search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:37
MENU CLOSE

Προσφυγικό: Σφοδρές αντιδράσεις σε Χίο και Λέσβο για ΜΑΤ και ξύλο – Αγανάκτηση και οργή στα νησιά (Video/Photos)

25.02.2020 11:55
Προσφυγικό: Σφοδρές αντιδράσεις σε Χίο και Λέσβο για ΜΑΤ και ξύλο - Αγανάκτηση και οργή στα νησιά (Video/Photos) - Media

 

Πάνω από 5.000 υπολογίζονται οι κάτοικοι της Χίου που συμμετείχαν στην δυναμική συγκέντρωση που πργαματοποιήθηκε το πρωί στην πλατεία Βουνακίου, αμέσως μετά τις βίαιες επιχειρήσεις των ΜΑΤ και την εκτεταμένη χρήση χημικών.

Όπως μεταδίδει το τοπικό site astraparis.gr, οι συγκεντρωμένοι φανερά αγανακτισμένοι και προβληματισμένοι με την σκληρότητα που αντιμετώπισαν τα ΜΑΤ τους πολίτες εκδήλωσαν την ξεκάθαρη απόφασή τους να συνεχισθεί ο αγώνας κατά του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη κατασκευή της κλειστής δομής προσφύγων και μεταναστών στο Αίπος.

Την ίδια αγανάκτηση και οργή σε όλους τους τόνους εξέφρασαν ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Παντελής Μπουγδάνος, λέγοντας ότι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας γνώρισε την σκληρότητα των ΜΑΤ, ενώ ο  αντιδήμαρχος κ. Χαράλαμπος Μπουρνιάς ο οποίος αναφέρθηκε στο περιστατικό με τον τραυματισμό του δημάρχου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, χθες βράδυ στο λιμάνι των Μεστών και ανακοίνωσε ότι ο δήμαρχος παραμένει κλινήρης στο νοσοκομείο Χίου.

Ο κ. Δημήτρης Παπαλιός από την συντονιστική επιτροπή χαρακτήρισε persona non grata τον βουλευτή Χίου και υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, συνέστησε στους πολίτες ψυχραιμία και κάλεσε σε συμμετοχή μαζί με όλα τα μέλη της επιτροπής στην παράκληση του μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο στον Άγιο Γιώργη στο Φλώρι του Αίπους, με εκκίνηση από το κτίριο του ΦΟΒ στις 2.30 το μεσημέρι της Τρίτης.

Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν στην συνέχεια πορεία από την πλατεία στο γραφείο του κ. Μηταράκη, στο τέρμα της οδού Απλωταριάς, με συνθήματα εναντίνον και ζητώντας την παραίτησή του.

Χημικά και ξύλο και στην Λέσβο

Το σκηνικό της έντασης καλά κρατεί και στην Λέσβο.

Όπως αναφέρει το stonisi.gr, διπλή απρόκλητη επίθεση δέχθηκαν οι κάτοικοι της Λέσβου που ήταν συγκεντρωμένοι στο Διαβολόρεμα, στην έτερη είσοδο προς την επιταγμένη έκταση της Καράβας.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιχείρησαν όχι μία, αλλά δύο φορές, να διασπάσουν το πλήθος που διαμαρτύρεται για την επίταξη και τη νέα κλειστή δομή που επιχειρεί να φτιάξει η Κυβέρνηση της ΝΔ στη Λέσβο.

Από την επίθεση των ΜΑΤ έπιασαν μάλιστα και μικρές εστίες φωτιάς μέσα στο δάσος.

Οι κάτοικοι της Λέσβου που βρίσκονταν στο σημείο, μαζί τους και ο βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς, κλαίγοντας κυριολεκτικά από τα χημικά, δεν μπορούσαν να πιστέψουν τη βιαιότητα της επίθεσης.

Γενική απεργία την Τετάρτη στο νησί

Ημέρα γενικής απεργίας ορίστηκε η αυριανή στο Βόρειο Αιγαίο. Αυτό έκανε γνωστό, με ανάρτησή του, ο περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, «σε ένδειξη διαμαρτυρίας και δυναμικής αντιδράσεως των κατοίκων στην παράλογη βία και χρήση χημικών από τα ΜΑΤ, κατόπιν εντολών της κυβερνήσεως».

Ο περιφερειάρχης τόνισε πως «οι νήσοι μας, πυλώνες του Ελληνισμού και ακρίτες της Ελλάδας, δεν θα μετατραπούν σε φυλακές, καταθετήρια ψυχών και μόνιμη κατοικία δεκάδων χιλιάδων μεταναστών, όπως επιδιώκει η Πολιτεία».

Και σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αναφέρει πως από κοινού με τους δήμους της καταδικάζουν «τη βάρβαρη και άκρως επιθετική ενέργεια της κυβέρνησης να αποστείλει τα ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο, για να επιβάλουν τη βίαιη μετατροπή τους σε νέες φυλακές, προκαλώντας τη βούληση και την αξιοπρέπεια των νησιωτών. Καταγγέλλουν τις επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής σε ανυπεράσπιστους νησιώτες και τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό των οδών».

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι δήμοι της καλούν σε συμμετοχή στην αυριανή γενική απεργία και κάνουν γνωστό πως δημιουργείται συντονιστικό όργανο από τις περιφερειακές παρατάξεις και τους δημάρχους.

Και νωρίτερα, με αφορμή τα επεισόδια που σημειώνονται από τα ξημερώματα της Τρίτης στη Λέσβο, ο κ. Μουτζούρης είχε σχολιάσει πως «είναι ημέρα ντροπής σήμερα για όλους μας και κυρίως για αυτούς που διέταξαν αυτά τα έκτροπα, να δαρεί ο κόσμος, οι ακρίτες του Αιγαίου εδώ που φυλάνε τα νησιά μας! Είναι ντροπή να δέρνονται και να υποφέρουν από τα καπνογόνα. Ούτε η Χούντα δεν τα έκανε αυτά!».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:28