search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:27
MENU CLOSE

Τσακαλώτος για ασφαλιστικό: Δεν απαντήθηκε κανένα ερώτημα που τέθηκε από την αντιπολίτευση

25.02.2020 18:14
«Πέταξε το γάντι» ο Τσακαλώτος: Νέα κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κρίση - Media

 

Δριμεία επίθεση στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ο Ε. Τσακαλώτος εξ αρχής σημείωσε δηκτικά ότι «θα πρέπει να συγχαρούμε τον κ. Βρούτση για το μεταρρυθμιστικό του έργο, που δεν έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα. Μπροστά σε αυτό το μεταρρυθμιστικό έργο εκείνο του Βενιζέλου και του Παπανούτσου δεν θα μπορούν να είναι κάτι περισσότερο από απλές υποσημειώσεις.

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς του κ. Βρούτση θα πρέπει να επισημανθεί ότι:
  • Το ΣτΕ ποτέ δεν έκρινε τη σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα αντισυνταγματική, το αντίθετο μάλιστα αναγνωρίζει στον νομοθέτη την ελευθερία στον προσδιορισμό της εισφοροδοτικής ικανότητας.
  • Οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν όταν ο κ. Βρούτσης ήταν Υπουργός πριν το 2015 είναι αυτές που στην πλειοψηφία τους κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Είναι αυτές ακριβώς οι περικοπές οι οποίες ταλαιπωρούν ακόμη χιλιάδες συνταξιούχους που διεκδικούν αναδρομικά.
  • Ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016) είχε αναλογιστική μελέτη που επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητά του. Η μελέτη αυτή είχε εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έγινε κομμάτι του προγράμματος σταθερότητας. Το χειρότερο σε όλους τους ισχυρισμούς είναι ότι σε αυτή τη μελέτη έκανε επικαιροποίηση η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το φθινόπωρο του 2019. Αν δεν υπήρχε η μελέτη σε τι ακριβώς έκανε επικαιροποίησηη κυβέρνηση;».
Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι «πάντως επαναλαμβάνεται η γνώριμη στάση της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης κοινοβουλευτικά, καθώς για άλλη μια φορά δεν απαντήθηκε κανένα ερώτημα που τέθηκε από την αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα δεν μας έχει πει τίποτα η κυβέρνηση:
  • Για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Εννιά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες είναι στην κατώτερη κλίμακα και θα επιβαρυνθούν.
  • Για τους συνταξιούχους. Εννιά στους δέκα συνταξιούχους θα χάσουν εισόδημα από το νέο ασφαλιστικό
  • Για τις προβλέψεις για τη μέση σύνταξη. Ο κ. Βρούτσης επέλεξε δύο παραδείγματα για να ισχυριστεί ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στις συντάξεις και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει στην ουσία. Η ουσία όμως είναι η μέση σύνταξη. Η μέση σύνταξη με το σύστημα που προτείνει η ΝΔ μειώνεται για όλα τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2040, όπως εξάλλου δείχνει ο πίνακας μέσα στην αναλογιστική μελέτη που έχει καταθέσει ο κ. Βρούτσης
  • Για την 13η σύνταξη. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναγνώσει δεκάδες φορές τη διάταξη που και η ΝΔ ψήφισε τον Μάιο και τα στελέχη της ΝΔ ισχυρίζονταν ότι θα ισχύει και στο μέλλον. Επανειλημμένα μάλιστα, τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές τα στελέχη της ΝΔ λέγανε ότι αυτό που υπερψηφίσατε σας δεσμεύει και άρα ότι θα το διατηρήσετε. Και τώρα έρχεται η κυβέρνηση και το καταργεί.
  • Για τη συνταξιοδοτική δαπάνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε το γεγονός ότι φέτος θα δοθούν 200εκατ. λιγότερα από πέρυσι. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτό είναι απλώς η πρόβλεψη του προϋπολογισμού και ότι κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού θα δοθούν περισσότερα. Όμως η έκθεση του ΓΛΚ που συνοδεύει το νομοσχέδιο λέει ότι αυτό είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Δηλαδή ότι θα τηρηθεί επακριβώς ότι προβλέπει ο προϋπολογισμός. Άρα 200εκατ. λιγότερα στις συντάξεις φέτος από ότι πέρυσι.
Ξεκαθάρισε, δε, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε αμήχανος, ούτε άτολμος, ούτε αναξιόπιστος. Υπήρξαν πολιτικές που εφαρμόστηκαν με τους περιορισμούς του μνημονίου και έγινε ότι καλύτερο ήταν δυνατόν. Όταν βγήκαμε από μνημόνια κάναμε στροφή και δείξαμε το πραγματικό μας πρόσωπο. Γιατί ένα ασφαλιστικό σύστημα που στηρίζεται στην αναδιανομή είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:26