώπιση και την αξιοποίηση που έχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιστεύω ότι δεν θα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Γνωρίζουμε ακόμα ότι οι κορωνοιοί  όταν αυξηθεί η θερμοκρασία γίνονται πολύ λιγότερο μεταδοτικοί , επιβιώνουν πολύ λιγότερο την άνοιξη και το καλοκαίρι. 

Ανεξάρτητα από ηλικία, και με εξαίρεση άτομα με νεφρική ανεπάρκεια ή νεοπλασίες η θνησιμότητα είναι κάτω από 1% . Δεν σημαίνει ότι αυτό είναι αμελητέο αλλά να σκεφθούμε ότι ήδη φέτος, από τον ιό της γρίπης, έχουμε 60 νεκρούς από γρίπη στη χώρα μας και στις ΗΠΑ 14.000 νεκρούς. 
Δεν μπορούμε να ξέρουμε προς τα που θα πάει η κατάσταση. Αυτό που έχει σημασία στην παρούσα φάση είναι ότι υπάρχει ένα σαφές σχέδιο στη χώρα μας το οποίο έχει αποτυπωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το υπουργείο Υγείας. 

Τη μάσκα έχει σημασία να τη χρησιμοποιεί κάποιος όταν έχει συμπτώματα είτε από το ανώτερο αναπνευστικό είτε αισθάνεται ότι έχει κρυώσει, με σκοπό να μειώσει τη μεταφορά των σταγονιδίων προς το περιβάλλον. Δεν έχει νόημα να φοράμε μάσκα και να κυκλοφορούμε στους δρόμους. Επομένως , η ενεργητική προφύλαξη και "απομόνωση" ατόμων  που έχουν μια ιογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συμβάλει στη μείωση της μετάδοσης και του κορωνοιού εάν και όποτε προκύψει αλλά και άλλων πολύ συχνότερων ιών "

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.