search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:17
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Κλείσιμο μετρό, δρόμων και σχολείων – Το σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση σε περίπτωση πανδημίας

25.02.2020 09:30
4902302.jpg

 

Πάνω από δέκα διαφορετικά σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα έχει επεξεργαστεί και είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Καθένα απ’ αυτά βασίζεται σε ξεχωριστά σενάρια αναφορικά με την περιοχή εμφάνισης κρουσμάτων, την ταχύτητα πολλαπλασιασμού τους κ.ά. Το πλέον εφιαλτικό απ’ αυτά, εκείνο της πανδημίας σε ένα από τα δύο μητροπολιτικά κέντρα της χώρας (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) προβλέπει ενεργοποίηση όχι μόνο της Αστυνομίας αλλά και των Eνόπλων Δυνάμεων, εφαρμογή μέτρων για τον αποκλεισμό της κίνησης σε μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα, κλείσιμο του μετρό κ.ά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», τα διαφορετικά σενάρια χωρίζονται σε τρεις ξεχωριστές φάσεις.

Στο ενδεχόμενο εμφάνισης κρουσμάτων στο εσωτερικό της χώρας έχουν καταρτιστεί διαφορετικά σχέδια για το ενδεχόμενο εντοπισμού ασθενών π.χ. σε μια περιφερειακή πόλη, άλλα εάν βρεθούν ασθενείς σε κάποιο νησί και διαφορετικά εάν τα κρούσματα καταγραφούν σε μία από τις ελληνικές μεγαλουπόλεις.

Σε αυτό το στάδιο ο συντονισμός των δράσεων περνάει από το υπουργείο Υγείας στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όπως ακριβώς συμβαίνει στη γειτονική Ιταλία. Ταυτόχρονα, ενεργοποιείται η Αστυνομία για την εφαρμογή μέτρων, όπως ο περιορισμός της κίνησης από και προς περιοχές με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και η τήρηση της τάξης σε περίπτωση πανικού.

Στην τρίτη φάση τα σενάρια αφορούν την πανδημία, την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Προβλέπουν ενεργοποίηση του Στρατού, κλείσιμο σχολείων, δημόσιων συγκοινωνιών, υπηρεσιών κ.ο.κ. Ξεχωριστά σχέδια έχουν καταρτιστεί και για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κορωνοϊού σε νησιωτικές περιοχές όπου υπάρχουν κέντρα κράτησης μεταναστών.

Προβλέπεται αυστηρός περιορισμός στην κίνηση των μεταναστών και χρήση πλοίων για τη φιλοξενία και νοσηλεία όσων έχουν μολυνθεί από τον ιό. Τα διαβαθμισμένα σχέδια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας τελούν σε γνώση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ στη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη παρών ήταν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:17