search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:32
MENU CLOSE

Χ.Α.: Προσπάθεια αντίδρασης, με εμφανείς δόσεις νευρικότητας

25.02.2020 12:13
Χ.Α.: Προσπάθεια αντίδρασης, με εμφανείς δόσεις νευρικότητας - Media

 

Με αρνητικά πρόσημα, αλλά απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες, κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, αλλά και τις οικονομικές ειδήσεις που δημοσιεύονται.

Σύμφωνα με τις τελευταίες, αναθεώρησε χαμηλότερα την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το γερμανικό ερευνητικό ινστιτούτο ZEW. Εκτιμά, πλέον, ότι το κινεζικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,2% το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ για όλη τη χρονιά αναμένει ότι η ανάπτυξη θα φτάσει στο 5,4%. Τα στοιχεία είναι πολύ χαμηλότερα από την αρχική πρόβλεψη για 6% ανάπτυξη και στις δύο περιπτώσεις.

Στάσιμη παρέμεινε η γερμανική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, που επιβεβαίωσε την προκαταρκτική της εκτίμηση. Το ΑΕΠ ήταν αμετάβλητο σε τριμηνιαία βάση, ενώ αυξήθηκε 0,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,6% το 2019.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, η κατανάλωση των νοικοκυριών ήταν στάσιμη, ενώ η δημόσια κατανάλωση αυξήθηκε μόνο 0,3%. Χαμηλότερα κινήθηκε και το εξωτερικό εμπόριο, με τις εξαγωγές να υποχωρούν 0,2%, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και τις εισαγωγές να αυξάνονται 1,3%.

Ήπια σενάρια για τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη από το ξέσπασμα του κορωνοϊού εξετάζει η Goldman Sachs, ενώ προβλέπει βραχυπρόθεσμες αναταράξεις στα χρηματιστήρια.

Από την άλλη, η Goldman Sachs μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους, εξαιτίας των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Η επενδυτική τράπεζα αναμένει ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της επιδημίας θα είναι μεγαλύτερος από τις αρχικές εκτιμήσεις. Έτσι, για το πρώτο τρίμηνο του 2020, η Goldman Sachs προβλέπει ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,2%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,4%.

Η προοπτική επιδημίας του κορωναϊού και του πώς αυτή θα μπορούσε να είναι η πρώτη πανίσχυρη πανδημία της εποχής της παγκοσμιοποίησης, αυξάνει τις αμφιβολίες για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι οικονομολόγοι της Oxford Economics Ltd. εκτιμούν ότι η διεθνής κρίση υγείας θα μπορούσε να αφαιρέσει πάνω από 1 τρισ. δολάρια από το παγκόσμιο ΑΕΠ.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης, βρήκε τους βασικούς δείκτες σε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, με σημαντικές δόσεις νευρικότητας, ενώ σε υψηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 812,54 (-0,71%) και 836,91 μονάδων (+2,27%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 66 εκατ., από τα οποία τα 5 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ηγούνται της προσπάθειας ανοδικής αντίδρασης, τα μεγαλύτερα κέρδη για Εθνική (+4,09%), Πειραιώς (+5,67%), Eurobank (+3,92%), Viohalco (+3,45%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+5,85%), ΔΕΗ (+5,68%), Lamda Development (+3,70%), Jumbo (+5%) και ΟΠΑΠ (+3,56%).

Να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο παραμένουν οι Motor Oil (-0,39%), 3E (-0,46%), Ελλάκτωρ (-0,14%), ΟΛΠ (-0,21%) και Σαράντης (-1,11%).

Σαφώς μικρότερη η κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ενώ για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του γενικού δείκτη με θετικό πρόσημο και κοντά στα υψηλά ημέρας.

Αντίθετα, σημαντική υποχώρηση από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, θα επιδεινώσει έτι περαιτέρω κλίμα και ψυχολογία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:28