search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:50
MENU CLOSE

Ο Όλι και ο άλλος…

01.03.2010 09:54
Ο Όλι και ο άλλος... - Media

Η ευρωπαϊκή πίεση προς την Ελλάδα έχει ονοματεπώνυνο. Τη λεν «Όλι Ρεν» και σήμερα ενσκήπτει στην Αθήνα. Ας εγκαταλείψουμε το θηλυκό γένος… Πρόκειται για έναν σαρανταοχτάχρονο κύριο σκανδιναβικής κατατομής, παντρεμένο και πατέρα μίας κόρης, που, όπως ο ίδιος δηλώνει, σημείο αναφοράς των πολιτικών και ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων του υπήρξε ανέκαθεν η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και διεύρυνση (ανέλαβε το αξίωμα του Επιτρόπου Διεύρυνσης το 2004). Στην περίπτωση της Ελλάδας το όραμά του γίνεται πράξη. Η πνιγηρή για τη χώρα μας συγκυρία του παρέχει μια μοναδική ευκαιρία… να «ολοκληρώσει» ευρωπαϊκώ τω τρόπω… και να μας διευρύνει… τις διεξόδους… Αυτό άλλωστε θα άρμοζε σε κάθε διάδοχο του Χοακίν Αλμούνια, σωστό και πρόστυχο. Πολλώ δε μάλλον στον Όλι που, όπως προκύπτει από το βιογραφικό του, δεν είναι καθόλου τυχαίος.

Η ευρωπαϊκή πίεση προς την Ελλάδα έχει ονοματεπώνυνο. Τη λεν «Όλι Ρεν» και σήμερα ενσκήπτει στην Αθήνα. Ας εγκαταλείψουμε το θηλυκό γένος… Πρόκειται για έναν σαρανταοχτάχρονο κύριο σκανδιναβικής κατατομής, παντρεμένο και πατέρα μίας κόρης, που, όπως ο ίδιος δηλώνει, σημείο αναφοράς των πολιτικών και ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων του υπήρξε ανέκαθεν η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και διεύρυνση (ανέλαβε το αξίωμα του Επιτρόπου Διεύρυνσης το 2004). Στην περίπτωση της Ελλάδας το όραμά του γίνεται πράξη. Η πνιγηρή για τη χώρα μας συγκυρία του παρέχει μια μοναδική ευκαιρία… να «ολοκληρώσει» ευρωπαϊκώ τω τρόπω… και να μας διευρύνει… τις διεξόδους… Αυτό άλλωστε θα άρμοζε σε κάθε διάδοχο του Χοακίν Αλμούνια, σωστό και πρόστυχο. Πολλώ δε μάλλον στον Όλι που, όπως προκύπτει από το βιογραφικό του, δεν είναι καθόλου τυχαίος. Σπούδασε Οικονομικά, Διεθνείς σχέσεις και Δημοσιογραφία στο Κολέγιο Μακάλεστερ στο Σεν Πωλ της Μινεσσότα. Έλαβε μεταπτυχιακό στις πολιτικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι το 1989 και το διδακτορικό του δίπλωμα από το πανεπιστήμιο της Οξφόδης το 1996. Τεχνοκράτης με τα ούλα του…

Η πολιτική καριέρα του ξεκίνησε το 1987 όταν εξελέγη αρχηγός της νεολαίας του Κεντρικού Κόμματος της Φινλανδίας και παρέμεινε στη θέση αυτή έως το 1989. Το 1988 εξελέγη αναπληρωτής πρόεδρος του Κεντρικού Κόμματος και δημοτικός σύμβουλος στο δήμο του Ελσίνκι και υπηρέτησε και στις δύο θέσεις έως το 1994. Διετέλεσε μέλος του φινλανδικού κοινοβουλίου από το 1991 έως το 1995 και παράλληλα ηγήθηκε της φινλανδικής αποστολής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μεταξύ 1992 και 1993, διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Έσκο Άχο.

Από το 1995 έως το 1996, ο Όλι υπήρξε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και για αρκετούς μήνες προήδρευσε της Φιλελεύθερής του ομάδας. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κινήματος της Φινλανδίας από το 1996 έως το 1988. Το ίδιο έτος, ήταν προϊστάμενος του γραφείου του Έρκι Λίκανεν, του φινλανδού αντιπροσώπου στην ομάδα των 19 επιτρόπων του προέδρου της ΕΕ Ρομάνο Πρόντι και παρέμεινε στη θέση αυτή έως το 2002.

Το 2002, εργάστηκε στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι ως καθηγητής και διευθυντής έρευνας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών. Έφυγε από το πανεπιστήμιο το 2003 για να εκτελέσει καθήκοντα συμβούλου οικονομικής πολιτικής για τον Φιλανδό πρωθυπουργό Μάτι Βανχάνεν. Από τις 12 Ιουλίου έως τον Οκτώβριο του 2004, ο Ρενασκούσε καθήκοντα Επιτρόπου της ΕΕ για τις Επιχειρήσεις και την Κοινωνία της Πληροφορίας, ολοκληρώνοντας την εντολή του Λικάνεν.

Τον Αύγουστο του 2004, ο Ρεν αναδείχθηκε Επίτροπος Διεύρυνσης στην ομάδα του Μπαρόζο. Κατά την τετραετή του θητεία, η οποία έληξε στις 31 Οκτωβρίου του 2009, επέβλεπε την περαιτέρω διεύρυνση της Ένωσης, με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Επίσης, προήδρευε στις συνομιλίες προσχώρησης με την Κροατία και την Τουρκία ενώ ήταν υπεύθυνος για την προενταξιακή πρόοδο άλλων βαλκανικών χωρών που επιδιώκουν ένταξη στην ΕΕ.

Αλμούνια στη θέση του Αλμούνια χρήστηκε τον περασμένο Νοέμβρη. Έκτοτε κάνει τα πάντα για να χαλάσει την τρυφερή ανάμνηση όλων εκείνων που αγάπησαν το όνομα Όλι στο πλαίσιο του τηλεοπτικού «Χοντρού και Λιγνού». Ο σημερινός Όλι δεν είναι καστανός και βουτυρένιος. Δεν κάνει γκάφες και δεν τσακώνεται με το φύλλο του Σταν. Με το στανιό έρχεται να απαριθμήσει τα επίκτητα δεινά μας. Είναι όνομα και μη χωριό. Αδύνατο να τον αφομοιώσει κανείς…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33