07/08/2020 12:44:44

Προσφυγικό: Εκρηκτικό κλίμα στο Β. Αιγαίο - Απεργιακό λουκέτο, διαδηλώσεις και νέα επεισόδια (Photos/Video)

Προσφυγικό: Εκρηκτικό κλίμα στο Β. Αιγαίο - Απεργιακό λουκέτο, διαδηλώσεις και νέα επεισόδια (Photos/Video) - Media

 

Με καθολική απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αλλά και στα καταστήματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απάντησαν οι κάτοικοι σε Λέσβο, Σάμο, και Χίο στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει διά πυρός και σιδήρου στην υλοποίηση της κατασκευής των κλειστών υπερδομών σε επιταγμένες εκτάσεις των νησιών τοιυ Β. Αιγαίου. 

Μαζική απεργία στη Λέσβο

Σύμφωνα με το stonisi.gr, μαζικά έβαλαν λουκέτο οι επιχειρηματίες της Μυτιλήνης, αγανακτώντας με τα πρωτοφανή επεισόδια που συμβαίνουν επί 48ωρου βάσης, με τη συνεχή ρίψη δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού κατά κατοίκων στην Καράβα και το Διαβολόρεμα. 

Σε απευθείας μετάδοση η συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς

Από την άλλη, στρατιωτικά οχήματα ανοίγουν το δρόμο από τα οδοφράγματα σε δρόμο προς της θέση που θα γίνει το κλειστό κέντρο. Οι κάτοικοι του νησιού έχουν μπλοκάρει τις διόδους προς τον λόφο που πρόκειται να γίνει η κλειστή δομή φιλοξενίας, ώστε να μην μπορούν οι μπουλντόζες να ξεκινήσουν τις εργασίες. Οι δύο θέσεις που υπάρχουν αστυνομικοί φραγμοί είναι σε Διαβολόρεμα  και Καράβα, ενώ στην έκταση του Καβακλή, το σημείο του λόφου όπου επρόκειτο να φτιαχτεί η κλειστή δομή, έχουν συγκεντρωθεί κάτοικοι. Αγροτικά μηχανήματα είχαν κλείσει το δρόμο, ενώ οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην υποκύψουν και να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Από τις 11 και μετά επικράτησε νέα ένταση καθώς τα ΜΑΤ ρίχνουν χημικά και δακρυγόνα στους διαδηλωτές. 

Καθολικό λουκέτο στη Χίο

Με κλείσιμο καταστημάτων και υπηρεσιών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα απαντά η Χίος στην αστυνομική παρουσία και τις επιθέσεις κατά κατοίκων από τις δυνάμεις καταστολής, προκειμένου να αποδεχθεί τα κυβερνητικά σχέδια δημιουργίας υπερδομής προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή «17» του Αίπους.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία Βουνακίου, ενώ προσκλήσεις έχουν απευθύνει δεκάδες φορείς εργαζομένων και επιστημονικοί φορείς του νησιού.

Σάμος: Απεργιακή συγκέντρωση στην πλαταία Πυθαγόρα

Εργατικό Κέντρο και Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ απευθύνουν κάλεσμα σε όλους να παραβρεθούν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Πυθαγόρα, για να εκφράσουν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στους κατοίκους των νησιών.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα της δικής της πολιτικής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν διστάζει, θυμίζοντας μαύρες στιγμές της ιστορίας μας, να διατάξει τις δυνάμεις καταστολής που έστειλε στα νησιά να λειτουργούν και να συμπεριφέρονται σαν δυνάμεις εισβολής και κατοχής, αιματοκυλώντας όσους αγωνίζονται για να μη μετατραπούν τα νησιά μας σε φυλακές απελπισμένων ψυχών», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο.

Κάλεσμα απευθύνει και ο δήμος Ανατολικής Σάμου, καθώς και διάφοροι σύλλογοι του νησιού.

Το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ καλεί όλα τα πρωτοβάθμια Σωματεία μέλη του, όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο Τομέα, τους φορείς και όλο τον λαό του νησιού, να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση στην πλατεία Πυθαγόρα.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.